Tabuk nélkül
Szponzorált tartalom

Kellemetlen és nyáron sem kerül el: allergiás orrdugulás

Imádjuk a tavaszi-nyári időszakot, de még szebb és jobb lenne, ha a szezonnal járó allergiák nem keserítenék meg az ember mindennapjait.

Ha nem kapunk levegőt az orrunkon keresztül, az már önmagában is kényelmetlen érzés, ráadásul a szánk és a torkunk is kiszárad tőle. És itt még nincs vége a kellemetlen tüneteknek!

Végeláthatatlan pokol, orrdugulás egész évben

Tavasszal a korán virágzó fák okozhatnak allergiás reakciókat, nyáron a füvek, gabonák, gyomok, de még a gombák is azáltal, hogy spóráik a levegőbe kerülnek. Szemviszketést, orrdugulást és tüsszögést az állatszőr is kiválthat, ami viszont egész éves problémát jelent az arra érzékenyeknek.

A legtöbben azonban a szénanáthától szenvednek, természetesen a nyári időszakban is.

A szénanátha a légúti allergia egyik megjelenési formája, a szezonális allergiás orrnyálkahártya-gyulladás (rhinitis) és kísérő tüneteinek összefoglaló neve.
Elsősorban a levegőben szálló virágpor, pollenek, illetve gombaspórák fehérje-alkotórészei okozzák.
Klinikailag akkor állapítható meg allergia, ha a jellegzetes tünetek közül – tüsszögés, orrviszketés, orrfolyás, orrdugulás – minimum kettő megfigyelhető napi rendszerességgel, legalább fél-egy órán keresztül.

Mi az allergiás orrdugulás? Mi történik ilyenkor az orrban?

Ha allergiás náthától szenvedünk, akkor az allergének miatt szinte folyamatos gyulladásban van az orrnyálkahártyánk: a pollenek, a por, az állatszőr ugyanis folyamatosan irritálják azt. Kevésbé ismeretes, de az orrnyálkahártya az immunrendszer fontos előszobája: kiszűri a levegővel belélegzett nagyobb kórokozókat, az általa termelt váladék pedig kitakarítja ezeket az orrüregből. Normál esetben a nyálkahártya nedves, csillós hengerhámján a száraz részecskék megtapadnak, a csillószőrök pedig ritmikus mozgással szállítják arrébb ezeket a garat felé.

Orrdugulás tünetei

Az orrdugulás kellemetlen tünetei egész évben elkísérhetnek. Fotó: getty

Amikor a szervezet idegen anyagként azonosítja az allergént – például a virágport –, akkor védekezés gyanánt az immunrendszert aktiválja, ami többek között hirtelen és nagy mennyiségű hisztamin felszabadulásával jár. A hisztamin közvetítőanyagként játszik szerepet a jellegzetes tünetek – orrviszketés, orrdugulás, orrfolyás – kialakulásában. A duzzanat az allergén szervezetbe kerülését hivatott megakadályozni, míg a váladékozás, tüsszögés a nyálkahártyán lévő allergén eltávolítását szolgálja. 

Rajtunk múlik, van megoldás!

A szemtüneteken szemcseppel, az orrnyálkahártya gyulladásán orrspray-kkel és orrcseppekkel segíthetünk, amelyek duzzanatcsökkentő és nyákoldó hatásúak egyszerre. Összehúzódásra késztetik a nyálkahártyában lévő hajszálereket, és elősegítik, hogy visszaálljon az orrnyálkahártya normális nedvességtartalma és működése. Ám ha NEM a betegtájékoztatóban leírt módon használjuk ezeket a készítményeket, akár orrspray-függővé is válhatunk, ami hosszabb távon akár az orrnyálkahártya maradandó károsodását, elvékonyodását okozhatja!

Sok esetben tapasztalhatjuk, hogy hiába a sok orrfújás, az orrjáratok mégsem szabadulnak fel. Ennek oka, hogy az irritáció, a bőséges váladéktermelés miatt maga a nyálkahártya is megduzzad, ami beszűkíti vagy akár teljesen elzárja a levegő útját.

Vegyük komolyan az allergiát!

A kezeletlen allergia következményeként kialakulhat akut és krónikus orrmelléküreg-, illetve arcüreggyulladás, középfül- és torokgyulladás, valamint ekcéma és asztma is. Ráadásul az allergia a mindennapi életünket is igencsak megkeserítheti:

  • az allergiás nátha következményeként a betegek fáradékonyabbak, rosszul alszanak
  • kihat a tanulási és a kognitív funkciókra
  • csökken a teljesítmény a munkában, iskolai tevékenységekben

Ami biztosan segít az orrdugulás ellen:

A gyömbér hatékony természetes gyógymód, ha szeretnénk szabaddá tenni a levegő áramlását az orrban, és különösen hasznos, ha mézzel és citrommal kombináljuk.
Az eukaliptuszolaj többféle módon is segíthet az eldugult orron: használhatjuk például párologtatóban, de még hatásosabb lehet, ha gőzölünk vele. Ráadásul vérkeringést fokozó és nyugtató hatása is van.

(Nyitó kép: getty)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top