nlc.hu
Tabuk nélkül

Klimax és a párkapcsolat

Ne engedd! Így változtathatja meg a klimax a párkapcsolatodat

45 éves kor felett jelentős változáson mehet át a párkapcsolat, és ez összefüggésben állhat a klimaxos tünetekkel. Ne engedjük magunkat behúzni az ördögi körbe!

A menopauzával sok nő hajlamos magát, és legfőképp a nőiességét eltemetni. A helyzeten a változókorral járó hüvelyszárazság és a libidó csökkenése mellett tovább ronthatnak a testi változások, a hőhullámok és a fokozott verejtékezés, ami a nő önbecsülésén túl a párkapcsolatra is rányomhatja a bélyegét. Hogyan ne kerüljünk bele az ördögi körbe, vagy ha már benne vagyunk, hogyan törhetünk ki belőle?

A nőiesség lényege és megélése a menopauzától független, és bár a klimaxszal kapcsolatban kellemetlen – átmeneti – tünetek jelentkezhetnek, attól még nőként ugyanolyan értékesek maradunk, mint addig voltunk. Ezt sose feledjük!

Kössünk kompromisszumot a változókorral!

A kellemetlen tesi tünetek mellett a lelki egyensúly is felborulhat a változókor idején: sokan ebben az időszakban élik meg a párkapcsolatuk komolyabb válságát, a válást, a gyerekek kirepülését a családi fészekből vagy azt, hogy a munkahelyükön már a fiatalok veszik át a stafétát. A feladat összetett: nemcsak újra kell definiálniuk a nőiességet, hanem új célokat is kell hogy találjanak. Mindez nem lehetetlen, csupán egy kis tenni akarás kell hozzá.

Klimax és a párkapcsolat

Fotó: Getty Images

Előfordulhat, hogy a klimaxhoz hüvelyszárazság is társul, aminek következtében fájdalmassá válik az együttlét. A szövetek fokozott érzékenysége miatt mindez akár hüvelyi sérülésekkel, netán vérzéssel is együtt járhat.

A nők – teljesen érthető módon – a fájdalomérzésre adott reakcióként kerülni kezdik a szexet. Ebből egy idő után komoly konfliktusok adódhatnak a párkapcsolaton belül, főleg ha nem mondjuk el őszintén a párunknak, mi is történik velünk. Fogadjuk el, hogy 45 éves kor fölött átalakul a szexuális élet, helyezzük előtérbe a testiség mellett a lelki tényezőket is, valamint merjünk beszélni a problémáinkról.

Hüvelyszárazság esetén a szexuális aktus akár síkosító használatával is megkönnyíthető, ez azonban csak átmenetileg jelent gyógyírt. Ha huzamosabb ideig fennáll a probléma, akkor válasszunk a kifejezetten hüvelyszárazság kezelésére javasolt, hormonmentes hüvelyi készítmények közül.

Ne feledjük: változókorban is a testi-lelki egészségünk része a kiegyensúlyozott nemi élet, a nehézségekre pedig mindig van megoldás. Tegyünk tehát a tünetek ellen és a párkapcsolatunkért, házasságunkért ahelyett, hogy elmerülnénk az önsajnálatban! Fogadjuk el a testünk változása mellett a párkapcsolatunk átalakulását is.

A család, a párunk támogatása sokat segíthet abban, hogy túljussunk a nehézségeken. Az őszinte beszélgetések után a klimaxos nő környezetében élők is jobban alkalmazkodnak majd a helyzethez, és emberi kapcsolataik is javulhatnak. A tünetek mérséklése is sikeresebb, ha pozitív a légkör, amelyben élünk.

Az egészséges életmód:

 
(Fotó: Getty Images/AMR Image)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top