nlc.hu
Tabuk nélkül
Ezek a legszuperebb vasban gazdag ételek

Helló nyár, szia grillszezon: ezek a legszuperebb vasban gazdag ételek

A nyár nem múlhat el grillezés nélkül. Remek társasági program, amit lehet egészségesen is csinálni. Vashiányos vagy? Töltsd fel a vaskészleteket, de ne csak szalonnasütésben gondolkodj!

A vas kulcsszerepet játszik a sejtek működésében, anyagcsere-folyamataiban, oxigénellátásában. Ha a szervezet nem jut hozzá a szükséges vasmennyiséghez, először a vasraktárakban tárolt készletből (ezt az alacsony ferritinszint jelzi) próbálja a zavart elhárítani, idővel azonban ezek a tartalékok is kiürülnek. Emiatt csökken a hemoglobinszint, és végül a vörösvértestek képzése is zavart szenved, ami vashiányos vérszegénységhez vezet.

Helló grillszezon, viszlát vashiány!

A vas legfontosabb természetes forrásai az állati eredetű táplálékok – például a máj vagy a tonhal, a vörös húsok (disznó- és marhahús) –, de ezen felül magas vastartalmú a spenót, a mandula, a tökmag, az édesburgonya és a lencse is, így a grillezett húsok mellé egy egészséges, könnyed és finom nyári salátát is érdemes elkészíteni!

A C-vitamin-tartalmú ételek segítik a vas felszívódását, így vashiány esetén gondoskodjunk ezek megfelelő beviteléről. Érdemes a grillpartira facsart narancslével, bogyós gyümölcsökkel vagy paradicsommal is készülni, hiszen ezek valódi C-vitamin-források.

Helló nyár, szia grillszezon: ezek a legszuperebb vasban gazdag ételek

(Fotó: Getty Images)

Receptötletek hús- és zöldségsütögetéshez, gyümölcsös desszertekhez!

Húsok mellé: spenótos lencsesaláta

Hozzávalók: 1 csésze főtt lencse, 2 csésze friss spenót, 1 közepes méretű felkockázott paradicsom, 1 apróra vágott uborka, fél csésze aprított piros hagyma, 2 evőkanál olívaolaj, citromlé, só és bors ízlés szerint.

Elkészítés: Keverjük össze a hozzávalókat egy nagy tálban. Öntsünk rá olívaolajat és a frissen facsart citromlevet, majd fűszerezzük sóval és borssal.

Grillezett marhasteak zöldsalátával

Hozzávalók:

  • 200 g marhasteak,
  • só, bors,
  • 3 csésze vegyes zöldsaláta (rukkola, spenót, friss zöldfűszerek),
  • 1 evőkanál balzsamecet,
  • 1 evőkanál olívaolaj.

Elkészítés: Fűszerezzük a steaket sóval és borssal, majd grillezzük a kívánt állagúra. A zöldsalátát keverjük össze az olívaolajjal és a balzsamecettel.

Néhány zöldség grillezési ideje

  • Spárga: 6-8 perc
  • Kaliforniai paprika: egészben 10-12 perc; félbevágva 8-10 perc
  • Sárgarépa: 3-5 perc
  • Padlizsán: 5-7 perc
  • Hagyma: szeletelve 8-10 perc; egészben 35-40 perc
  • Paradicsom: 6-8 perc félbevágva
  • Cukkini: 5-7 perc

Ha szeretnénk édességgel is megkínálni a vendégeket a kerti partin, akkor a grillételek mellé a következő, gyümölcsös desszertet is érdemes elkészíteni. Ráadásul a gránátalma is remek vasforrás!

Gránátalmás pite

Hozzávalók:

  • 1 bögre finomliszt
  • Fél csomag sütőpor
  • Fél csomag vaníliás cukor
  • Fél bögre cukor
  • 1 kávéskanál fahéj
  • 1 db tojás
  • 1.5 dl tej
  • 1 dl napraforgó olaj
  • 1 db gránátalma (kisebb)

Elkészítés:

A lisztet a cukrokkal, a fahéjjal, a sütőporral összekeverjük. A tejet, az olajat és a tojást hozzáadjuk, majd alaposan eldolgozzuk. Sütőpapírral kibélelt formába öntjük, majd megszórjuk a gránátalmával. 180 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top