nlc.hu
Tabuk nélkül
Menstruációs szegénység

Menstruációs szegénység: ne kezeljük tabuként

Sok esetben még mindig tabutémának számít, pedig a menstruációs szegénység világszerte jelen lévő probléma. Mit is jelent ez, mely országokban tesznek ellene, mi a helyzet Magyarországon? Menstruációs körkép.

A menstruációs szegénység globális probléma, amellyel sok helyen a világon nem szívesen foglalkoznak. Ennek oka nyilván a téma tabusítása, hiszen arról még csak-csak hajlandó valaki beszélni, hogy nincs pénze ételre, de arról már aligha, hogy nem tud betétet vagy tampont venni. De nemcsak anyagi nehézségek tartoznak a menstruációs szegénység fogalomkörébe, hanem tudásbeli hiányosságok is. Ez utóbbi is egyfajta szegénység.

Például sok vallásban és kultúrában elkülönítik a „tisztátalan” nőket, akik a menstruáció elmúltával csak egy rituális megtisztulás után térhetnek vissza a társadalomba. Amíg ezeken a helyeken a szokások határozzák meg a kényszerű vagy önkéntes elvonulást, addig a világ számos más részén sok lány és nő azért nem képes a mindennapi életét élni a menstruáció ideje alatt, mert nincs pénze megvásárolni azokat a női higiéniás termékeket, amelyekre szüksége lenne.

Tudtad? A menstruációs szegénység világszerte jelen lévő probléma. Becslések szerint a Földön 1,2 milliárd nő nem tud megfelelő termékeket használni menstruáció idején. Indiában, Kenyában vagy Kambodzsában állami és civil szervezetek már évek óta küzdenek azért, hogy a tinédzser lányoknak ne kelljen hiányozniuk az iskolából emiatt.

Menstruációs szegénység

(Fotó: Getty Images/We Are)

Menstruációs szegénység a nagyvilágban

Arról nem készült még statisztika Magyarországon, hogy hány nő érintett a menstruációs szegénységben, de az biztos, hogy a hajléktalan nőket célcsoportnak tekinthetjük. Becslések szerint 4-5 ezren élnek így Magyarországon. A halmozottan hátrányos helyzetű családokban is gyakori probléma ez, erről korábban L. Ritók Nóra, az Igazgyöngy Alapítvány vezetője a Klubrádióban beszélt. „Néhány évvel ezelőtt sokként ért, hogy egy mélyszegénységben élő kislánynak az iskolában jött meg a vérzése, és nem volt mit használnia, átütött a nadrágján, és emiatt csúfolták. Akkor kezdtem el ezzel foglalkozni” – mondta L. Ritók Nóra, hozzátéve, hogy sokan a mai napig rongyokkal, lepedőkkel próbálják megoldani a helyzetet, mert egyszerűen nincs pénz a higiéniai termékek megvásárlására.

Arra is van példa, hogy egyes cégek és szervezetek betéteket és más higiéniai termékeket ajándékoznak. Az Igazgyöngy majdnem két évig tudta használni az adományként érkező termékeket, ennek következtében csökkent a diákok körében a hiányzások száma. Más régiók tapasztalata szerint a vattahasználat is nagyon elterjedt, de ennek praktikussága és a női egészségre gyakorolt hatása vitatható.

Magyarországon több más országhoz képest jóval magasabb, 27 százalékos áfa terheli ezeket a termékeket.

Talán meglepő, de a világon először Kenyában törölték el az adót ezekre a termékekre, és Kanada is hasonlóan döntött. Angliában 2000 óta csak öt százalék adó terheli ezeket a termékeket, Írországban pedig mindig adómentesen lehetett ezeket megvenni. A szomszédos Szlovákiában 20 százalék az áfa, és ezen nem is kívánnak változtatni. A németek pedig kreatív tiltakozást választottak, amelyben jelzik, nem értenek egyet azzal, hogy luxusadó terheli a női higiéniai termékeket. Skóciában 2022 nyarán lépett életbe az a jogszabály, amely szerint kötelező ingyenesen hozzáférhetővé tenni a tamponokat a kijelölt nyilvános helyeken, például egyes iskolákban, gyógyszertárakban vagy közösségi központokban.

A #nemluxustaska kampányt Magyarországon először 2018 decemberében szervezte meg három, a nőket érintő társadalmi problémák iránt foglalkozásuk miatt is kifejezetten érzékeny nő. A kezdeményezés kitalálói és szervezői Cserta Szandra otthonszervezési tanácsadó, Huszka Ági stílusszakértő és színtanácsadó, valamint Kovács-Pálffy Anna, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkatársa.

A #nemluxustaska kampány célja, hogy az úgynevezett menstruációs szegénységben élő nők számára adománycsomagokat gyűjtsön, amelyek számukra nélkülözhetetlen eszközökből és intimhigiéniás termékekből állnak. Az adományozók ezeket a termékeket egy általuk már nem használt női táskában juttathatják el a budapesti és vidéki gyűjtőpontok valamelyikére, ahonnan azok a Magyar Máltai Szeretetszolgálat segítségével jutnak el a rászoruló nőkhöz.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top