nlc.hu
Tabuk nélkül

Hüvelygomba

Megtorpedózhatja a romantikus hétvégét a hüvelygomba

A hüvelygomba kellemetlen tünetei derült égből villámcsapásként érkezhetnek. Ez történt Luca esetében is.

Luca és Krisztián alig várták, hogy egy kicsit kimozduljanak, és feltöltődjenek. Választásuk egy wellnesshotelre esett, ahol szauna, medencék, jakuzzi és minden egyéb adott volt a testi-lelki feltöltődéshez. Egy dologgal azonban nem számoltak: Luca derült égből villámcsapásként érkező furcsa tüneteire.

Hüvelygomba akkor alakul ki, ha az immunrendszer legyengült, vagy ha a hüvelyflórában élő jótékony baktériumok nem képesek az eltérő fajtájú gombatörzseket kordában tartani. Ez pedig kedvező körülményeket teremt a Candida gomba elszaporodásához.

A hüvelygomba legjellemzőbb tünetei:

  • égő, viszkető érzés a hüvelybemenet környékén
  • az intim testrész kivörösödése, súlyosabb esetben a bőr berepedése
  • csípő, égő érzés és fájdalom a szexuális aktus során
  • intenzív, sárgás vagy fehéres színű hüvelyi folyás, melynek állaga túrós, morzsalékos
  • fájdalommal járó vizelés

„Nagyon vártam, hogy Krisztiánnal kicsit együtt legyünk, hiszen az elmúlt hónapokban minden csak a munkáról, a hajtásról szólt. Amikor megérkeztünk a hotelbe, azonnal a termálmedencébe vetettem magam, hogy megfáradt izmaimat ellazítsam. Már este, a vacsoránál éreztem, hogy valami nem oké odalent. A kellemetlen, égő, viszkető érzés nem akart alábbhagyni. Amikor kimentem a mosdóba, észrevettem, hogy a hüvelyfolyásom is megváltozott: morzsalékos, túrós állaga lett. Ezen a ponton tudtam, nagy a baj, mert sajnos már korábban is találkoztam a hüvelygomba kellemetlen tüneteivel.  Nem derült ki végül, hogy a termálvíz ártott-e meg, vagy az, hogy a viszonylag sokáig tartó utazás alatt eléggé befülledtem odalent. De szerintem az is közrejátszhatott, hogy mielőtt szabadságra mentem, elég sokat stresszeltem a munkahelyemen. Egy biztos, az összebújós, medencében lazítós „szuper” hétvégénk dugába dőlt a hüvelygombám miatt. Természetesen kaptam az orvosomtól gombaellenes készítményt, de a mi kis elvonulós randinkat már nem tudtuk megmenteni. Ezen a ponton megfogadtam, legközelebb óvatosabb leszek. Amikor kijövök a medencéből azonnal lecserélem a fürdőruhám, próbálok több folyadékot fogyasztani, és kevesebbet stresszelni – ami egyáltalán nem egyszerű” – mondta szomorúan Luca.

Mit tehetsz, hogy megelőzd a hüvelygombát?

  • Nem árt tudni, hogy a hüvelygombára leginkább a menzesz előtti időszakban vagyunk hajlamosabbak.
  • Érdemes elkerülni a műszálas fehérnemű viselését, helyette a pamutból készült darabokat részesítsük előnyben.    
  • A meleg vízben való üldögélés szintén növelheti a fertőzés kialakulásának kockázatát. Ha hajlamosak vagyunk a hüvelygombára, inkább ne időzzünk sokat a termálban.
  • A visszatérő hüvelygombával küszködőknek sokat segíthet a Candida-diéta is, ami leginkább azt jelenti, hogy kerülni kell a gyorsan felszívódó szénhidrátok fogyasztását.
  • Fontos, hogy akinek éppen hüvelygombája van, az inkább tartózkodjon a szexuális élettől, mert a partnerek könnyen oda-vissza adogathatják egymásnak a fertőzést, amiből így elég nehéz lesz kilábalni.
  • Ha már nem úszunk vagy ázunk a medencében, akkor először mindig tusoljunk le tiszta vízzel, aztán cseréljük át a nedves fürdőruhát szárazra, ugyanis a nedves környezet kedvezhet a gombák szaporodásának.

Tudj meg többet a testedről!

 
(Fotó: Getty Images/Davin G Photography)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top