nlc.hu
Tabuk nélkül

Aranyér és sport

Aranyér és sport: mi árt és mi segít?

Az aranyér és a sport olykor lehetnek ellenségei egymásnak, de ugyanúgy jó barátok is, hiszen rendszeres mozgással egyrészt karbantarthatjuk, másrészt akár provokálhatjuk vagy súlyosbíthatjuk is ezt a betegséget.

A genetika mellett a mozgásszegény életmód, a rost- és folyadékszegény táplálkozás vagy a túlsúly is hozzájárulhat az aranyeresség kialakulásához. Ha a béltartalom túl keménnyé válik, akkor székeléskor hatalmas nyomás nehezedhet a végbéltájéki vénákra, amelyek egy idő után kitágulhatnak.

A legjobb tehát megelőzni a bajt, amelyhez az egészséges étkezés és a rendszeres mozgás lehet az első lépés.

Aranyér és a sport

Fotó: Getty Images

Sportok, amelyek segítenek a megelőzésben

Az aranyeresség megelőzéséhez vezessük be az életünkbe a napi mozgást. Olyan mozgásformát válasszunk, amely nem jár nagy erőkifejtéssel és nem súlyosbítja a már kialakult aranyeret.  Sétáljunk, ússzunk, végezzünk kardiógyakorlatokat. Ezek javítják a keringést és az emésztőrendszer működését egyaránt, aminek köszönhetően a székletürítés is rendszeressé válik. A lazuló kötőszövetünket is megerősíthetjük napi pár perc ráfordítással, például gátizomtornával, amitől erősödik a végbél záróizma, illetve a kötőszövet állapotát is javítja.

Sportok, amelyek hajlamosítanak az aranyérre

A sport fontos alapelve a fokozatosság, aminek révén egy idő után egyre jobb állóképességre tehetünk szert. Érdemes olyan sportformát keresnünk, ahol minél kevesebb a végbéltájékra és a gátra nehezedő nyomás.

Ha aranyerünk van, kerüljük a futópadot, vagy futás helyett inkább csak sétáljunk. Használhatjuk az elliptikus trénert is, amennyiben ettől nem erősödnek a panaszaink. Súlyokat viszont ne emeljünk és a hasprést is felejtsük el. Tilos minden olyan mozgásforma, ami fokozza a hasűri nyomást, mivel az jelentős mértékben súlyosbíthatja a panaszainkat.

Ami még aranyeret okozhat vagy ráerősíthet a már meglévő tünetekre:

  • TRX
  • Kettlebell
  • Hot Iron
  • CrossFit

A kerékpározásnál sokat számít a megfelelően kialakított nyereg, amely nem okozhat aranyeret. Ám ha már kialakult a betegség, akkor biciklizni legfeljebb belső aranyér esetén szabad, és akkor is csak olyan, spciálisan kivájt nyergen, amelyen ülés közben nem a gátizmokra kell támaszkodnunk.

Tuti tippek, amiket tartsunk szem előtt:

1. Fokozatosság: az intenzív megerőltetés nem vezet jóra.

2. Okosan sportoljunk: kerüljük a lovaglást, súlyemelést, biciklizést, kajakozást; inkább teniszezzünk vagy túrázzunk, esetleg jógázzunk, mert ezek a sportok megelőzik vagy kímélik a már kialakult aranyeret.

3. Okosan étkezzünk: az elegendő folyadék és a rostban gazdag ételek fogyasztása elengedhetetlen.

4. Az első aranyeres tünetek megjelenésekor kezdjük meg a kezelést, és minél hamarabb váltsunk életmódot!

(Nyitókép: Getty Images/LumenSt)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top