nlc.hu
Tabuk nélkül

Női stressz: ezért vannak a nők jobban kitéve a stressznek

Női stressz: ezért vannak a nők jobban kitéve a stressznek

Van az a stressz, amely pozitívan hat ránk, ám ha túl sokat kapunk belőle, az súlyosan rombolja a pszichés és a fizikai egészségünket is. Hogyan kezelik a férfiak és a nők a stresszt?

A stressz önmagában nagyon is hasznos dolog, hiszen a túlélést segíti azzal, hogy felpörgeti az agyat, amely így a nehéz helyzetekben gyorsabban és hatékonyabban reagál. A nőkre azonban számos elvárás hárul az anyasággal és a háztartással kapcsolatban, ami jobban megosztja a figyelmüket. Emellett több életeseményt élnek meg stresszként, és érzékenyebben is reagálnak azokra.

Miért kitettebbek a nők a stressznek?

Manapság nagyon nagy elvárásokat támaszt a nőkkel szemben a társadalom, amelyeknek sokan szeretnének maximálisan megfelelni. Egyszerre akarnak kiváló anyák, kifogástalan dolgozók és jó társak lenni, ez azonban állandó feszültséggel jár. Az időhiány miatt ugyanis rendkívül nehéz mindennap mindenben maximális teljesítményt nyújtani, főként akkor, ha még magukra is szeretnének egy kis időt szánni. Folyamatos zsonglőrködéssel és bonyolult logisztikai feladatok megoldásával kell megküzdeniük, hogy megfeleljenek annak a „tökéletes” mintának, amellyel nap mint nap szembesíti őket a társadalom. Ám ez sokszor lehetetlen vállalkozás. Akár a családra, akár a munkára szánnak valamivel több időt, sokszor végül bűntudatot, szorongást éreznek, hiszen a másik szerepükben így nem tudtak maximálisan teljesíteni.

Nők és a stressz

Fotó: Getty Images/Maskot

Máshogy kezelik a stresszhelyzeteket a nők, mint a férfiak

Amíg a férfiak racionális alapon és erőből próbálnak úrrá lenni a problémán, és általában harcosan szembeszállnak vele – vagy megfutamodnak –, addig a nők többnyire érzelmi választ adnak, és a feszültség feloldására törekedve úgynevezett gondoskodó-oltalmazó reflexszel felelnek. Egyszóval a férfi általában harccal, a nő bátorsággal igyekszik a stresszhelyzeteket kezelni.

A Yale egyetem kutatói szerint a nők jóval több stresszel kapcsolatos panaszt (például fejfájást, gyomorproblémákat, kimerültséget, ingerlékenységet és szomorúságot) élnek meg, mint a férfiak, és hamarabb jelentkeznek náluk a komolyabb problémák is a feszültség hatására. Az egyetem munkatársai kimutatták azt is, hogy a kortizol nevű stresszhormon krónikusan magas szintje memóriaromlást, sőt az agy zsugorodását idézi elő már a középkorú, egyébként egészséges nőknél is, míg a férfiaknál ilyen drámai hatások csak jóval hosszabb távon lépnek fel.

Egyszóval nekünk, nőknek a nyugalomra és a harmóniára fizikai okokból is nagyobb szükségünk van, mint a férfiaknak.

Nőként még fontosabb, hogy figyeljünk oda a stresszkezelésre!

  • Ne hasonlítsd össze a helyzetedet másokéval!

A világon léteznek nehezebb élethelyzetek is, de mindenkinek az a probléma jelenti a stressz forrását, amivel éppen szembe kell néznie. Élete során mindenkinek más-más nehézségekkel kell megbirkóznia, ezeket nem érdemes másokéval összehasonlítgatni.

  • Nem kell egyedül végigcsinálni!

A stresszhelyzetek sikeres kezelésében az egyik legnagyobb segítséget az jelenti, ha támogatást kapsz a környezetedtől. A társas támasz nagyon fontos szerepet játszik a megküzdésben, ezért érdemes segítséget kérni olyanoktól – barátoktól, családtagoktól, szakembertől –, akik elfogadással, bizalommal vesznek körül.

  • Önbecsülés építése

Sokan hajlamosak a traumáikra koncentrálni, és észre sem veszik, mennyit fejlődtek, mennyivel erősebbé váltak a nehézségekkel való küzdelemben. Az önegyüttérzés, az önbecsülés segít abban, hogy lásd: a stresszből, a nehéz helyzetekből is származhatnak előnyök (például a reziliencia magasabb foka), és a megerősödött lelki immunrendszerrel hatékonyabban lehet szembenézni a következő stresszhelyzettel.

  • Kikapcsolódás

A rendszeres kikapcsolódás az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy elkerüld a stresszt. Ha kikapcsolod a telefont, nem nézed az e-maileket, és szánsz magadra egy kis időt, már azzal is jelentősen csökkented a stresszt az életedben. Az a körülmény, hogy minden percben elérhetők vagyunk, megnehezíti, hogy élvezzük a szabadidőnket. Nem jó, ha folyton attól félünk, hogy bármelyik pillanatban beeshet egy munka.

  • Alvás!

Nem lehet eleget hangsúlyozni, mennyire fontos az alvás az érzelmi intelligencia és a stresszkezelés szempontjából. Alvás közben tulajdonképpen újratöltődik az agy, feldolgozza a napközbeni eseményeket, így tiszta fejjel és éberen vághatsz neki a következő napnak.

Hirdetés

Feszültség? Alvászavar? – Sedacur forte

A Sedacur forte a valeriána, komló és citromfű kivonatát tartalmazó, vény nélkül kapható gyógyszer, amely napközben oldja a feszültséget, este segíti az elalvást és a nyugodt éjszakai pihenést. Klinikailag igazolt hatású. Nappal nem álmosít, nincs negatív hatással az autóvezetésre és nem befolyásolja a koncentrációt sem. 30 és 60 szemes kiszerelésben is elérhető. 

Sedacur

Vény nélkül kapható gyógyszer

Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top