nlc.hu
Tabuk nélkül

PMS és tünetei

7 tipp a PMS enyhítésére

Görcsök, puffadás, émelygés, hangulatingadozások, fejfájás… Már a menstruációt megelőző egy hét is igazi pokoljárássá válhat, de szerencsére apró trükkökkel enyhíthetünk a panaszokon!
PMS tüneteinek enyhítése

A PMS-t meghatározni sem egyszerű, hiszen olyan tünetegyüttesről van szó, ami mindenkinél másként jelentkezik, és ciklusonként is változó, hogy milyenek és mennyire súlyosak a panaszok.

A szakemberek a premenstruációs szindróma pontos okát sem tudják biztosan, de valószínű, hogy több tényező áll a hátterében. Az egyik a hormonok – az ösztrogén (tüszőhormon) és a progeszteron (sárgatesthormon) – szintjének változása, illetve ezek egyensúlyának megbomlása, de a stressz és az egészségtelen életmód szintén hozzájárulhat ahhoz, hogy a menstruáció előtti napokban a pokolban érezzük magunkat.

A PMS ideje alatt csökkenhet (vagy teljesen elfogyhat) a türelmünk, gyengülhet a koncentrációs készségünk. Gyötörhet minket álmatlanság, ingerlékenység, düh, szorongás, túlérzékenység, fejfájás, migrén, zsíros bőr, pattanások, plusz kilók, puffadás.

Mit tehetünk a kellemetlen tünetek ellen?

Kalciumban és D-vitaminban gazdag ételek

A megfelelő mennyiségű kalcium- és D-vitamin-bevitel kifejezetten jótékony hatással van a ciklusra, segít egyensúlyban tartani az ösztrogén szintjét. Hogy a PMS ne legyen olyan megterhelő, fontos, hogy az étrend tartalmazzon tejet, joghurtot, sajtokat és olyan zöldségeket, mint a brokkoli vagy a káposzta.

Rendszeres sport

A rendszeres sport – legyen az futás, úszás, biciklizés – minden esetben megemeli az endorfinszintet. A mozgás hatására gyorsul a vérkeringés, az emésztés és a méreganyagok kiválasztása is, amelyek mind-mind segítenek a hormonális egyensúly fenntartásában, a PMS tüneteinek csökkentésében.

Jógázzunk!

Egy friss kutatás szerint a rendszeres jógagyakorlatok pozitív hatással vannak a női szervezetre: csökkentik a fájdalmakat, enyhítik az esetleges görcsrohamokat, valamint a puffadás vagy a mellérzékenység okozta kellemetlenségeket is. Egy kutatás szerint a női ciklus szabályosabbá is válhat a jóga segítségével.

Iktassuk ki a stresszt!

Az idegesség és a szorongás rossz hatással van a női hormonokra. A mozgáson kívül egy forró fürdő vagy egy kellemes masszázs is segíthet abban, hogy kicsit ellazuljunk és oldjuk a stresszt.

Bízzunk a gyógynövényekben!

Számos gyógynövény – köztük a ligetszépe vagy a legtöbbet vizsgált barátcserje – tartalmaz olyan hasznos növényi hatóanyagokat, amelyek megkönnyíthetik a menstruáció előtti napok terheit. A málnalevélből készült tea izomlazító hatásának köszönhetően mérsékelheti az alhasi görcsöket, valamint B-vitaminokat tartalmaz, amelyek enyhítik a PMS-hez gyakran társuló emésztőrendszeri panaszokat, illetve az idegrendszerre ugyancsak jó hatással vannak.

Figyeljünk oda, mit eszünk!

  • Ne együnk túl sok finomított lisztet, cukrot és feldolgozott élelmiszereket!
  • Csökkentsük a kávé mennyiségét, vagy egyáltalán ne igyunk!
  • Napi két evőkanál lenmag különösen hasznos a hormonok egyensúlyban tartására.

Elég alvás

Be kell célozni a napi nyolc óra alvást, ha jót akarunk magunknak, ugyanis a kevés alvás súlyosbíthatja a PMS tüneteit, különösen a szorongást és hangulatingadozást.

Régi, de bevált tipp: ha egyik módszer sem válik be, akkor marad a régi, gyors és hatékony trükk, méghozzá a fájdalomcsillapító- és görcsoldó kapszulák.

Súlyosabb és tartósan fennálló panaszok esetén azonban érdemes orvoshoz fordulni. Szintén ne hagyjuk kezeletlenül, ha szabálytalan a menstruációnk, vagy ha szokatlan és ismétlődő közti vérzéseket tapasztalunk!

Tudj meg többet a testedről!

(Nyitókép: Getty Images)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top