nlc.hu
Tabuk nélkül

Ne adagold túl a vasat

Ne adagold túl a vasat – erre figyelj!

Az sem jó, ha túl kevés, de attól sem fogjuk magunkat jól érezni, ha túl sok vas van a szervezetünkben. Mire érdemes odafigyelni? Mennyi vasra van szükségünk valójában? Jobb, ha most megjegyezzük!

A vas az oxigént a sejtekhez szállító hemoglobin legfontosabb alkotóeleme, és számos egyéb életfunkció mellett szerepet játszik az energiatermelésben, a stresszkezelésben, valamint az immunműködésben.

Ha a szervezetünk számára nem tudjuk biztosítani a működéséhez szükséges mennyiségű vasat, akkor jellemzően fáradékonyabbak leszünk, és a betegségekkel szembeni ellenállóképességünk is csökken. Éppen ezért nagyon fontos, hogy gondoskodjunk a megfelelő vasbevitelről, de ne essünk túlzásokba, hiszen a vashiányhoz hasonlóan a vas túltöltésének is lehetnek káros hatásai.

Vashiány és tünetei

Fotó: Getty Images

Mitől lehet túl magas a vasszint?

Amennyiben a laborvizsgálat eredményeit tanulmányozva arra leszünk figyelmesek, hogy a vasszintünk a kelleténél magasabb, az több dologra is felhívhatja a figyelmet:

1. Előfordulhat, hogy a szükségesnél több vasban gazdag táplálékot – például májat, marhahúst, kagylót, aszalt fügét vagy sárgabarackot – fogyasztottunk. A máj a legnagyobb vastartalmú állati eredetű étel, ahol a nyomelem 100 grammonkénti mennyisége a máj típusától függ:

  • kacsamáj: 30 milligramm
  • sertésmáj: 22,1 milligramm
  • borjúmáj: 7,9 milligramm
  • májas hurka: 5,2 milligramm

A vas másképp hasznosul a növényi és az állati eredetű élelmiszerekből. Ennek oka, hogy a növényekben található vasvegyületek kémiai szerkezete eltér az állati eredetű vasétól. A lényeg, hogy míg az állati eredetű vasból 15 százalék is hasznosul a szervezetünkben, addig a növényekben lévő vasnak mindössze 3-5 százaléka szívódik fel. Ha igazi húsevők vagyunk, ezt mindenképp tartsuk szem előtt!

Vasban gazdag élelem még (100 gr):

  • szezámmag: 10 milligramm. Nemcsak vasat, hanem számos vitamint (A, E, B1, B2) és fontos nyomelemeket (nátrium, kálium, kalcium, foszfor, magnézium) is tartalmaz.
  • hüvelyesek: például a szárított lencse vastartalma 6,9 milligramm, azaz háromszor annyi, mint a konzervlencsének.
  • lenmag: 8,2 milligramm. A lenmag rosttartalma az emésztésre is jótékony hatással van.
    quinoa, köles: a quinoa 8 milligramm, a köles 5,9 milligramm vasat tartalmaz.
  • pisztácia: 7,5 milligramm. Az ízletes magok nemcsak a vas miatt hasznosak, hanem azért is, mert telítetlen zsírsavakat tartalmaznak.
  • nyers rókagomba: 6,5 milligramm
     

2. Ha sok és többféle vastartalmú étrend-kiegészítőt, multivitamint szedünk a normál vegyes étkezés mellett, azzal is túltölthetjük a vasat. Ezért ha egészségesek vagyunk, jó az erőnlétünk és kiegyensúlyozottan étkezünk, ne essünk túlzásokba.

3. A Q10 nevű koenzim a szervezet energiaszintjének fenntartásában játszik szerepet, csökkenti az oxidatív stresszt, vagyis a sejtkárosító szabadgyökök képződését. Ha azonban túl sokat szedünk belőle, ez is eredményezhet túl magas vasszintet.

3. Betegséget is jelezhet, ha valakinek „túl sok a vasa”: a hemokromatózis nevű betegség egy genetikai hiba miatt alakul ki. Akit érint, annak a beléből kórosan sok vas szívódik fel, majd tárolódik a szervezetben. Ha nem veszik időben észre, a raktározásban érintett szervek komolyan károsodhatnak. A túlzott vaslerakódás leginkább a májnak, a szívnek, a hasnyálmirigynek és az ízületeknek árt, így komolyan kell venni a problémát, és minél előbb szakorvos segítségét kérni!

Mennyi vasra van naponta szükségünk?

Egészséges felnőtteknél a napi vasveszteség kb. 1-2 mg, a táplálékunknak ezért napi 8-10 mg vasat kellene tartalmaznia, mivel abból csupán 1-2 mg tud hasznosulni a szervezetben. A termékeny korban lévő nők a menstruációs vérzéssel miden hónapban vért és ezzel együtt vasat veszítenek. Egyes irodalmi adatok szerint nekik a vasanyagcsere szinten tartására napi 10-18 mg vasbevitelre is szükségük lehet. A várandósok vasigénye ennél is nagyobb, akár több mint 25 mg naponta.

Nem mindegy, milyen vaspótlót szedünk!

Ha vaspótlásra szorulunk, vásároljunk gyógyszertárakban elérhető, hatásos és biztonságos készítményt, és feltétlenül ellenőrizzük annak elemi vastartalmát: legalább napi 100 mg elemi vas beviteléről kell gondoskodnunk ahhoz, hogy az abból hasznosuló 10-20 százaléknyi mennyiség ki tudja elégíteni a szervezet szükségletét. Ha bizonytalanok vagyunk, kérjük a gyógyszerész segítségét. 

A vashiány kezelésére ne étrend-kiegészítőket használjunk, hiszen azok vastartalma igen alacsony, napi maximum 45 mg, vagy még annál is kevesebb. Ezekben az általában komplex készítményekben előfordulhatnak továbbá olyan összetevők is (például kalcium, magnézium), amelyek a vassal oldhatatlan anyagot képeznek, ezáltal megakadályozzák a felszívódását.

Tudj meg többet a testedről!

 
(Nyitókép: Getty Images/mthipsorn)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top