nlc.hu
Tabuk nélkül

Hogyan maradj nő a változókorban is?

Hogyan maradj nő a változókorban is? A válasz egyszerűbb, mint gondolnád

Fontos, hogy a klimax idején is éljük meg a nőiességünket. Mindig legyen a szemünk előtt: ez egy új kezdet, amellyel női mivoltunk új dimenzióba lép.

Rengeteg nő van, aki a változókorba lépve szinte eltemeti magát, és önsajnálattal eltelve mélyen elmerül ifjúsága gyászolásában. A nőiesség lényege és megélése a menopauzától független, és bár egyes külső jegyeink megváltozhatnak, és a klimaxszal kapcsolatban kellemetlen – de csak átmeneti – tünetek jelentkezhetnek, attól még nőként épp olyan értékesek maradunk, mint addig voltunk. Sőt, akár még jobban kiteljesedhetünk, még felszabadultabban élhetjük meg a nőiességünket.

A változókor vagy klimax általában a nők negyvenes éveiben kezdődik, és beletelik pár évbe, amíg a folyamat lezárul.

A változókorral járó testi tünetek, mint például a hőhullámok, az éjszakai izzadás, fejfájás, hízás, ritkuló haj mellé jelentkezhetnek lelki tünetek is, amelyek komolyan megterhelik a nőket. Megtörhet minket, ha azt érezzük, hogy a hormonok átvették az irányítást a mindennapokban, hangulatingadozást, ingerlékenységet, fáradtságérzést, szorongást, vagy akár a depressziót is okozhatnak. Ne engedjük: a klimaxban is érezzük magunkat kívánatos nőnek!

Tanuljuk meg szeretni a testünk változásait, legyünk úrrá a klimax testi-lelki tünetein

Próbáljunk meg elegendő időt szentelni a pihenésnek: hallgassunk meditációs zenét, relaxáljunk, igyekezzünk tudatosan kontrollálni az alvásunkat. Sokan számolnak be pozitív tapasztalatokról a testi tünetek enyhítésére vagy feszültségoldásra kúraszerűen alkalmazott különböző gyógynövényekkel kapcsolatban. A rendszeres mozgás szintén fontos, de mindenképpen válasszunk olyan mozgásformát, ami örömet ad: a tánc, a csapatsportok ilyenkor rengeteg pluszt tehetnek az életünkhöz. Támogatást jelent, ha a sorstársainkkal beszélgetünk: szervezzünk barátnős programokat, menjünk moziba, iratkozzunk be tanfolyamra, járjunk workshopokra. Keressük a lehetőségeket, a kihívást, amelyek erősítenek és feltöltenek bennünket, hogy újra megtalálhassuk önmagunkat.

Tipp: Vessük be az életkorunknak megfelelő arc-, bőr- és hajápolási praktikákat, merjünk tanácsot kérni szakemberektől, akik esetleg egy-egy szépészeti beavatkozásban is segíthetnek.

Változtassunk a rossz szokásainkon

A kiegyensúlyozott étrend, a kalcium- és D-vitamin-tartalmú élelmiszerek pozitív hatással lehetnek a hormonális változások okozta panaszokra. A kalória mennyiségének csökkentésével, illetve a rostdús gyümölcsök, zöldségek és sovány tejtermékek rendszeres fogyasztásával szintén tehetünk a kellemetlen tünetek ellen.

Válrozókor és a nőiesség

Fotó: Getty Images/Ridofranz

A sok zöldség és gyümölcs mellett fogyasszunk halat és olívaolajat is. Vigyünk be kevesebb szénhidrátot, tartózkodjunk az édességektől, a csípős ételektől, illetve a sok sótól: használjunk helyette inkább zöldfűszereket. Lehetőség szerint szakítsunk a dohányzással.

Ne féljünk beszélni a problémánkról a párunkkal, figyeljünk az intimitásra!

Előfordulhat, hogy a változókorhoz hüvelyszárazság is társul, aminek következtében fájdalmassá válik az együttlét. Vigyázzunk, mert ebből egy idő után komoly konfliktusok adódhatnak a párkapcsolaton belül, főleg ha nem mondjuk el őszintén a párunknak, mi is történik velünk. Mindig van megoldás: hüvelyszárazság esetén a szexuális aktus síkosítók használatával megkönnyíthető, ezek azonban csak átmenetileg jelentenek gyógyírt. Ha huzamosabb ideig fennáll a probléma, akkor kifejezetten a hüvelyszárazság kezelésére javasolt, hormonmentes hüvelyi készítmények közül válasszunk. Egy a lényeg: a testi-lelki egészségünk része a kiegyensúlyozott nemi élet a változókorban is, megoldás pedig mindig van. Ezért inkább tegyünk a tünetek ellen ahelyett, hogy elmerülnénk az önsajnálatban!

A család támogatása sokat segít a változókorban lévőknek, hogy túljussanak a nehézségeken. Az őszinte beszélgetések után a klimaxos nő környezetében élők is jobban alkalmazkodnak majd a helyzethez, és emberi kapcsolataik is javulhatnak. A tünetek mérséklése is sikeresebb, ha pozitív a légkör, amelyben élünk.

Tudj meg többet a testedről!

 
(Nyitókép: Getty Images/Ridofranz)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top