nlc.hu
Tabuk nélkül

Nyári allergia

Nyári allergia? Mutatjuk, hogyan kezeld!

Az allergiások legnagyobb része leginkább a szezonális allergiától szenved. Melyek a hajlamosító tényezők, és mi hozhat némi felüdülést? Segítünk!
Allergia ellen

Felmérések alapján Magyarországon a népesség körülbelül 25 százalékát érinti a szénanáthának is nevezett szezonális allergia, így mintegy két és fél millióra teszik a betegek számát.

Az allergiás reakciót a szervezetben a nagy mennyiségben termelődő hisztamin váltja ki. A hisztamin nyálkahártyaduzzanatot, vörösséget, viszketést, váladékozást okoz a szemekben és a légutakban, emellé társulhat orrfolyás, orrdugulás is. A tüneteket nagyon komolyan kell venni, mert a betegség átterjedhet a hörgőkre vagy akár a tüdőre is. Ilyenkor köhögés, sípoló légzés és fokozott nyáktermelés súlyosbíthatja a beteg állapotát.

Rossz hír, de ha egyszer kialakult valamely allergénnel szemben az érzékenység, akkor az allergiás reakció mindig megjelenik, valahányszor a szervezet ezzel az anyaggal érintkezésbe kerül.

Egyéb, allergiára hajlamosító tényezők:

  • túlzásba vitt higiénia
  • szmog
  • antibiotikumok
  • egészségtelen táplálkozás
  • mozgáshiány
  • stressz

Milyen kezelési lehetőségek vannak?

Az allergia gyógyításának első lépése a tüneteket okozó allergén azonosítása, vagyis az allergiavizsgálat. A klasszikus allergiatesztek az allergiát kiváltó anyag teljes kivonatát vizsgálják, illetve egy következő lépésben, külön allergiapanel lekérésére annak egy-egy komponensét (molekulát) is.

A tünetek enyhítésére allergiaellenes gyógyszerek és további hatásos eszközök állnak rendelkezésre:

  • Az allergiás tüneteket csökkentik az antihisztamin-tartalmú gyógyszerek. Az allergia kezelésében leggyakrabban alkalmazott antihisztaminok többsége a patikákban már vény nélkül is kapható.
  • A szemtüneteken szemcseppel, az orrnyálkahártya gyulladásán orrspray-kkel és orrcseppekkel segíthetünk, amelyek duzzanatcsökkentő és nyákoldó hatásúak egyszerre. Összehúzódásra késztetik a nyálkahártyában lévő hajszálereket, és elősegítik, hogy visszaálljon az orrnyálkahártya normális nedvességtartalma és működése.
  • Amennyiben ételallergiánk van, mindenképp konzultáljunk orvosunkkal, és hagyjuk el az allergiás reakciót kiváltó élelmiszereket. Amennyiben a betegségünk súlyos, az orvos injekcióban beadható életmentő gyógyszert, adrenalint is felírhat.

Fontos! Tény, hogy az orrcseppek vagy orrspray-k nagyon sokat segíthetnek allergiaszezonban vagy megfázáskor, ám ha ezek közül az ún. dekongesztáns hatású orrspray-ket nem a betegtájékoztatóban leírt módon használjuk, akár orrspray-függővé is válhatunk, ami hosszú távon az orrnyálkahártya maradandó károsodását, elvékonyodását okozhatja!

Alternatív módszerek

Az orrnyálkahártya gyulladása esetén hasznos lehet a tengervizes orröblítés, amely kíméletesen távolítja el az orrjáratokból az allergiát okozó anyagokat. Tanácsos gyakran kezet és arcot mosni, illetve a hajat is akár naponta megmosni, hiszen ezzel számos irritáló anyagtól szabadulhatunk meg.

Mit tehetünk még?

  • Magas pollenkoncentráció idején minél kevesebb időt töltsünk a szabadban.
  • Nyaraláshoz „pollenmentes” helyszínt válasszunk – természetesen akkor, ha ezt megtehetjük. Ilyen helyszín például a tengerpart vagy a hegyvidék.
  •  A hosszú hajat ajánlatos minden nap megmosni: a hajban megtapadó pollenek ugyanis folyamatosan irritálhatják a szervezetet.
  • Az állatszőr-allergiások inkább mondjanak le róla, hogy házikedvencet tartsanak – de enyhébb esetben is fogadják el, hogy folyamatosan kezelniük kell a tüneteiket.
  • Pollenszezonban leginkább eső után érdemes szellőztetni, a legkevésbé pedig ragyogó napsütés idején.
  • Otthonunkban rendszeresen porszívózzunk, portalanítsunk!

Olvass még többet az allergiáról az nlc.-n: 

 
(Fotó: Getty Images/Colin Hawkins)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top