Tabuk nélkül
Szponzorált tartalom

5 bevált tipp a PMS ellen

Görcsök, puffadás, émelygés, hangulatingadozások, fejfájás… A menstruációt megelőző néhány nap kész pokoljárás lehet. Van jó hírünk is: a PMS, azaz a premenstruációs szindróma tünetei enyhíthetők, és azt is eláruljuk, hogyan!

A PMS egyáltalán nem női hiszti, hanem egy kellemetlen, fájdalmas állapot. Egyebek mellett olyan tünetei lehetnek, mint a fejfájás, fokozott verejtékezés, ingerlékenység, mellfeszülés és hasi görcsök. Ezenkívül megjelenhetnek a bőrön pattanások, a haj zsírosabbá válhat, emésztési zavarok, szédülés és álmatlanság ugyancsak előfordulhat.

Tudtad? Napjainkig még nem sikerült pontosan tisztázni a PMS kiváltó okát, de a túlzott stressz, az egészségtelen életmód, a depresszió vagy a hormonok mind szerepet játszhatnak a kialakulásában.

Küzdelem a PMS-sel: tedd könnyebbé a menstruáció előtti napokat!

1. Alakíts az étrendeden!

„A menstruációmat megelőző időszak nemcsak nekem, de a környezetemnek is rettentő nehéz. A szédülés és az álmatlanság mellett gyakran vagyok ingerlékeny is. Volt, hogy a kimerültség miatt elaludtam a munkahelyemen. Elegem lett, így kikértem szakember véleményét, aki étrendem átalakításában segített. Hogy a PMS ne legyen annyira megterhelő, fontos, hogy az étrendünk is könnyű és kiegyensúlyozott legyen: fogyasszunk vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag zöldségeket, gyümölcsöket, teljes kiőrlésű pékárut, és gondoskodjunk a megfelelő folyadékbevitelről. Kerüljük a cukros és a finomított lisztből készült ételeket, csökkentsük a koffein és a só mennyiségét. Iktassuk ki a tünetek felerősítésében esetleg szerepet játszó táplálékokat, mint amilyen például a vörösbor, a csokoládé vagy a penészes sajtok. Nekem ez bevált, és nyugodt szívvel ajánlom minden sorstársamnak!” – tanácsolja Szandra.

2. Próbáld ki a gyógynövényeket!

Számos gyógynövény – köztük a ligetszépe vagy a barátcserje – tartalmaz olyan hasznos növényi hatóanyagokat, amelyek megkönnyíthetik a menstruáció előtti napokat. „Fogalmam sem volt, mi az a PMS, amíg a barátnőm a szemembe nem mondta, mennyire undok módon viselkedem a menstruációm előtti napokban. Akkor, abban a pillanatban nagyon megharagudtam, de aztán utánajártam a témának, és el kellett fogadnom, igaza van. Leültünk a barátnőmmel, és elmondtam neki, mennyire erős fájdalmaim vannak ilyenkor, biztos emiatt vagyok stresszes, ingerlékeny és undok is. Örülök, hogy mindezt megbeszéltük, és kaptam tőle egy jó tippet: málnalevélből készült teát ajánlott, ami izomlazító hatásának köszönhetően mérsékelte az alhasi görcseimet” – meséli Móni.

3. Mozogj!

A sport hatására gyorsul a vérkeringés, az emésztés, illetve a méreganyagok kiválasztása is, amelyek mind-mind segítenek a hormonális egyensúly fenntartásában, így a PMS tüneteinek csökkentésében.

4. A régi patika…

„Nem túlzok, amikor azt mondom, hogy a menstruációm előtti napjaim maga az Armageddon. Minden létező praktikát kipróbáltam, de amikor zúg a fejem, szédülök, hányingerem van, akkor például nagyon nincs kedvem a sporthoz. Ezért én maradtam a régi, jó bevált módszernél: a gyógyszereknél. Ilyenkor beveszem a szokásos fájdalomcsillapítómat, és egy picit lepihenek” – mondja Réka.

pms, tunetek5. Tegyél magadért, oldd a stresszt!

„Könnyű mondani, hogy tégy a stressz ellen, mintsem valóban tenni ellene, mégis fontos, hogy megtaláld a számodra legjobb stresszoldási módszert.  Nekem a jóga nagyon sokat segített, mert a PMS miatt mindig nagyon ingerlékeny vagyok. Emellett örök jolly jokerem még a masszázs, ami mindig segít az ellazulásban. Egy próbát megér neked is!” – javasolja Zsuzsa.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top