nlc.hu
Tabuk nélkül

Alvás és kávézás

Kávé és alvás kapcsolata – valóban tönkreteszi az éjszakai pihenést az esti kávézás?

Ezernyi teória látott már napvilágot azzal kapcsolatban, hogy a lefekvés előtti órákban elfogyasztott kávé miként hat az alvás minőségére. Megpróbálunk igazságot tenni.

Az alvászavarral nemcsak az a baj, hogy miatta álmosak és fáradtak leszünk egész nap, hanem hogy az egészségünkre, immunrendszerünkre is káros hatással lehet, ha hosszú távon nem alszunk eleget, jó minőségben.

A koffeinnek a szervezetre gyakorolt hatása összetett: a koffein serkentő hatású, stimulálja a központi idegrendszert, fokozza a szív- és veseműködést. Hatására a hasi, zsigeri erek összeszűkülnek, az agy viszont több vért kap. A koffein tehát a központi idegrendszerre és az agyra egyaránt élénkítő hatással van.

Kávé és alvás kapcsolata

A michigani Henry Ford Kórház alvászavarokkal foglalkozó kutatói arra voltak kíváncsiak, hogy a koffein miként befolyásolja az alvást annak függvényében, hogy a kávéfogyasztás és a lefekvés között mekkora idő telik el.

A vizsgálatban 12 egészséges férfi és nő vett részt, akik rendszeres, de mértékletes koffeinfogyasztók voltak. Az alvási szokásaikat végig megtartották, tehát este 9 és éjjel 1 között feküdtek le, reggel pedig 6 és 9 között keltek. Tabletta formában kaptak koffeint, illetve placebót.

Kávé és az alvás

(Fotó: Getty Images/thianchai sitthikongsak

A kutatók megállapították, hogy a koffein lefekvés előtti fogyasztása jelentősen csökkentette az alvásidőt. Még a 6 órával korábban fogyasztott koffein is több mint egy órával rövidítette meg a pihenést.

Tudtad? Az esti kávézással ellentétben, a napközbeni pihenés előtt nem gond, ha kávét iszunk – legalábbis ezt állítják japán és brit szakemberek. Szerintük a legfeljebb húszpercnyi délutáni szundi előtt nyugodtan felhörpinthetünk egy kávét: az alvás ugyanis maximalizálja a koffein hatásait (forrás: Journal of Applied Psychology).

Az érem másik oldala

Dr. Neil Stanley alvásszakértő szerint csak egy mítosz, amit a lefekvés előtti kávé élénkítő hatásáról gondolunk. Előfordulhat persze, hogy valakinek a szervezete érzékenyebben reagál a koffeinre, és ilyen esetben valóban jobb mellőznie az esti feketét. Mindenki másnál viszont egy lefekvés előtti kávé valószínűleg nem okoz majd álmatlan éjszakát.

A Bázeli Egyetem által vezetett svájci-osztrák kutatócsoport projektjében húsz fiatal, egészséges ember vett részt, akik rendszeres kávéfogyasztók. A vizsgálatban tíz napon keresztül naponta kétszer koffeintablettát vettek be, a következő tíz napban placebót.

„Alváslaborban végzett agyhullám-mérésekkel megállapították, hogy a résztvevők mindkét időszakban ugyanolyan mélyen aludtak” – jelentették a szakértők a Cerebral Cortex című tudományos lapban.

Egyszóval: nagyon nehéz igazságot tenni!

Dr. Christine Hansen, a Sleep Like a Boss alvástréning alvásterapeutája szerint nincs egyetemes, egyetlen, mindenkinek ajánlható megoldás arra, hogy a jó – minőségben és mennyiségben is megfelelő – alvást elérjük, de az megállapítható, hogy akkor tudunk jól aludni, ha már napközben mindent megteszünk az éjszakai nyugalmunk érdekében.

Tudj meg többet a testedről!

 
(Nyitókép: Getty Images/thianchai sitthikongsak)

Hirdetés

Feszültség? Alvászavar? – Sedacur forte

A Sedacur forte a valeriána, komló és citromfű kivonatát tartalmazó, vény nélkül kapható gyógyszer, amely napközben oldja a feszültséget, este segíti az elalvást és a nyugodt éjszakai pihenést. Klinikailag igazolt hatású. Nappal nem álmosít, nincs negatív hatással az autóvezetésre és nem befolyásolja a koncentrációt sem. 30 és 60 szemes kiszerelésben is elérhető. 

Sedacur

Vény nélkül kapható gyógyszer

Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top