nlc.hu
Tabuk nélkül

Aranyérmentes ünnepek

Aranyérmentes ünnepek – kerüld el a bajt!

Egy kis odafigyeléssel nem kell azon aggódnod, hogy az aranyér netán romba dönti az ünnepek varázsát.

Ez a nyálkahártyával fedett, párnaszerű érköteg, az aranyér, rendkívül fontos szerepet tölt be testünk leginkább rejtegetett pontján, a végbélnyílásnál. Mintegy két centivel fölötte helyezkedik el, szerepe pedig a szivárgás megakadályozása, valamint a végbélműködés és a székelés szabályozása.

Ez az érpárna számtalan okból kitágulhat, begyulladhat, a kötőszövetek meglazulhatnak. Ilyenkor az aranyérbetegség viszketéssel, fájdalommal, esetleg vérzéssel jelentkezik. Az aranyér meglehetősen gyakori probléma, ám kezdeti stádiumában még viszonylag könnyen kezelhető akár házi módszerekkel, illetve vény nélkül kapható készítményekkel is.

Hogy ne tegye tönkre az ünnep varázsát az aranyérbetegség, tarts szem előtt pár praktikát, amelyekkel megelőzheted a bajt!

Megfelelő higiénia

Az aranyérbetegség kialakulásáért a genetikai tényezők mellett főleg az életmódunk okolható. Az egészségtelen étrend, a mozgáshiány és a sok ülés mellett ugyanakkor a nem megfelelő higiénia is lehet hajlamosító tényező.

Használj minél puhább egészségügyi papírt, vagy még jobb a nedves törlőkendő, mert minél durvább a papír, annál inkább kidörzsölheti az amúgy is érzékeny területet.

Aranyér és az ünnepek

Fotó: Getty Images

Mértéktartó étkezés

  • A helyes táplálkozási szokások kialakítása döntő fontosságú az aranyér megelőzése szempontjából. A rendszeres székletürítéshez elengedhetetlen a magas rosttartalmú ételek (pl. teljes kiőrlésű gabonafélék, lenmag, mazsola, búzacsíra) és gyümölcsök fogyasztása. Az ünnepi időszakban ezért ne hiányozzon az asztalról a narancs, a füge vagy a szilva.
  • Iktasd be az étrendedbe a magas rosttartalmú zöldségeket is, amelyek ugyancsak segíthetnek a panaszok enyhítésében. Jó választás a paprika, a paradicsom, a saláta, a brokkoli, a tök, a hüvelyesek, különösen a lencse és a zöldborsó, a gyökérzöldségek vagy éppen a káposztafélék. Akár a diós bejgli is jót tehet, hiszen a dió rengeteg élelmi rostot tartalmaz.
  • A savanyított tejtermékek, így a joghurt és a kefir a bennük található tejsav és szénsav által fejtik ki jótékony hatásukat. Emellett természetesen a folyadékpótlást sem szabad elhanyagolni: napi két-három liter a minimum, ideértve a vizet, a teákat vagy akár a leveseket is.
  • Lehetőleg kerüld vagy csak kis mennyiségben fogyaszd az olyan székletfogó ételeket, mint a banán vagy a csokoládé. A fehér kenyeret, a zsíros, csípős, illetve intenzíven fűszerezett ételeket is inkább csak alkalmanként engedd meg magadnak. Az ételt mindig alaposan rágd meg az emésztés megkönnyítése érdekében. Mindig tartsd szem előtt a mértékletességet!

Rendszeres mozgás

Az ünnepi időszak nyilván nem arról szól, hogy napi 2 órát az edzőteremben töltesz, de az egyszerűbb, könnyebb gyakorlatokat otthon is mindennap elvégezheted, elvégre ezek rendkívül sokat segíthetnek.

Ha nincs kedved egy fél óra jógára vagy pilatesre, és az uszodába sincs kedved elmenni, akkor csak sétálj egy nagyot a szabadban. Jót fog tenni testednek-lelkednek és az aranyerednek egyaránt.

Tipp: ha megvan a baj, nem érdemes várni: már az első tünetek észlelésekor el kell kezdeni a kezelést!  

Helyes WC-használat

Minél több időt töltesz „trónolással”, annál nagyobb nyomás alá helyezed a vénákat és annál nagyobb az aranyér kialakulásának esélye. Aki hajlamos az aranyérre, az ne terhelje feleslegesen a végbél környékét, mert minél tovább tart a nyomás, annál hamarabb jelenik meg az aranyér. Ha tartasz is a nyilvános vécék használatától, amennyiben a szükség úgy kívánja, ne cipeld hazáig a „csomagot”, hanem szabadulj meg tőle. Készülj fel inkább az ilyen esetekre elegendő mennyiségű fertőtlenítő kendővel és papírtakaróval.

Bizonyos testhelyzetek tehermentesítik a végbél környékét székeléskor, ezzel is csökkentve az aranyér kialakulásának esélyét: sokat segíthet például, ha egy kis sámlira teszed a lábad, vagy ha csak fél fenékkel ülsz a WC-re. Valamint létezik olyan patkó alakú vécéülés-emelő is, amely ugyancsak az ürítést segíti. A gyakori székrekedés miatti erőlködés terheli a visszereket, ami csak ront a helyzeten, így ha egy mód van rá, ezt is kerüld!

(Nyitókép: Getty Images/boonchai wedmakawand)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top