nlc.hu
Tabuk nélkül

Munkahelyi mosdók és a hüvelygomba

Megvédjük a munkahelyi mosdókat: nem a takarítónő a hibás a hüvelygombádért, hanem a stressz

Sokan, ha valamilyen fertőzést sikerül elkapniuk, nyomban a munkahelyi mosdót okolják érte. Holott egyáltalán nem biztos, hogy ez áll a hüvelyfertőzés hátterében, sőt!

A hüvelyfolyás leggyakoribb oka a bakteriális vaginózis után a hüvelygomba: négyből három nőnél élete során legalább egyszer előfordul és sokuknál visszatérő panaszokat okoz.

A hüvelygomba tünetei:

Hüvelyfolyás: sűrű, darabos, túrós állagú, sárga vagy fehér színű, szagtalan folyás.

Szeméremtájéki és hüvelyi panaszok: erős hüvelyviszketés, égő érzés, fájdalom, vörösség.
A tünetek közül a legkellemetlenebb talán a hüvely és a szeméremtest viszketése, hiszen ez keseríti meg leginkább a mindennapokat. A gyulladt szeméremtájékot nem szabad dörzsölni, bármennyire is viszket! Attól ugyanis csak fokozódik a gyulladás, az égő érzés pedig még elviselhetetlenebbé válhat.

Hüvelygomba és a mosdók

(Fotó: Getty Images/Ivan-balvan)

Nem biztos, hogy a munkahelyi mosdó a hibás

A hüvelygombát leggyakrabban a Candida albicans nevű élesztőgomba túlzott mértékű elszaporodása okozza. Amíg azonban a hüvely kémiai egyensúlyáért, így a védelmet szolgáló savas közeg (savas pH) fenntartásáért felelős tejsavbaktériumok (Lactobacillusok) létszáma megfelelő, addig nincs baj. Vagyis a Candida gomba jelenléte a hüvelyben még nem feltétlenül okoz betegséget.

Ám ha valamilyen okból felborul a belső egyensúly, akkor a Candida túlszaporodhat, és ettől már kialakulhat a hüvelygomba.

A hüvelygombát kiválthatja akár egy stresszesebb időszak, illetve a hormonháztartás megváltozása, például a klimax vagy terhesség idején. De bizonyos gyógyszerek (pl. fogamzásgátlók) szedése, sőt olykor egy rosszul megválasztott alsónemű is elég lehet ahhoz, hogy a gombás hüvelyfertőzés kellemetlen bajokat okozzon.

„Rettenetesen hajtós volt a munkahelyemen a nyár, ráadásul anyukám is akkoriban került kórházba. Folyton aggódtam, miközben azt sem tudtam, hol áll a fejem, aztán egyszer csak arra lettem figyelmes, hogy megváltozott a hüvelyfolyásom, illetve erős viszkető, égő érzést is éreztem. Tudtam, sikerült elkapnom valamilyen hüvelyfertőzést, és mivel szinte állandóan a munkahelyemen voltam, egészen biztos voltam abban, hogy csakis a munkahelyi mosdóban szedhettem össze valamit. Teljesen kibuktam a takarítónőkre, amiért nem végzik rendesen a munkájukat. Óriási balhét csaptam… Mivel nem akart enyhülni a fájdalom, elmentem az orvosomhoz, ahol ugyancsak kifakadtam, hogy a takarítónők felületes munkája miatt most még egy hüvelyfertőzéssel is meg kell küzdenem, amikor anélkül is épp elég a bajom…Az orvosom viszont azonnal helyretett: elmondta, hogy a gombás hüvelyfertőzés hátterében a stressz is állhat, amiből nekem kijutott az elmúlt időszakban, így az én esetemben inkább ez okozhatta a  problémát, nem pedig a munkahelyi mosdók higiéniás állapota. Nagyon elvörösödtem, és irtózatosan szégyelltem magam. Kaptam gyógyszert, és pár napig otthon is maradtam. Miután jobban éreztem magam és visszamentem dolgozni, bocsánatot kértem a takarítóktól. Még mindig szégyellem magam a helyzet miatt, jó lecke volt” – mondta Tünde.

Fontos! Az állandó stressznek kitett szervezet előbb-utóbb valamilyen formában vészjeleket küld. A sűrű betegeskedés, a gyakori fertőzések klasszikus példái ennek: a túlhajszoltságtól a test és a lélek energiatartalékai kimerülnek, az immunrendszer védekezőképessége gyengül, így a kórokozók könnyen elszaporodhatnak.

A hüvelygomba kellemetlen tüneteit leggyakrabban helyi kezeléssel, hüvelygomba-ellenes hatású kúpokkal, kenőcsökkel lehet csillapítani. Bizonyos esetekben szükség lehet szájon át szedhető gyógyszerre is, amit azonban csak orvos írhat fel.

Mit tehetünk még?

  • Kerüljük az ülőfürdőt, inkább zuhanyozzunk!
  • Fürdés után mindig alaposan törölközzünk meg! Mosakodás, valamint WC-használat után fontos a helyes törlési irány betartása: a szeméremtest felől a végbél irányába, vagyis elölről hátrafelé.
  • A műszálas és szoros bugyik, főként pedig a tanga helyett részesítsük előnyben a pamut anyagú, kényelmes fehérneműt!
  • Ne üldögéljünk vizes fürdőköpenyben vagy nedves alsóneműben!
  • Kerüljük a különböző intim mosakodók, illatosított krémek, parfümök, fürdőolajok használatát!

Tudj meg többet a testedről!

(Nyitókép: Getty Images/Ivan-balvan)

 

Hirdetés

A Micovag Plus hüvelykúp természetes eredetű összetevőkkel, tejsavval és kamillakivonattal egészíti ki a hüvelygomba kezelését. A tejsav visszaállítja a normál hüvelyi pH-t, így képes gátolni a gombák szaporodását, a kamillakivonat pedig enyhíti az égő érzést és csillapítja a kellemetlen viszketést. A Micovag Plus hüvelykúp a tünetek enyhítésével teszi teljessé a célzott gombaellenes terápiát. A gyógyszertárakban vény nélkül elérhető.

micovag

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz
Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top