nlc.hu
Tabuk nélkül

Klimaxos alvásproblémák: ezek a lejobb tippek

Klimaxos alvásproblémák – Tippek, hogy éld túl ezt a nehéz időszakot

Változókorban a nők legalább kétharmada küzd álmatlansággal, mert a hormonális változások felboríthatják az alvási szokásokat, ami viszont visszahat a hormonokra. Ez egy ördögi kör, amiből ki lehet, és ki is kell lépni.

A menstruáció rendszertelensége és elmaradása alapvető jele az ösztrogénszint csökkenésének. Szembetűnő és az egyik legkellemetlenebb tünet a váratlan hőhullám, de jelentősen befolyásolja a mindennapokat a nyugtalanság és az alvászavar is. Többeknél vizelettartási vagy emésztőrendszeri problémák jelentkezhetnek, és a nők jelentős részénél a klimax egy későbbi szakaszában hüvelyszárazság is kíséri a folyamatot.

Az éjszakai hőhullámok felébreszthetik az alvót, megzavarják az alvást, és csökkentik annak pihentető hatását. Egyéb alvást nehezítő tünetek is jelentkezhetnek: lábikragörcs, nyugtalan láb szindróma vagy akár orrdugulás.

A klimax sok változással jár, fontos, hogy ebben az időszakban még több figyelmet fordítsunk testünkre, lelkünkre egyaránt. A tünetek enyhítésére számos praktika, bevált tipp létezik, mi összegyűjtöttük néhány hatékony eszközt.

Menopauza és az alvásproblémák

Fotó: Getty Images

Tippek klimaxos alvásproblémákra

Figyeljünk arra, mit eszünk lefekvés előtt!

Nagyon nem mindegy, hogy mikor eszünk és mit. Lehetőleg lefekvés előtt 2-3 órával fogyasszuk el a vacsorát! Fontos, hogy bármilyen fogyókúrát vagy diétát követünk is éppen, üres gyomorral, korgó hassal ne feküdjünk le, mert így nehezen megy majd az elalvás.

A kiegyensúlyozott táplálkozás tartalmazzon szénhidrátot (50%), fehérjét (40%) és zsírt (10%) is! A zsír inkább olajos magvakból származzon. Kerüljük a koffeint, alkoholt és fűszeres ételeket! A lefekvés előtti egy órában fehérjét együnk inkább: tojást, halat, zöldségeket!

Ragaszkodjunk az állandó napirendhez!

Próbáljunk minden este körülbelül ugyanakkor lefeküdni, és reggelente ugyanakkor felkelni, még a hétvégén is! A szervezetünk rendszeres alvás-ébrenlét ritmussal (cirkadián ritmus) működik a legjobban.

Tanuljunk relaxációs technikákat!

A relaxáció elsajátítása akkor is segíthet, ha nem tudunk elaludni: amikor relaxálunk vagy meditálunk, nemcsak azt gyakoroljuk, hogyan lazítsuk el az izmainkat, hanem azt is, hogyan kapcsoljunk ki fejben. A relaxáció is egy kicsit olyan, mint az izomépítés: tartós gyakorlással látványosabb eredményt hoz, ugyanis idő kell, míg áthangoljuk a gondolkodásunkat. Ezért ne adjuk fel, ha egy-két alkalom alatt nem sikerül teljesen ellazulnunk! Általában több hét, mire ezek a technikák beépülnek, és meghozzák a gyümölcsüket, utána viszont tartósan számíthatunk rájuk, ezért megéri belevágni és kitartani.  

Digitális detox lefekvés előtt!

Az elektromos eszközök (televízió, mobiltelefon, tablet) által kibocsátott kék fény bizonyítottan nehezíti az elalvást, az ugyanis élénken tartja az elmét, és akadályozza annak kikapcsolását. Közvetlenül ágyba bújás előtt hanyagoljuk a közösségi médiát, inkább meditáljunk, vezessük le a napi stresszt, próbáljunk teljes nyugalmi állapotba kerülni!

Teremtsük meg a megfelelő környezetet a hálószobában!

Nyissunk ablakot, és tekerjük le a termosztátot! Az alvásra felkészülés első lépéseként nyissuk ki pár percre az ablakot, hogy friss levegővel teljen meg a hálószobánk, majd a hőmérsékletet állítsuk be 18 fokra!

Mit tehetünk még?

Leginkább a D-vitamin- és a kalciumtartalmú étrend-kiegészítők ajánlottak, nagyon fontos továbbá a rendszeres sport. Bevethetünk gyógynövényeket is, amelyek hatásosak lehetnek a változókori tünetek, köztük az alvásproblémák enyhítésében. Ilyen például a szója, a lenmag, a vörös lóhere vagy a poloskavész nevű gyógynövények.

Hirdetés

Változókor könnyedén: Remifemin Plus

Az életmódváltás, az egészséges étkezés és a rendszeres mozgás mellett a változókori mindennapok megkönnyítésében sokat segíthet a hormonmentes Remifemin Plus filmtabletta. Nem tartalmaz ösztrogént, sőt a néhány növényben fellelhető ún. fitoösztrogéneket sem. A poloskavész (Cimicifuga) és orbáncfű kombinációját tartalmazó Remifemin Plus a változókori testi tünetek és a zavaró lelki panaszok mérséklésére ajánlott növényi gyógyszer. Speciális poloskavész-kivonatot tartalmaz magas koncentrációban, amely klinikai vizsgálatokkal igazoltan biztonságos és hatásos segítség a változókorral járó hőhullámok vagy a fokozott izzadás mérséklésében. Másik komponense, az orbáncfű pedig a lelki panaszokat, köztük a hangulatingadozást enyhíti, és az alvásra is jó hatással van. Hosszantartó szedése ajánlott a kívánt hatás elérése, fenntartása érdekében. Recept nélkül kapható a gyógyszertárakban.

Vény nélkül kapható gyógyszer

Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top