nlc.hu
Tabuk nélkül

Ilyen testi tüneteket okoz a tartós stressz

Ilyen testi tüneteket okoz a tartós stressz

Az állandó, kezeletlen stressz olyan testi tüneteket, bajokat produkálhat, amelyekre más esetben talán nem is gondolnánk. Vegyük észre a jeleket!

A stressz a modern ember drogja: felpörget, készenlétben tart, jobb teljesítményre serkent, de hosszú távon éppen úgy rombolja a testet és a lelket, mint a kábítószer. Ez a túlfeszített lelkiállapot már pár pillanat alatt is képes a szervezet működését megváltoztatni – elég, ha csak a heves szívdobogásra, szapora légzésre, megemelkedő vérnyomásra gondolunk –, ha pedig állandósul, akkor előbb-utóbb tartós fizikai problémákat, betegségeket okozhat.

Gyomorpanaszok

Az állandó, tartós stressz egyik legjellemzőbb tünete, amikor hasi fájdalmunk és diszkomfortérzésünk támad a gyomor körül. Az állandó feszültség és szorongás oxigént von el, görcsös érzést okozva a gyomorban. Ez a szervezet természetes reakciója, a szimpatikus idegrendszer aktiválódása a stresszre.

A stresszhormon blokkolhatja a tesztoszteront

A férfiak életében a tartós stressz egészen érzékeny területeken (is) okozhat tüneteket. Angolszász kutatások szerint a stresszhormon (kortizol) magasabb szintje blokkolhatja a tesztoszteront. Tehát a szexualitással, a férfiassággal (is) erősen összefüggő problémáról van szó. A testi tünetek, megbetegedések között szerepelhet a prosztatagyulladás, sőt a prosztatarák is – olyannyira meghatározó ez esetekben a stressz, hogy a megfelelő stresszkezelés javulást eredményezett a már daganatos betegségben szenvedő férfiak állapotában.

Pánikroham

Egy stresszes munkanap után – minden előjel nélkül – hevesen zakatolni kezd a szívünk, a mellkasunk szorít, úgy érezzük, nem kapunk levegőt, izzadunk, remegünk. Az ijesztő jelek aztán egy idő után maguktól megszűnnek. Ha a rutinvizsgálatok semmilyen testi bajt nem jeleznek, sokszor az derül ki, hogy pánikrohamot éltünk át.

A hosszú távon kezeletlen pánikbetegség gyakran vezet depresszióhoz, és a különféle szervi bajok is halmozottan fordulhatnak elő: például tartóssá válhat a magas vérnyomás, de a szívnek sem tesz jót, pláne, ha rendszeressé válik a megterhelően magas pulzus.

Alvászavar

A tartós feszültség és stressz miatt alvászavar alakulhat ki, hiszen a napközbeni problémáink éjjel is tovább gyötörhetnek: forgolódunk, többször felriadunk, márpedig ha nem tudjuk kipihenni magunkat éjszakánként, napközben még feszültebbek leszünk. Olyan ördögi kör alakulhat ki, amelyből szinte képtelenség kitörni. Vizsgálatok bizonyítják, hogy a tartós feszültségben élők gyakrabban betegszenek meg, illetve baleseteket is könnyebben okoznak.

Stressz és annak okai

(Fotó: Getty Images/Francesco Carta fotografo)

Gyakori fejfájás

A stressz másik legismertebb tünete a fejfájás: a rendszeres idegeskedés a migrén gyakori kiváltója. Épp ezért a migrénes fejfájásra sokszor nem hatnak a fájdalomcsillapítók, ellenben a pihenés beválhat, és sokat segíthet a tünet enyhítésén, ha megszüntetjük – vagy legalábbis csökkentjük – a stresszforrást.

Túlzott izzadás

Ha azt vesszük észre, hogy sokat izzadunk, az azt mutatja, hogy egyfolytában idegesek vagyunk, szorongunk. Amikor ugyanis a test egy érzelemre reagál – lehet az stressz vagy izgalom –, olyankor veríték szabadul fel az apokrin mirigyekből. Ha ez túl gyakran történik meg velünk, akkor érdemes gondolkodni azon, milyen stressznek vagyunk folyamatosan kitéve.

Hirdetés

Feszültség? Alvászavar? – Sedacur forte

A Sedacur forte a valeriána, komló és citromfű kivonatát tartalmazó, vény nélkül kapható gyógyszer, amely napközben oldja a feszültséget, este segíti az elalvást és a nyugodt éjszakai pihenést. Klinikailag igazolt hatású. Nappal nem álmosít, nincs negatív hatással az autóvezetésre és nem befolyásolja a koncentrációt sem. 30 és 60 szemes kiszerelésben is elérhető. 

Sedacur

Vény nélkül kapható gyógyszer

Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top