Tabuk nélkül

Tavaszi intim fertőzések (x)

A nők nagy részének a BV nem a büntetés-végrehajtást, hanem a bakteriális vaginózist jelenti – a kellemetlen betegségből szerencsére kicsit könnyebb megszabadulni, de az ismételt kialakulás és a szövődmények megelőzése miatt érdemes figyelmet fordítani rá, különösen várandósság idején. Bizonyos állapotok hajlamosíthatnak a megbetegedésre, ezeket szedjük most össze.

Tavaszi intim fertőzések (x)
A termékeny korú nők 75%-a életében legalább egyszer átesik valamilyen hüvelyi fertőzésen. A női test érzékeny rendszer. Ez különösen igaz a nemi szervekre. A vagina cseppet sem steril közeg: a hüvelyflórában igen sokféle mikroorganizmus él. Bakteriális vaginózis akkor alakul ki, amikor valamilyen okból megváltozik az egyes baktériumok aránya. Ideális esetben a hüvely normális pH-értékét a tejsavtermelő baktériumok biztosítják: a savas közegben nehezebben tapadnak meg a kórokozók. Ha valamilyen behatás miatt lúgossá válik a hüvely közege, akkor megnyílik az út más baktérium- vagy gombatörzsek előtt, amelyek elszaporodása kellemetlen, akár veszélyes tünetekkel is járhat.

Figyeljünk az intő jelekre!

A bakteriális vaginózis jellegzetes tünete a bőséges, fehér vagy szürkés színű, kellemetlen, halszagú hüvelyváladék, amellyel érdemes orvoshoz fordulni, mert kezelés nélkül többször visszatérhet, és fájdalmas húgyúti gyulladásokhoz vezethet. Sajnos a várandósság harmadik trimeszterében is gyakran előfordul a fertőzés, amely kockázatot jelenthet a magzat számára. Várandós nők mindenképpen keressék fel az orvosukat, ha rendellenes hüvelyfolyást tapasztalnak!

Torokgyulladásból hüvelygyulladás?

Tavasszal sokan örülünk meg a jó időnek, és cseréljük le a súlyos kabátjainkat az első csalóka napsütésre. Ilyenkor könnyen tesszük ki magunkat valamilyen felső légúti fertőzésnek, esetleg hólyaghurutnak, amire az orvos antibiotikumot rendelhet. A más betegségekre felírt antibiotikumok sajnos a hasznos tejsavbaktériumokat is megtizedelik, amivel megnyílik az út a hüvelygyulladásért felelős kórokozók előtt, így antibiotikum szedése esetén minden esetben érdemes figyelmet fordítani a hüvelyflóra helyreállítására is.

Apróságokon is múlhat

A bakteriális vaginózisért felelős egyik baktériumtörzs az E.coli, amely a saját rendeltetési helyén – a bélrendszerben – nem okoz panaszt, a végbélből a hüvelybe kerülve azonban gyulladást válthat ki. Mind az elégtelen, mind a túlzott intim higiénia kockázatos lehet: a gyakori irrigálás a tejsavtermelő baktériumokat is kimossa, a székelés után nem megfelelő irányban végzett törléssel pedig E.coli baktériumokat sodorhatunk a széklettel a hüvelybe. A szexuális aktus szintén rizikótényező: a bakteriális vaginózis nem nemi úton terjedő betegség, a gyakori partnercsere mégis növeli a fertőzés esélyét, mert ebben a helyzetben akaratlanul is könnyen átvihetjük az intim területeken megtelepedett kórokozókat a partnerünkre. A fehérneműnk megválasztásával is sokat tehetünk magunkért: mivel egyes típusok, például a tangák megkönnyíthetik a megfertőződést, ezeket jobb kerülnünk.

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

Prebiotikummal az egészséges hüvelyflóráért

Ha antibiotikumot kell szednünk, érdemes figyelnünk arra, hogy segítsünk helyreállítani a hüvelyünkben a tejsavtermelő baktériumok arányát, ezzel normalizálva a hüvelyváladék pH-értékét. Erre különösen alkalmasak azok a patikában is kapható készítmények – például a Vitagyn C hüvelykrém –, amelyeket kifejezetten azért fejlesztettek ki, hogy támogassa a hüvelyflóra regenerálódását. A bakteriális vaginózis kezelésének és megelőzésének kiegészítésére használható, patikában kapható gyógyászati segédeszköz gátolja a kórokozók megtelepedését, prebiotikum-tartalmával segíti a jótékony Lactobacillusok szaporodását, hozzájárul a hüvelyflóra egészséges savas közegének helyreállításához, és az orvossal történt egyeztetés után várandósság, illetve szoptatás időszaka alatt is alkalmazható.

 

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL

A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT,

VAGY KÉRDEZZE MEG

KEZELŐORVOSÁT!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top