nlc.hu
Tabuk nélkül

Allergia kivizsgálása

Allergia kivizsgálása: nem tudod, hová fordulj, mire számíts? Egyszerű és gyors!

Többen csak „átmenetinek” gondolják az allergiás reakciókat, pedig a bosszantó tünetek nem múlnak el csak úgy, maguktól. Érdemes mielőbb utánajárni, miről is van szó pontosan!

A tavaszi virágzással és a pollenszezon beköszöntével egyre többen éreznek allergiagyanús tüneteket egészen október végéig. Ne halogassuk, kérjünk mielőbb segítséget.

Hogyan zajlik egy allergiavizsgálat? Mire számíthatunk?

  • A legfontosabb, hogy már a bejelentkezéskor felkészültek legyünk, és minden tünetünket soroljuk fel. Ne felejtsük el elmondani azt sem, ha valamilyen praktikával már próbálkoztunk a panaszok mérséklése érdekében, mert például az antihisztamin-tartalmú készítmények szedését bizonyos idővel a vizsgálat előtt fel kell függeszteni. Meglévő betegségeinkről, valamint a folyamatosan szedett gyógyszerekről, étrend-kiegészítőkről szintén számoljunk be.
  • A vizsgálat részletes kikérdezéssel kezdődik: milyen tüneteink vannak, korlátoznak-e ezek bennünket a mindennapi aktivitásaink során. Mikor és hol jelentkeznek a tünetek: mely évszakban, mely napszakban és hol érezzük magunkat rosszabbul? Mikor erősödnek fel a tünetek, és mi segített eddig, ha egyáltalán próbáltuk valamivel enyhíteni panaszainkat. Van-e allergiás a családban, volt-e bármilyen fül-orr-gégészeti beavatkozásunk?
  • Ezt követően sor kerül fizikális vizsgálatra is, például az orrüreg eszközös vizsgálatára, hogy kizárjanak egyéb fül-orr-gégészeti elváltozásokat, de szóba jöhet szemészeti konzultáció is, amennyiben szembetegség gyanúja merülne fel, míg légúti tüneteknél tüdőgyógyász bevonása lehet indokolt.

Az allergiavizsgálatoknak két fő típusa van: az egyik a bőrpróba, az úgynevezett „Prick-teszt”, a másik a vérből végzett allergiateszt.

Allergia ellen

Allergy test

Prick-teszt

Ez a vizsgálat általában pollenek, állati szőrök, fémek, bizonyos vegyi anyagok, esetleg ételallergiák kimutatására szolgál. A nap bármely szakában elvégezhető, nem igényel különösebb előkészületet, ám ha antihisztamin-tartalmú készítményt szedünk, annak alkalmazását a vizsgálat előtt 4 nappal fel kell függesztenünk.

A vizsgálat nem végezhető el, ha gyulladt vagy ekcémás a bőr, illetve allergiaszezonban sem.

A Prick-teszt során az allergéneket az alkar bőrére viszik fel, ahol különböző típusú és súlyosságú bőrtüneteket válthatnak ki: viszketés, bőrpír vagy duzzanat jelentkezhet. Általában azt tekintik pozitívnak, ha egy bizonyos allergénre adott bőrtünet jelentős mértékű: ezt cm/c jelöléssel tüntetik fel, ahol a cm a duzzanat átmérője, a c pedig a bőrpír átmérőjét jelöli.

Vérből végzett allergiavizsgálat

A vérből végzett allergiavizsgálattal 300-féle allergént és azok összetevőit is képesek vizsgálni, és elvégezhető akár allergiaszezonban vagy várandósság esetén is. A levett vérben az egyes allergénekkel szemben termelődött IgE-szinteket mérik. Ugyanakkor az értékelés során nemcsak a kapott laborértékek a mérvadók, ezeket a tünetekkel együtt, a kórtörténet figyelembevételével értékelik.

 

Az allergiára utaló tüneteket soha ne hanyagoljuk el és ne bagatellizáljuk, mert magától semmi sem múlik el. Kérjünk időben segítséget a bosszantó tünetek kordában tartásához!

Olvass még többet az allergiáról az nlc.-n: 

(Forrás: via  és itt)

 
(Nyitókép: Getty Images/bluecinema)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top