nlc.hu
Tabuk nélkül

Kérdések a menopauzáról

Az 5 legjellemzőbb kérdés a menopauzáról, ami a nőkben felmerül

A változókort a nők különbözőképpen élik meg, ki könnyebben, ki nehezebben viseli. Nem csoda, hogy rengeteg kérdés merül fel ezzel az állapottal kapcsolatban. Mi most a leggyakoribb kérdésekre hoztuk el a válaszokat.

A változókor akár 10-15 éven át is eltarthat: először csak rendszertelenné válik a ciklus, majd idővel végleg elmarad. Ám mindeközben a hormonváltozás, különösen a csökkenő ösztrogénszint, komoly hatással van arra, hogy éppen hogyan érezzük magunkat a bőrünkben.

Melyek a leggyakoribb tünetek?

A jellemző testi és lelki tünetek már hónapokkal vagy esetleg évekkel az utolsó menstruáció előtt jelentkezhetnek, és körülbelül még a menopauzát követő négy évben tapasztalhatjuk őket. A legismertebb panaszok:

  • Szabálytalan ciklus
  • Hőhullámok
  • Verejtékezés
  • Fejfájás
  • Alvászavar
  • Hüvelyszárazság
  • Vizelettartási problémák
  • Libidócsökkenés
  • Memória- és koncentrációzavar
  • Hangulatingadozások
  • Ingerlékenység
  • Depresszió

Mit tehetünk a hüvelyszárazság ellen?

A változókorban az ösztrogénszint csökkenésével kialakulhat a hüvelyszárazság is. Ez a hormon ugyanis befolyásolja a hüvelyfal nedvességét adó váladék termelődését is. Továbbá a hüvelyfal elvékonyodik, és veszít a rugalmasságából. Ilyenkor, különösen, ha egyéb zavaró változókori tünetet is tapasztalunk, forduljunk szakemberhez, akivel közösen eldönthetjük, hogy milyen kezelésre van szükségünk, azaz elég-e egy hormonmentes ápoló, nedvesítő összetevőket tartalmazó kombinált készítmény, vagy esetleg a hormonális kúra a megfelelő számunkra.

Kérdések a menopauzáról

Fotó: Getty Images/DusanManic

A hüvelyszárazság kellemetlenséget okozhat szex közben, viszkető, égő érzetet kelthet az intim tájékon, illetve gyakrabban járhatunk következményeként a mosdóba. A szexuális együttlétek során alkalomszerűen használhatunk vízbázisú síkosítót, és a hosszabb előjáték is segíthet, ám a tartós hidratálásért hüvelyi készítmények kúraszerű vagy hosszan tartó használatára lesz szükségünk. Tisztálkodásra parfümmentes szappant vagy tiszta vizet használjunk. A parfümös, olajos szappanokat és krémeket mindenképpen kerüljük.

Mit tudunk kezdeni a hőhullámokkal?

A hőhullámok rendszerint hirtelen, a legváratlanabb pillanatokban érkeznek. Vannak, akikre csak ritkán, csupán alkalmanként törnek rá ezek a hőségrohamok, mások viszont akár naponta többször is átélik a menopauza egyik legkellemetlenebb tünetét, amivel hosszú éveken át küzdenek.

Egyénileg eltérő, hogy kinél milyen gyakran és milyen intenzitással jelentkeznek a hőhullámok, és ha nem is tudjuk ezeket teljes mértékben kordában tartani, attól még életmódváltással, valamint egyes ételek és italok mellőzésével mégiscsak segíthetünk a helyzeten. Kerüljük a csípős ételeket, az alkoholt, a koffeint, a dohányzást. Az étrendi tényezők mellett a stressz, illetve a szorongás ugyancsak hozzájárulhat a hőhullámok gyakoribb kialakulásához, így ha egy mód van rá, törekedjünk a kiegyensúlyozott, nyugodt hétköznapokra.

Abbahagyhatom a fogamzásgátlást a menopauza beköszöntével?

A szakemberek nagy része azt tanácsolja, hogy a nők az utolsó menstruációjukat követő első két évben még alkalmazzanak valamilyen fogamzásgátló módszert. Ami fontos: a fogamzásgátló tabletta szedése a vérrögképződés kockázata miatt a negyvenes éveik közepén járó nőknél már nem javasolt, de a biztonságos együttlétre és a nemi úton terjedő betegségek megelőzésére továbbra is ügyelni kell. Az óvszer tehát ebben az életszakaszban is megfelelő, biztonságos megoldásnak bizonyul.

Van köze az álmatlanságnak a változókorhoz?

Az alvászavarok hátterében a hormonális változások állnak, ezek okozzák az ilyenkor gyakori éjszakai verejtékezést is, ami a nappal ránk törő hőhullámokhoz hasonlóan zajlik. Az alvászavar a középkorú nőknél pedig nemcsak kellemetlen, de veszélyes is lehet: a hormonális változások megnövelhetik a szívbetegségek és a stroke kockázatát, amit a kevés alvás tovább fokozhat. Éppen ezért törekedni kell a kiegyensúlyozott pihenés elérésére: ne legyen túl meleg a hálóban, alakítsunk ki egy alvási rutint, ne fogyasszunk kávét, csokoládét elalvás előtt. Ezenkívül léteznek természetes alvássegítő gyógyszerek, étrend-kiegészítők is, amik csökkentik a tüneteket.

Tudj meg többet a testedről!

 
(Nyitókép: Getty Images/DusanManic)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top