Tabuk nélkül
Szponzorált tartalom

Minden egy helyen a változókorról

Nem elég, hogy a változókor 10-15 évig is eltarthat, még a kellemetlen tünetekkel is meg kell vívnia mindenkinek a maga a csatáját, amit nem minden nő visel jól sem testileg, sem pedig lelkileg! Beszéljünk róla, mi is történik!

A változókor általában a negyvenes évek második felében kezdődik, ilyenkor két fontos női hormon, előbb a progeszteron, majd az ösztrogénhormon szintjének folyamatos csökkenése miatt nemcsak a menstruáció válik rendszertelenné, majd marad el végleg, hanem más, kellemetlen tünetek is megkeseríthetik a nők mindennapjait.

A legtöbb változókorba lépő nő szembesül a következő kellemetlen tünetekkel:

  • szabálytalanná váló menstruációs ciklus
  • hőhullámok
  • verejtékezés
  • alvászavarok
  • fejfájás
  • súlygyarapodás
  • bőrszárazság, ritkuló haj
  • hüvelyszárazság

Hosszú távon kialakulhat csontritkulás, következményes csonttörések – ugyanakkor az aktív életmód, a rendszeres mozgás sokat segíthet a csontritkulás megelőzésében.

Változókor tünetei

A változókorban nemcsak a testünk változik. Fotó: getty

Csökkenhet a libidó: a nők közel felét érinti menopauza alatt a szexuális vágy csökkenése, ami komplex jelenség, nem lehet érte kizárólag a hormonális változásokat felelőssé tenni, mivel olyan pszichológiai tényezők is fontos szerepet játszanak benne, mint a nőiesség elvesztésének érzete, a stressz, a fáradtság, a kapcsolatból kivesző intimitás, illetve a családi élet változásai is.

Fogak romlása és elvesztése: emiatt fontos a naponta legalább kétszeri fogmosás fluoridos fogkrémmel, a fogközök tisztítása speciális kefével vagy fogselyemmel, valamint a cukros élelmiszerek helyett zöldségek, gyümölcsök fogyasztása. A tünetként jelentkező szájszárazság miatt többet kell inni.

Tudtad? Magas vérnyomás és cukorbetegség is nagyobb valószínűséggel jelentkezik változókorban.

A klimax tünetei tehát nagyon változatosak, előfordulhat, hogy egy-egy tünet időszakosan felerősödik, majd teljesen eltűnik.

A feladat összetett: a nőnek ilyenkor nemcsak a nőiségét kell újraértelmezni, hanem új értelmet is kell találni az életének.

Ebben az időszakban a nők többsége sokszor azt tapasztalhatja, hogy az élete feletti irányítást átvették a hormonjai. Ezek felelősek a hangulatingadozásokért, az ingerlékenységért, fáradtságért, szorongásért vagy akár a depresszió kialakulásáért is.

Azok a nők, akik nem tragédiaként élik meg az átalakulást, hanem inkább új életszakaszként tekintenek rá, nyugodtabban viselik a klimaxot, és könnyebben dolgozzák fel ezt az időszakot. Sokan közülük tudatosan új hobbit választanak, de vannak, akik akár hivatást, szakmát is ilyenkor váltanak. De a természetjárás, túrázás is sokat segít.

Mit tehetünk még?

  • Fontos, hogy valamilyen módon pótoljuk az éjszakai alváshiányt! Akár úgy, hogy több részletben alszunk, vagy úgy, hogy megpróbálunk elegendő időt szentelni a pihenésnek.
  • A testi-lelki tünetek kezelésére érdemes megpróbálni a gyógynövények kúraszerű használatát, például főzzünk teát orbáncfűből, használjunk gyógynövénytartalmú készítményeket.
  • Nagyon fontos a rendszeres testmozgás is: válasszunk olyan mozgásformát, amiben örömünket leljük, ami feltölt. Ilyen lehet a jóga, a tánc vagy a csapatsportok.
  • Merjünk beszélni a problémáinkról, ne szégyelljünk szakemberhez fordulni, ha egyedül nem boldogulunk.

Fontos! A család támogatása sokat segít a változókorban lévőknek abban, hogy a nehézségeken túljussanak. Az őszinte beszélgetések után a klimaxot átélők környezetében élők is jobban alkalmazkodnak majd a helyzethez, és emberi kapcsolataik is javulhatnak. A pozitív légkör kialakítása az egyik alappillére a tünetek mérséklésének.

(Nyitó kép: getty)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top