nlc.hu
Tabuk nélkül

Praktikák aranyér ellen

Ha már megvan a baj: praktikák, amelyekkel enyhíthetők az aranyeres tünetek

Korai stádiumban egy kis odafigyeléssel és házi praktikákkal remekül kezelhető az aranyér.

Az aranyér valójában nem más, mint a végbélnyíláson belül elhelyezkedő vénás fonat tágulata. A vénafal idővel elvékonyodik és sérülékennyé válik, csökken a rugalmassága. Mechanikus ingerlés hatására – különösen székeléskor – fájdalom, később viszkető érzés jelentkezhet, illetve a széklet felszínén vagy a papíron vörös vér jelenhet meg. Az aranyeres csomók gyakran be is gyulladnak, pangással párosulva növelik a trombózishajlamot, és ez nemritkán vérrög kialakulásához vezet a tágult visszérben.

Az aranyérbetegség sok esetben a helytelen életmód következménye. Gyakran a rossz szokások elhagyásával és egy kis odafigyeléssel megszüntethető a probléma.

Aranyér megelőzése

(Fotó: Getty Images/Tom Werner)

A legjobb praktika a megelőzés

Az aranyér megelőzéséért rost- és folyadékdús táplálkozással, valamint rendszeres testmozgással tehetünk a legtöbbet. Az intimtorna, vagyis a gátizomzat erősítése is késleltetheti az aranyér kialakulását.

Figyeljünk az étrendünkre!

  • A rostban gazdag ételek nagyon jó hatással vannak a bélrendszerre.
  • A növényi flavonoidok a vénák falát is erősíthetik, és antioxidáns tulajdonságaik is vannak.
  • Fogyasszunk savanyított tejtermékeket, például joghurtot vagy kefirt, mert a tejsav és a szénsav izgató hatása javíthatja a belek mozgékonyságát.
  • Hetente többször szerepeljenek étrendünkben olajos magvak, csírák és hüvelyesek (például zöld-, sárga- vagy csicseriborsó, lencse, vörös lencse, száraz bab).
  • Próbáljuk ki a cukrozatlan gyümölcs- és zöldségleveket! Elsősorban a szilvából, ribizliből, sárgabarackból, őszibarackból, paradicsomból, szőlőből készült (must) levek hatékonyak.

Meglévő betegség esetén íme néhány tipp, amelyek megkönnyíthetik az életünket:

Mindig tartsuk tisztán a végbélnyílás környékét!

Ha megtehetjük, mosakodjunk meg tiszta vízzel minden székelés után. Ha erre nincs mód, akkor viszont használjunk nedves popsitörlőt. Ez egyébként is jó szolgálatot tehet, hiszen a fájdalmas külső aranyér érzékenyen reagálhat az érdes WC-papírra.

Ne üldögéljünk a vécén!

Az újságolvasást, keresztrejtvényfejtést, telefonozgatást ne a vécén ülve csináljuk. Csak akkor menjünk vécére, amikor tényleg kell, és ne trónoljunk rajta. Így elkerülhetjük, hogy vénatágulat alakuljon ki a végbélre nehezedő tartós nyomás miatt.

Próbáljuk ki a meleg ülőfürdőt! Meleg után hideg: a meleg fürdő után a jegelés is segíthet!

A meleg víz segít összehúzni az ereket, és csökkenti a fájdalmat. Amennyiben van rá időnk és módunk, naponta két-három alkalommal is pihentessük az aranyeret ülőfürdőzéssel. A fürdőzést követően 1-2 percre üljünk jéggel teli zacskóra (ezt azért tekerjük bele valamilyen vékony anyagba, hogy ne legyen nagyon hideg). A meleg után a hideg is érösszehúzó hatású, és segíthet a tünetek csökkentésében. A hideg és meleg váltogatását nevezzük értornának, amely az erek tónusán tud javítani.

Vessük be a víz jótékony hatását belülről is!

Igyunk naponta legalább 8 pohár vizet, amivel lágyíthatjuk a székletünket. A bőséges vízfogyasztás nemcsak az emésztést, hanem a veséket is tehermentesíti.

Mozogjunk!

Olyan mozgásformát válasszunk, amely nem jár nagy erőkifejtéssel és nem súlyosbítja a már kialakult aranyeret. Sétáljunk, ússzunk, végezzünk kardiógyakorlatokat. Ezek mind javítják az emésztőrendszer keringését, aminek köszönhetően a székletürítés is rendszeressé válik. Érdemes olyan sportformát keresnünk, ahol nem alakul ki a végbéltájékra és a gátra nehezedő nyomás. Ha aranyerünk van, használhatunk futópadot, ha gyengébb a fizikumunk, a futás helyett nagy séták is megteszik. Használhatjuk az elliptikus trénert is, amennyiben nem erősödnek tőle a panaszaink. Edzőtermi súlyokat viszont ne emeljünk, és a hasprést is felejtsük el. Tilos minden olyan mozgásforma, amely fokozza a hasűri nyomást, mivel az jelentős mértékben súlyosbíthatja a panaszainkat.

Tudtad? A kerékpározásnál sokat számít a megfelelő nyereg, amely a végbélnyílás környékét tehermentesíti. Ha már kialakult a betegség, akkor a biciklizés kerülendő.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top