#Magabiztos nőnek lenni jó
Szponzorált tartalom

A PMS alatt azt kívánom, bárcsak férfi lennék!

A PMS, azaz a premenstruációs szindróma minden hónapban meghatározza az életünket.

Nem mindenkinek van premenstruációs szindrómája, ami egy tünetegyüttest jelent, amihez több mint 150 tünetet sorolnak már. A leggyakoribbak ezek közül a hangulatingadozás, ingerlékenység, mellfeszülés és alvásproblémák, de vannak, akiknél hányinger vagy derékfájdalom is jelentkezik a menstruációt megelőző egy hétben. A panaszokat nem lehet félvállról venni, aki megtapasztalta már a PMS-t, az tudja, hogy konkrétan az életminőséget is ronthatja, amikor előjönnek a tünetek.

A PMS tünetei

Verejtékezés, aluszékonyság, étvágytalanság, ingerlékenység, ízületi fájdalom, puffadás, depresszió, fejfájás, szédülés, álmatlanság, hányinger, izomfájdalom, csökkent vizeletelválasztás, hasmenés, koncentrációs zavar, hangulatváltozás, szorongás, emlőfeszülés, szomorúság, harag, döntésképtelenség, emlőérzékenység, ételek kívánása, mozgáskényszer, beszédkényszer, zsíros bőr, zsíros haj. Forrás: Házipatika 

Erika is azok közé tartozik, akik minden hónapban megküzdenek a PMS tüneteivel, és bár igyekszik tudatosan tenni ellene, azt érzi, nem győzhet ebben a csatában.

„Azt szoktam kívánni PMS alatt, hogy bárcsak férfi lennék!

Mert most, ha jól belegondolunk, a fél életemet meghatározza a menstruáció, hiszen minden hónapban két hetet elvesz tőlem.

A menzesz előtti héten már feszült, ingerlékenyebb vagyok, sokszor idegeskedem. Ehhez hozzájön az is, hogy durván izzadok, nem tudok aludni rendesen, és egyfolytában csak csokit ennék. Olyan belső kényszer hajt, amit csak komoly odafigyeléssel és tudatossággal lehet legyőzni. A családom megértő és segítőkész, néha mégis lelkifurdalásom van, mert nem tudok velük olyan felszabadult lenni, mint máskor.”

pms tünetek enyhítés

Képünk illusztráció (Forrás: Getty Images)

Erika nincs egyedül ezzel a problémával, a probléma gyakori a nők körében, és szorongást, bűntudatot hagy maga után. De azért nem vagyunk teljesen tehetetlenek ellene, van pár tipp, amivel segíthetünk magunkon, hogy enyhítsük a tünetek intenzitását. 

A PMS tüneteinek enyhítése

1. Rendszeres testmozgás

A mozgásra nemcsak akkor van szükség, amikor megjelennek a tünetek, hanem rendszeresen, egész hónapban oda kell figyelni, hogy valamilyen aerob mozgást végezzünk. Segít a szorongáson, koncentrációs problémákon és a fáradtság-érzésen.

2. Egészséges táplálkozás

Az evésnél is a rendszeresség a kulcs ahhoz, hogy enyhítsük a PMS tüneteit. Csökkenteni kell a koffein, só és cukor mennyiségét legalább két héttel a menstruáció előtt, hogy enyhüljenek a tünetek. De a legjobb, ha általában is visszaszorítjuk ezek fogyasztását.

3. Elég alvás

Be kell célozni a napi nyolc óra alvást, ha jót akarunk magunknak, ugyanis a kevés alvás súlyosbíthatja a PMS tüneteit, különös tekintettel a szorongásra és hangulatingadozásra.

4. Stresszkezelés

A stresszcsökkentés szintén egy olyan terület, amit nem csak a PMS miatt kell kézben tartani, ám közben jótékony hatással lehet a tünetekre is. Meg kell találni a számunkra legtesthezállóbb megoldást, amivel csökkenthetjük a stresszt. Legyen szó naplóírásról, meditációról vagy jógáról, amíg az eszköz egészséges, addig mindegy, milyen módon kezeljük a stresszt.

További cikkek a premenstruációs szindrómáról:

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top