nlc.hu
Tabuk nélkül

Az aranyér nem válogat, bárkinél megjelenhet

Az aranyér nem válogat, bárkinél megjelenhet

A kellemetlen, akár vérzéssel és fájdalommal járó aranyérbetegség hátterében genetikai, életmódbeli és lelki okok is állhatnak. Éppen ezért ez a betegség nem válogat: fiatalabbat, idősebbet éppúgy elérhet.

Az aranyérbetegség bármely életkorban előfordulhat, ráadásul minél kevésbé próbálunk tudomást venni róla, annál súlyosabb panaszokat okozhat. Az aranyér kialakulásának számos oka lehet. Minden növelheti az aranyér kockázatát, ami fokozza a végbélnyíláson belül elhelyezkedő erekben a nyomást.

Azonos gének, azonos szokások, azonos betegségek

Az aranyérbetegség megjelenéséért több tényező lehet felelős akár önmagában vagy akár együtt, egymás hatását erősítve. Elsőként a genetikai hátteret kell említeni: a kötőszövetek gyengesége örökölhető, ezért idővel akár egyéb hatás nélkül is megnyúlhatnak és engedhetik az érköteget kitüremkedni.

„Imádunk kártyázni, főleg, amióta a nagypapa tanít minket. Óriási partik vannak, már heti négy alkalommal, éjszakába nyúlóan zajlanak a vérre menő csaták január közepe óta. Azt úgy képzeljétek el, hogy mindenki, de mindenki játszik és szurkol: unokák, szülők, nagyszülők. Már XXL zsetonkoffert is vettünk. Az örömünket azonban február közepére megkeserítette az aranyér, és ez nem vicc. Sajnos nálunk ez a betegség genetikailag kódolt, és a rengeteg ülés nem tett jót, a család fele kidőlt az aranyeres tünetek miatt február közepére” – mesélte Szilvi.

Aranyér hatása

Fotó: Getty Images/LumenSt

A betegség fájdalmat, viszketést és időnként vérzést is okozhat, az aranyeres csomók erőlködéskor, székeléskor a végbélnyíláson át előeshetnek, bennük vérrögök képződhetnek. Attól függően, hogy a végbél záróizmától milyen irányban helyezkednek el, külső vagy belső aranyérről beszélhetünk.

Bár az aranyér leginkább a harminc feletti korosztályt érinti, néha előfordul, hogy akár kisgyerekeknél is kialakul!

„Bár nálunk ez a betegség gyakori probléma, sajnos nem sikerült tanulnia belőle a családnak. Pedig kellene. A jó hangulatú kártyapartikat egy időre felfüggesztette az aranyeres megbetegedés, de most megfogadtuk, hogy nemcsak kártyázni fogunk együtt, de az egészségünkért is teszünk rostdús táplálkozással, megfelelő folyadékbevitellel és nagy közös sétákkal” – mondta büszkén Szilvi.

Tudtad? Becslések szerint az emberek csaknem harmadát érintik enyhébb vagy súlyosabb mértékben aranyeres problémák. 50 éves kor felett pedig minden második ember elmondhatja, hogy voltak már ilyen jellegű panaszai.

A kezdődő aranyeres panaszokat jól lehet kezelni patikában kapható kúpokkal, krémekkel, életmódbeli változtatásokkal, de időnként segíthet a kismedencei torna és a kamillás ülőfürdő is. Amennyiben nem szűnnek meg, vagy nem enyhülnek a panaszok, akkor mindenképp javasolt proktológushoz fordulni. Az aranyér sebészi kezeléséhez számos műtéti technika közül lehet választani. A betegség stádiumától függően eredményes lehet a gumigyűrű felhelyezése, az ultrahangos, esetleg lézeres aranyérelzárás, végső esetben pedig a hagyományos aranyérműtétre is szükség lehet.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top