nlc.hu
Tabuk nélkül

„Van, aki 40 év körül szül, én meg már klimaxolok…”

„Van, aki 40 év körül szül, én meg már klimaxolok…”

A korai klimax már 40 éves kor környékén jelentkezhet. Mitől, kiknél? Hogyan lehetséges ez? Itt mindent megtalálsz egy helyen.

Ne titkoljuk, inkább kérjünk segítséget és cselekedjünk

Korai klimaxnak azt nevezzük, ha a női hormontermelés csökkenése már a negyvenes évek előtt megkezdődik. A legtöbb esetben csak akkor derül ki, mi áll a probléma hátterében, amikor az érintettek a menstruációs zavarok, vagy esetleg a teherbe esés sikertelensége miatt nőgyógyászhoz fordulnak.

A legfrissebb kutatások is alátámasztják, hogy a cukorbetegség megháromszorozza a korai menopauza esélyét.

Menopauza 40 évesen

Fotó: Getty Images/reklamlar

Jellemző tünetek:

  • meddőség
  • gyakori fejfájás
  • hangulatingadozások
  • hőhullámok
  • depresszió
  • hízás
  • alvászavarok
  • csökkent libidó
  • hajhullás

A korai klimax okai

Genetika

Ha a családban előfordult már korai klimax, akkor lehetséges, hogy nálunk is idő előtt fog bekövetkezni.

Egészségtelen életmód

Az egészségtelen életmódnak számos negatív hozadéka van. Ilyen egyebek között a korai menopauza. Ez egyrészt a dohányosokra igaz, mivel a cigarettának antiösztrogén-hatása van, emellett a túl alacsony testsúly is korai klimaxhoz vezethet, mivel a zsírrétegben raktározódik az ösztrogén. Így akiknek a testtömegindexe (BMI) a normál értéknél alacsonyabb, azoknak kisebb az ösztrogéntartalékuk is, így a raktáraik hamarabb kimerülhetnek.

Autoimmun betegségek

A problémát autoimmun pajzsmirigyzavarok is okozhatják, ilyen esetekben a szervezet saját maga ellen fordul, ami érintheti a petefészkeket is.

Egyéb betegségek vagy kezelések

Az epilepsziában szenvedők egy részénél szintén korai menopauza figyelhető meg az idő előtt bekövetkező petefészek-elégtelenség miatt.

A kemoterápia vagy a sugárkezelés, valamint kromoszóma-rendellenesség is indukálhatja a jelenséget.

Mit tehetünk?

Korai klimax esetében különösen fontos a D-vitamin- és a kalcium pótlása a csontsűrűség-csökkenés megelőzésére, ahogy a rendszeres sportnak és az életmódváltásnak ugyancsak nagy jelentősége van.

A bevitt kalória mennyiségének csökkentésével, illetve a rostdús gyümölcsök, zöldségek és sovány tejtermékek rendszeres fogyasztásával szintén tehetünk a természetes menopauzával megegyező tünetek ellen. A sok zöldség és gyümölcs mellett fogyasszunk halat és olívaolajat is. Vigyünk be kevesebb szénhidrátot, figyeljünk a koleszterinszintünkre! Amennyiben lehetséges, száműzzük az alkoholt, a csokoládét és a dohányzást is a mindennapjainkból!

Ezenfelül bevethetünk egyes gyógynövényeket, amelyek hatásosak lehetnek a tünetek enyhítésében. Ilyen például a szója, a lenmag, a vörös lóhere vagy a poloskavész nevű gyógynövény.

Mindenképpen keressük fel az orvosunkat, ha tapasztaljuk magunkon a fentebb említett tünetek valamelyikét. Enyhe esetben elég életmódváltással, természetes módszerekkel próbálkozni, de orvosi javallatra hormonterápiára is szükség lehet. Arra viszont készüljünk fel, hogy a hormonterápia fiatalabbaknál, hosszan tartóan és bizonyos betegségekben nem javasolt!

Ne vegyük félvállról, előzzük meg a hormonhiány késői szövődményeit, mint például a csontritkulást, a szív- és érrendszeri problémákat! Tegyünk az egészségünkért, önmagunkért! Ne keseredjünk el, vegyük fel a harcot a korai klimax tünetei ellen, amelyek kitartással, elszántsággal és egy kis odafigyeléssel enyhíthetők!

Hirdetés

Hüvelyszárazság? Enyhítse tartósan!

A hialuronsavat és gyógynövénykivonatokat tartalmazó hormonmentes Cikatridina hüvelykúp enyhíti az együttlétek során és a mindennapokban jelentkező hüvelyszárazság okozta tüneteket. A hialuronsav nedvességgel tölti fel a hüvelyhám kiszáradt szöveteit, elősegíti a hámosodást, és táplálja a szöveteket. Igazoltan hatásos és biztonságos a hüvelyszárazság tünete, az intim tájékon jelentkező viszkető-feszülő érzés enyhítésében. Bármely életkorban, bármilyen eredetű hüvelyszárazság esetén alkalmazható, akár hosszú távon is. A tartós hatásért a kúra szükség szerint folytatható, ismételhető.

 

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top