Tabuk nélkül

Hitek és tévhitek az alvásról (x)

Mindannyian szeretnénk jól aludni éjszakánként, hiszen fáradtabbak és ingerlékenyebbek leszünk másnap, ha nem tudunk eleget pihenni. Az elalvási praktikákkal kapcsolatban rengeteg tévhit kering, éppen ezért érdemes tisztában lennünk azzal, mi az igaz és mi nem.

Hitek és tévhitek az alvásról (x)

Ha heteken vagy hónapokon át nem tudjuk kipihenni magunkat, annak számos negatív hatása lehet a mindennapi életünkre. Napközben állandóan feszültek lehetünk, kevésbé tudunk koncentrálni és sosem érezzük magunkat igazán életerősnek. Ha nappal feszültek vagyunk, nagy eséllyel este még nehezebben tudunk elaludni, ezáltal ördögi körbe kerülhetünk. Egy felnőtt embernek 7-8 óra alvásra van szüksége, ugyanis az agyunk ilyenkor dolgozza fel a napközben bennünket ért információkat, és ebben az időszakban regenerálja magát. Ha hosszú távon keveset alszunk, az nincs jó hatással sem a mentális, sem pedig a fizikális állapotunkra. Az alvás körül rengeteg hit és tévhit kering: összeszedtük, melyek a helyes és melyek a helytelen praktikák.

  1. A meleg tej segít az elalvásban: Sokunkat nyugtatott meg az édesanyánk egy bögrényi meleg, mézes tejjel a zaklatottabb éjszakákon. Elképzelhető, hogy gyerekkorunkban ellazított minket a langyos ital, a tudósok szerint azonban a tejivás alvásra gyakorolt hatása inkább mesebeszéd, nincs valóságalapja.
  2. Ha éjjel nem tudsz aludni, ne forgolódj, inkább kelj fel: Ha nem tudunk 20 percen belül elaludni, jobban tesszük, ha felkelünk. Menjünk át egy másik szobába, hallgassunk lágy, meditációs zenét, olvasgassunk egészen addig, amíg el nem álmosodunk.
  3. Jobb, ha nem nézünk képernyőt elalvás előtt: A tévékészülék és az okoseszközök képernyője által kibocsátott kék fény akadályozza az alvást segítő hormon termelődését, ezért jobb, ha elalvás előtt már nem nézünk semmilyen képernyőt.
  4. A bor segíti a pihentető alvást: Kisebb mennyiségű alkohol, például egy pohár bor segít az elalvásban, ám az alkohol hatására éjszaka rendszeresen felébredünk, hosszú távú fogyasztása pedig alvászavarokhoz vezethet.
  5. Legyen „síri” csend a hálószobában: Fontos, hogy kiszűrjük a zavaró zajokat a hálószobából, ám a túl nagy csend is lehet kifejezetten zavaró.
  6. Ha nappal alszunk, éjjel nem jön majd álom a szemünkre: A napközbeni szundikálás kifejezetten pihentető és hasznos lehet, bár fontos, hogy ne aludjunk órákat. Akkor járunk legjobban, ha legfeljebb 20-30 percet alszunk napközben, ebéd után.
  7. Elalvás előtt már nem szabad mozogni: Lehet esténként tornázni és sétálni is, csak az a lényeg, hogy ne végezzünk megerőltető testedzést.

Segíthetnek a gyógynövények

Ha nehezen tudunk elaludni esténként, segítségül hívhatjuk a gyógynövényeket. A valeriána, a komló és a citromfű kombinációját tartalmazó Sedacur forte napközben oldja a feszültséget, éjszaka pedig segíti az alvást. Alvást segítő hatása a feszültségoldás révén alakul ki, ugyanis nyugodt állapotban könnyebb álomba merülnünk. Szedése nincs negatív hatással a napközbeni koncentrációra, sem pedig az autóvezetéshez szükséges készségekre. Recept nélkül kapható a patikában.

Vény nélkül kapható gyógyszer

Vény nélkül kapható gyógyszer. Forrás: Phytotec Hungária

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL

OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT,

VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT,

GYÓGYSZERÉSZÉT!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top