nlc.hu
Tabuk nélkül

Alvás hideg hálóban

Miért jó hidegben aludni? Elmondjuk!

Sokan szeretnek jó melegben aludni, mások viszont inkább a hűvösebb hőmérsékletű hálóra esküsznek. Kinek van igaza? Itt a válasz!

Örök kérdés: a pihentető alvás szempontjából feljebb vagy lejjebb érdemes-e tekernünk a fűtést?

Van egy rossz hírünk azoknak, akik a melegebb hálóra esküsznek: szakemberek szerint, ha túl meleg van a hálószobában, nehezebben alhatunk el, éjszaka pedig könnyen arra ébredhetünk, hogy leizzadtunk. Egy kórház intenzív osztályán végzett vizsgálat során megállapították, hogy a betegek azért aludtak rosszul, mert a helyiségben túlzottan meleg volt.Az alvás közbeni magas hőmérséklet ugyanis megemeli a kortizol nevű stresszhormon szintjét a szervezetben, ami éberebbé teszi az embert.

„A hőmérséklet jelentős mértékben befolyásolja az alvást, és gyakran ez a forrása a rossz alvásminőségnek” – árulta el Dr. Eve Van Cauter.

Mi történik pontosan?

A szervezetben többféle változás is lezajlik az éjszaka folyamán, amelyek megkönnyítik az alvást. A törzs és az agy hőmérséklete csökken, ahogy a vércukorszint és a pulzusszám is visszaesik. Ha tehát szaunát csinálunk a hálószobából, azzal csak a saját dolgunkat nehezítjük meg. Az álmatlanság a test hőszabályozási ciklusainak hibás működéséhez köthető – írja a The Atlantic cikke.

Hálószoba hőmérséklete

(Fotó: Getty Images/Westend61)

Jobb, ha hozzászokunk a hűvösben alvás gondolatához

A hálószoba ideális hőmérséklete 18 és 20 fok közötti az alvásszakértő szerint, akinek véleményét egy korábbi vizsgálat is alátámasztja, amelynek során a hűvösebb hőmérsékletű szobában pihenők éjszakánként átlagosan 19 perccel tovább aludtak, mint azok, akik ennél melegebb helyen hajtották álomra fejüket.

Miként érdemes változtatnunk?

Ha minden héten csak egy fokkal csökkentjük a szobában a hőmérsékletet, úgy könnyebb lesz hozzászoknunk a hűvösben alváshoz. Megéri változtatni, hiszen ha csak a korábbinál néhány fokkal csavarjuk lejjebb a termosztátot, már az is jótékony hatással lehet az alvásminőségre.

Mindenképp érdemes egy próbát tenni…

…hiszen a rossz minőségű alvás:

  • hangulatingadozáshoz,
  • a koncentrációs képesség gyengüléséhez,
  • elhízáshoz,
  • egészségtelen bőrhöz,
  • csökkenő libidóhoz,
  • szív- és érrendszeri problémákhoz vezethet.

A hűvösebb hálószobában való alvástól ugyanakkor számos pozitív hatást várhatunk:

  • A kutatások szerint a hűvös szobában alvás fokozza az anyagcserét.
  • Sőt, fiatalít: a szakemberek úgy vélik, hogy a 21 ºC-nál magasabb hőmérsékletben való alvás megakadályozza a szervezetet abban, hogy természetes módon hűtse magát, és ez gátolja a melatonin felszabadulását. A melatonin egyfajta „öregedésgátló” hormon is egyben, amely a szervezetben éjjel szabadul fel a teljes sötétség hatására.
  • Könnyebben elalszunk a hűvösebb hálóban. A túl meleg alvási feltételek megnehezítik a belső hőszabályozásunk működését, aminek eredményeként nyugtalanabbnak érezzük magunkat és nehezebben alhatunk el.

Tudj meg többet a testedről!

 
(Nyitókép: Getty Images/Westend61)

Hirdetés

Feszültség? Alvászavar? – Sedacur forte

A Sedacur forte a valeriána, komló és citromfű kivonatát tartalmazó, vény nélkül kapható gyógyszer, amely napközben oldja a feszültséget, este segíti az elalvást és a nyugodt éjszakai pihenést. Klinikailag igazolt hatású. Nappal nem álmosít, nincs negatív hatással az autóvezetésre és nem befolyásolja a koncentrációt sem. 30 és 60 szemes kiszerelésben is elérhető. 

Sedacur

Vény nélkül kapható gyógyszer

Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top