nlc.hu
Tabuk nélkül

VAN összefüggés a hüvelygomba kialakulása és a fogamzásgátlók között

Nem tévhit, valóban VAN összefüggés a hüvelygomba kialakulása és a fogamzásgátlók között!

Igen, sajnos a fogamzásgátló használata is állhat a gombás hüvelyfertőzés hátterében. Elmondjuk, hogyan lehetséges ez.

Nem véletlen, hogy ha fogamzásgátlásról van szó, sokan a tablettaszedést kézenfekvő megoldásnak tartják, ami egyrészt kényelmes, másrészt hatásosan kerülhető el vele a nem kívánt terhesség. Mégsem mindenkinek ideális ez a módszer, ugyanis mellékhatásai is lehetnek: sokan panaszkodnak például, amiért meghíztak vagy kiszőrösödtek a tablettától, de akadnak olyanok is, akik visszerességüket „köszönhetik” a hosszabb távú gyógyszerszedésnek.

És itt még nincs vége!

A hormontartalmú készítmények befolyásolhatják a hüvelyflóra állapotát is, ami miatt a tablettát szedő nőknél viszonylag gyakrabban alakulhat ki gombás hüvelyfertőzés.

Hogy lehetséges ez?

A fogamzásgátló tabletta szedése megváltoztathatja a szervezet hormonháztartását, a megemelkedő ösztrogénszint miatt megnőhet a hámsejtek glikogéntartalma. Ez az összetett szénhidrát kedvező körülményeket biztosít a gombák szaporodásához.

A szakemberek ugyanakkor arra is figyelmeztetnek, hogy a gombás hüvelyfertőzést maga a nemi élet is „okozhatja”. A hüvelybe kerülő ondó, mint „idegen anyag” szintén felelős lehet  a hüvelyflóra egyensúlyának megbomlásáért, így a gombás vagy bakteriális hüvelyfertőzés kialakulásáért is. Ezért is fontos, hogy használjunk óvszert az együttlétkor. 

A gombás hüvelyfertőzés megkeseríti a mindennapokat

A gombás hüvelyfertőzést általában a Candida albicans nevű élesztőgomba okozza, amely normál körülmények között is megtalálható a szervezetben. Akkor okoz csak panaszokat, ha valamilyen okból felborul a hüvelyflóra egyensúlya, így a gombák el tudnak szaporodni. Ha nem kezeljük a fertőzést, akkor a partnerünket is megfertőzhetjük. Ebben az esetben kialakulhat az úgynevezett „pingpong-effektus”, amikor a fertőzést a párok oda-vissza adogatják egymásnak. A fertőzést mindkét félnél kezeltetni kell abban az esetben, ha a férfi is észlel magán tüneteket.

Fogamzásgátló és hüvelyfertőzés

Fotó: Getty Images

A hüvely gombás fertőzéseinek általában rövid a lappangási ideje, és gyakorlatilag azonnal jelentkeznek a tünetek:

  • duzzadt, kivörösödött szeméremajkak,
  • erős szeméremtájéki viszketés,
  • csípő, égő érzés és fájdalom a szexuális aktus során,
  • intenzív, sárgás vagy fehéres színű, túrós, ritkábban morzsalékos állagú hüvelyváladék,
  • hólyaghurutra utaló vizelési inger, fájdalmas vizelési panaszok.

Hüvelygomba rizikófaktorai:

  • a hüvelygomba kialakulására hajlamosíthatnak bizonyos öltözködési szokások (pl. túl szűk, illetve műszálas alsóruházat viselése),
  • a szénhidrátdús étrend,
  • a szexpartnerek gyakori váltogatása.
  •  sok nőnél pedig jellemzően strandolás/wellness után jelentkeznek panaszok, mert az uszodai klóros víz is felboríthatja a hüvelyflóra egyensúlyát.
  • cukorbetegséggel élő nőknél gyakoribb lehet a hüvelygomba, mivel a magasabb vércukorszint kedvez a Candida gombák szaporodásának. Emellett bármely egyéb betegség, amely meggyengíti az immunrendszerünket, hajlamosíthat hüvelygombára.
  • várandósság, szoptatás idején a női szervezetben megváltozik a hormonok szintje, és ez hatással lehet a hüvelyflóra egyensúlyára.
  • az antibiotikumot (vagy magas hormontartalmú fogamzásgátlót) szedő nők körében viszonylag gyakran fordul elő hüvelygomba, mivel ezek a gyógyszerek befolyásolhatják a hüvelyflóra állapotát.

A gombás hüvelyfertőzés gombaellenes készítményekkel (kúppal, krémmel vagy tablettával) kezelhető. Hogy ne is térjen vissza, érdemes rendszeresen hüvelyflóra-helyreállító kezelést beiktatni az intim higiénénkbe. Amennyiben fogamzásgátló szedésével függ össze a megbetegedés, mindenképp keressük fel a nőgyógyászunkat, aki a megfelelő kivizsgálás után segít megoldani a problémát.

Tudj meg többet a testedről!

 
(Fotó: Getty Images/Tatâna Maramygina / EyeEm)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top