nlc.hu
Tabuk nélkül

Miből tudod, hogy hüvelygombád van?

Miből tudod, hogy hüvelygombád van? Ezek az árulkodó jelek

Nehezen elkerülhető, hogy egy nő életében legalább egyszer ne alakuljon ki hüvelygomba-fertőzés. Mik a tünetek? Mit tehetünk? A baj hamar megvan, ezért válaszokat is gyorsan adunk!

A gombás hüvelyfertőzés hátterében a legtöbb esetben a Candida albicans nevű élesztőgomba áll, ami a normál hüvelyflóra részét képezi, ám ha kedvezőek számára a körülmények, akkor túl is szaporodhat.

A hüvelyi gombás fertőzésnek általában rövid a lappangási ideje, és gyakorlatilag azonnal jelentkeznek a tünetek:

  • duzzadt, kivörösödött szeméremajkak,
  • erős szeméremtájéki viszketés,
  • csípő, égő érzés és fájdalom a szexuális aktus során,
  • intenzív, sárgás vagy fehéres színű, túrós, ritkábban morzsalékos állagú hüvelyváladék,
  • hólyaghurutra utaló vizelési inger, fájdalmas vizelési panaszok.

Tudtad? Előfordulhat, hogy a fogamzásgátló tabletta szedése miatt, illetve egy-egy antibiotikum-kúra után alakul ki gombás vagy akár kevert hüvelyfertőzés, amikor gomba és baktérium együtt okoz tüneteket. Mindkét esetben a hüvelyflóra egyensúlya borul fel, ez pedig kedvez a gombák, illetve a baktériumok szaporodásának.

Hüvelygomba

Fotó: Getty Images

Amire nagyon figyeljünk!

Ahhoz, hogy a gombás hüvelyfertőzésből a hüvely teljesen regenerálódjon, egy ideig lehetőleg kerülni kell a szexuális aktust.

Miért? A gombás hüvelyfertőzést nem szokás a nemi úton terjedő betegségek közé sorolni, azonban a szexuális aktusnak mégiscsak van szerepe a fertőzésben. A férfiak ugyanis többnyire tünetmentesek, ám attól még képesek visszafertőzni a partnerüket. Ezt az oda-vissza adogatott fertőzést szokták pingpong-effektusnak nevezni.

Ha a párunknál is jelentkeznek a zavaró tünetek, őt is megfelelő módon kell kezelni, hogy elkerüljük a fertőzés ide-oda történő adogatását.

Ha mégsem bírjuk ki szex nélkül, érdemes, pontosabban erősen ajánlott óvszerrel védekezni, mert az óvszer nélküli aktus több kockázatot is magában hordoz gombás hüvelyfertőzés esetén.

  •  Az egyik, hogy az aktus során a hüvelybe kerülő sperma megváltoztatja a hüvely pH-ját, és ismét felboríthatja a hüvelyflóra rendjét.
  • Ugyanez a helyzet akkor is, ha óvszer helyett a védekezésre spermicidtartalmú fogamzásgátló készítményt (krém, hab, zselé, kúp) használunk.

A hüvelygomba ismételt megjelenése esetén alkalmazzunk gomba elleni komplex készítményt, mely nemcsak a tüneteket enyhíti, hanem a hüvelyi pH normál tartományának visszaállítását is segíti, ami a későbbi megelőzésben játszik fontos szerepet. Érdemes szakember segítségét kérni, aki olyan készítményt választ számunkra, amely hatékony az ellenállóbb gombafajokkal szemben, hogy a kezelésünk sikeres legyen.

Hüvelygomba nyáron? Kerüljük el!

  • Ha már nem úszunk vagy ázunk a medencében, akkor először mindig tusoljunk le tiszta vízzel, aztán cseréljük át a nedves fürdőruhát szárazra, ugyanis a nedves környezet kedvez a gombák szaporodásának.
  • Aki hajlamos rá, annál akár a strandolás is megzavarhatja a hüvelyflóra biológiai egyensúlyát. Azaz előfordulhat, hogy a hüvelygombát nem „elkapjuk”, hanem a fertőzés mondhatni „magától” fejlődik ki, például szaunázás után.
  • A hüvelygomba kiválóan érzi magát a meleg, nyirkos közegben, ami az izzasztó kánikulában könnyen kialakul az intim területeken. Éppen ezért viseljünk lehetőleg jól szellőző, pamut alsóneműt, a szoros, műszálas darabokat viszont kerüljük!

Tudj meg többet a testedről!

(Nyitókép:  Getty Images/Betul Aktas)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top