nlc.hu
Tabuk nélkül
Szülés utáni baby blues és vashiány

Az anyai örömök megkeserítői: szülés utáni baby blues és vashiány

A baby blues-t szülés utáni és gyermekágyi szomorúságnak is nevezik, amelyen az újdonsült anyukák több mint fele átesik. Mi történik, ha ehhez az átmeneti állapothoz vashiány is társul? Mit tehetünk?

Egy átlagos testalkatú nőnek körülbelül 5 liter vére van, míg a terhesség vége felé már 7-8 liter vér kering a szervezetében. A plusz vérsejtek előállításához rengeteg vasra, B12-vitaminra és folsavra van szükség, hogy a szervezet az összes szükséges extra hemoglobint elő tudja állítani. A vashiány a terhesség alatti vérszegénység fő oka, ugyanis a terhesség alatt több, mint kétszer annyi vasra van szüksége a kismamának.

De nemcsak a kismama vérképzése igényel ilyenkor több vasat, hanem a magzat, főleg az idegrendszer normális fejlődése is.

Tudtad? Alapesetben egy átlagos, egészséges felnőtt nő vasbeviteli szükséglete naponta körülbelül napi 18 milligramm, ami a terhesség során 30 milligrammra nő.

Az anyai örömök megkeserítői: szülés utáni baby blues és vashiány

(Fotó: Getty Images)

Vashiány és baby blues

Szülés utáni időszakban a kismamák nagy része tapasztalja meg az úgynevezett baby bluest, azaz a sírós napokat. A baby bluest a születés után hirtelen fellépő hormonális változások váltják ki. A megváltozott hormonszint és az ismeretlen új helyzet pszichés hullámvölgyet okoz, ami a többi között hangulatingadozásokban, túlérzékenységben vagy étvágytalanságban nyilvánul meg. Mindezek mellett a fáradtság, kimerültség is gyakori, ami a vashiány legjellemzőbb tünete is. Különösen azok veszélyeztetettek, akik terhesség alatt nem pótolták elegendő mértékben a vasat, esetleg nehéz szülésük volt és sok vért veszítettek szülés közben. Vashiányban a szoptatás sem megfelelő, ezért a hiányállapot nemcsak az édesanya egészsége, hanem a szoptatott újszülött fejlődése szempontjából is veszélyes.

Fontos! A baby blues tüneteiben hasonlít a szülés utáni depresszióra, de nem szabad összekeverni a kettőt. A baby blues átmeneti tünetegyüttes, olyan lehangolt állapot, amelyet a hormonális változások és az új élethelyzet nehézségei váltanak általában ki, a szülés utáni depressziót pedig mentális zavarként tartják számon, és mindenképp szakember segítségét kell kérni, ha kialakul.

A vashiány komolyan befolyásolja a várandós szervezetet: fáradékonyság jelentkezik, csökken a koncentrálóképesség, a stressztűrés és a védekezőképesség. Változik a hőszabályozás, a hidegérzet nő. Gyakori a szapora szívverés, légszomj és/vagy szédülés. Hajhullás, körömelváltozások is tapasztalhatók. Szülés után gyakrabban fordul elő depresszió, a szoptatási készség csökkenése. Emellett nagyobb a terhességi magas vérnyomás kialakulásának esélye, és megnő a korai méhlepényleválás, a szülés körüli súlyosabb vérvesztés lehetősége is.

A vérszegénység ronthatja az anyatej minőségét is – így amellett, hogy az anyatej nem lesz annyira tápanyagdús, kevésbé nyújt majd védelmet a kórokozókkal szemben.

Mi a megoldás?

A megfelelő vasellátottságról már a várandósság korai szakaszától gondoskodni kell. A vas elengedhetetlen a magzati idegrendszer és valószínűleg más oxigénérzékeny szerv fejlődéséhez is.

A vasbevitel fokozására a megfelelő étrend mellett szájon át szedhető, magas vastartalmú vaspótló gyógyszerek alkalmasak. Legalább napi 100 mg elemi vas beviteléről kell gondoskodni ahhoz, hogy az abból hasznosuló mennyiség ki tudja elégíteni a szervezet ilyenkor megnövekedett vasszükségletét. A vaskészítményeket a terhesség elejétől végig, de legalább 6 hónapig, majd a szoptatás ideje alatt is ajánlott szedni.

Az állati eredetű, úgynevezett hemvasat a szervezet hatékonyabban tudja felhasználni, mivel az kétszer-háromszor nagyobb arányban szívódik fel, mint a növényi eredetű nemhemvas.

Magas vastartalmú ételek

Hemvasat tartalmaznak:

  • vörös húsok (marhahús, sertéshús, bárányhús)
  • fehér húsok (pulyka, csirke, hal)

Nemhemvasat tartalmaznak:

  • tojás
  • cékla
  • olajos magvak (különösen a mandula)
  • aszalt gyümölcsök (füge és a sárgabarack)
  • zöld növények: brokkoli, kel, káposzta

via

Hirdetés

Kezeld a vashiányt!

Fáradtság, sápadtság, hajhullás, fejfájás, gyakori megbetegedés? Ezek a vashiány tünetei! Kezeld Maltofer rágótablettával, ne várd meg, míg vérszegény leszel!

A vasat egyedülálló formában tartalmazó Maltofer „más vas”, mint a többi:

- kényelmes, bármikor, étkezéskor is bevehető,

- biztonságos, mert felszívódása szabályozott,

- kíméletes, mert más típusú vaspótlóhoz képest jóval ritkábban okoz székrekedést.

A magas elemivas-tartalmú, vény nélkül kapható, vegán, glutén- és laktózmentes diétába is illeszthető, csokoládéízű Maltofer rágótabletta hatékony a vashiány megelőzésére és kezelésére.

 

Vény nélkül kapható 100 mg vas(III)-komplex-tartalmú gyógyszer
Fotó: Phytotec Hungaria Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top