Tabuk nélkül

Családi perpatvar PMS idején

„Anya, már megint elviselhetetlen vagy” – mondta egy kiadós veszekedés után a 7 éves kislányom, és bevallom, szíven ütöttek a szavai. Sajnos tudtam, hogy nem ő az egyetlen, aki így gondolja: a férjem és a 9 éves kisfiam is némán helyeselt neki…

Családi perpatvar PMS idején

A családom összenézett a hátam mögött

– Havonta volt pár nap, amit én is és a családom is nehezen éltünk meg. Ebben, a menzeszt megelőző időszakban minden apróságtól ideges lettem, és olyan dolgok is végtelenül ki tudtak borítani, ha reggel véletlenül a kislányom bögréjéből kilöttyent a tej, vagy a férjem cipőben szaladt vissza a nappalinkba az ottfelejtett laptopjáért. Ilyenkor csapkodtam, kiabáltam, finoman szólva nem voltam úrihölgy. Az pedig kifejezetten rosszul esett, amikor láttam, hogy a férjem és a két gyerekem titokban összenéz, és mind azt gondolják, megint elviselhetetlen vagyok – meséli történetét a 36 éves Katalin. – Nekik is nehéz volt velem, de nekem sem volt könnyű megküzdeni a saját hangulati labilitásommal. Úgy éreztem, magamra maradtam ezeken a nehéz napokon, hiszen mindenki szemében én vagyok az a szörnyeteg, akinek a társaságából menekülnének.

A barátnőm mondta el, mi is az a PMS

Elpanaszoltam a bajomat egy barátnőmnek, aki a legnagyobb meglepetésemre egy csöppet sem lepődött meg a problémámon. „Nálunk is hasonló jelenetek zajlottak, és sok nőt ismerek, akik ugyanígy éreznek a menzeszük előtt” – szögezte le a barátnőm, Lívia. „Erről nem mi tehetünk, hiszen az ingerlékenység, esetleg a farkasétvágy, az ilyenkor jelentkező fáradékonyság, haspuffadás és mellfeszülés hormonális okokkal magyarázható. Ilyenkor ugyanis a menstruációt vezérlő két hormon egyensúlya megborul, és ez van rossz hatással a mindennapjainkra. Ezt az állapotot PMS-nek, azaz premenstruális szindrómának nevezik, amely a menstruációt megelőző bő egy hétben jelentkezik, a tünetek pedig a havivérzés kezdete után maguktól is megszűnnek” – világosított fel a barátnőm, majd azt is elárulta, hogy neki mi segített könnyebbé tenni a menzesz előtti időszakot.

Lívia a Premens tablettát javasolta

„A menstruációt megelőző kellemetlen testi és lelki tünetek enyhítésére a hormonmentes Premens tablettát szedtem, ami jelenleg az egyetlen recept nélkül kapható barátcserjekivonat-tartalmú gyógyszer, igazolt terápiás hatással” – mondta Lívia. „A gyógynövény összetevői pozitívan hatnak a női hormonális szabályozórendszer működésére. Legalább három cikluson át ajánlott szedni. Elkezdheted a ciklus bármelyik napján, és a menstruáció alatt se hagyd abba. Nekem ennyi idő alatt meg is szüntette a panaszaimat, de ha neked szükséged lenne tovább rá, akkor folytathatod is, amíg kell” – ajánlotta, majd hozzátette: most már 3 havi terápiához szükséges kiszerelés is kapható a gyógyszertárban.

Lívia javaslatára kipróbáltam a Premens tablettát, amely segített, hiszen sokkal enyhébbek lettek a panaszaim. „Azokon” a napokon kevésbé vagyok ingerlékeny, és nem kergetem az őrületbe a családomat azzal, hogy minden apróságon felhúzom magam.

Vény nélkül kapható, barátcserjekivonat-tartalmú gyógyszer

Vény nélkül kapható, barátcserjekivonat-tartalmú gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL

OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT,

VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT,

GYÓGYSZERÉSZÉT!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top