nlc.hu
Tabuk nélkül
Miért fontos a hüvely enyhén savas pH-ja?

Miért fontos a hüvely enyhén savas pH-ja?

Mi a hüvelyflóra, és miért olyan fontos annak egyensúlya a női egészség szempontjából? Melyek azok a leggyakoribb okok, amelyek felboríthatják ezt az egyensúlyt? Beszéljünk a hüvelyi pH jelentőségéről!

A sérülékeny és érzékeny női intim területek védelméről szervezetünk természetes módon gondoskodik, savköpenyt állít elő. Ennek fenntartásában elengedhetetlen szerepe van a tejsavnak, amelyet az egészséges hüvelyben élő, „jótékony” tejsavbaktériumok termelnek.

A hüvelyben élő saját baktériumflóra egyensúlyát az ott jelen lévő tejsavbaktériumok (Lactobacillusok) és a savas pH tartja fent.

A tejsav feladata, hogy gondoskodjon a hüvely állandó savas kémhatásáról, amely védőpajzsként óvja az intim területet: segít megakadályozni, hogy elszaporodjanak a hüvelyflórában található egyéb baktériumok vagy az oda bekerülő kórokozók.

A Lactobacillusok által fenntartott, enyhén savas közegben a hüvelyben élő vagy máshonnan odakerülő kórokozók nem tudnak szaporodni. Ha a hüvelyflóra egyensúlya felborul, a Lactobacillusok száma csökken, a hüvelyi pH lúgosabb irányba tolódik, ami viszont kedvez a fertőzések kialakulásának, a baktériumok és a gombák elszaporodásának.

A hüvely normál pH-értéke 3,8 és 4,2 közötti, 4,5-ös pH-érték felett a gombák gyorsan szaporodnak, és gombás hüvelyfertőzést okozhatnak.

Miért fontos a hüvely enyhén savas pH-ja?

(Fotó: Getty Images)

Mitől borulhat fel a hüvelyi egyensúly?

Számos olyan tényező van, amely könnyedén felboríthatja a hüvelyflóra egyensúlyát:

  • menstruáció,
  • szexuális együttlét,
  • a hormonális változások miatt a serdülők, a változókorban lévő nők, illetve a terhes és szoptató anyák fokozottan kitettek a hüvelyi fertőzések veszélyének.

Továbbá:

  • Antibiotikum-kúra: az antibiotikumok nemcsak a kórokozókat, hanem a hasznos tejsavbaktériumokat is megtizedelik.
  • A hormonkészítmények (például fogamzásgátló tabletták) szintén hatással vannak a hüvelyflórára.
  • A nem megfelelő intim higiénia: a gyakori intim mosakodással, az illatos tisztálkodószerekkel (szappanok, intim tusfürdők), intim spray-kkel megváltoztatjuk a hüvely normál pH-ját, ideális savasságát.
  • A gyakori, indokolatlan hüvelyöblögetéssel (irrigálás) mechanikai úton távolítjuk el a hüvelyt védő Lactobacillusokat, így megváltozhat a normális hüvelyi pH.
  • Túl sok szénhidrát: a magas vércukorszint gyengíti az immunrendszer hatékony működését, így nincs, ami féken tartsa a kórokozók elszaporodását. A rendszeres és túlzott alkoholfogyasztás is kiválthatja ugyanezt.

Hogy őrizzük meg hüvelyflóra egyensúlyát?

1. Hordjunk pamut fehérneműt, kerüljük a szoros, műszálas, tanga bugyikat!

2. Használjunk friss pamut törülközőket!

3. Támogassuk az immunrendszerünket vitaminokban gazdag táplálkozással. Kerüljük a finomított szénhidrátokat!

4. Érzékenyebb hüvelyflóra esetén használhatunk pH-helyreállító vagy probiotikus készítményeket. Antibiotikum-kúra után ne feledkezzünk meg hüvelyflóra-regeneráló készítmény alkalmazásáról sem!

5. Tampont gyakran cseréljünk ugyanúgy, mint nyáron a vizes fürdőruhát.

Summa summárum: a hüvelyflóra savas pH-jának megőrzése kulcsfontosságú a hüvelygomba és egyéb fertőzések megelőzésében! Ezért fontos, hogy vigyázzunk rá!

(via)

 

Hirdetés

A Micovag Plus hüvelykúp természetes eredetű összetevőkkel, tejsavval és kamillakivonattal egészíti ki a hüvelygomba kezelését. A tejsav visszaállítja a normál hüvelyi pH-t, így képes gátolni a gombák szaporodását, a kamillakivonat pedig enyhíti az égő érzést és csillapítja a kellemetlen viszketést. A Micovag Plus hüvelykúp a tünetek enyhítésével teszi teljessé a célzott gombaellenes terápiát. A gyógyszertárakban vény nélkül elérhető.

micovag

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz
Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top