nlc.hu
Tabuk nélkül
Párkapcsolati intim titkok: hol a határ?

Párkapcsolati intim titkok: hol a határ?

Mennyire fontos a nyitott kommunikáció egy párkapcsolatban? Miért fontos, hogy beszéljünk az intim egészségről, hogy ne legyenek tabu témák? Mi az, amit megosztunk, és mi az, amit ugyan elmondunk, de balul sül el?! Nehéz kérdések, vékony határok!

A kutatások szerint a kapcsolatok többsége elsősorban kommunikációs nehézségek miatt fut zátonyra. A titkok sokasága, a problémák felett való átsiklás pedig nem segít a boldog, kiegyensúlyozott élet, párkapcsolat kialakításában, megtartásában. Sokan tabuként kezelik az intimitással kapcsolatos témákat, amelyek aztán további félreértésekhez, bonyodalmakhoz, szakításhoz vagy akár váláshoz is vezethetnek.

„Visszatérő gombás hüvelyfertőzésem volt, és erről egy ideig nem beszéltem a férjemnek. Aztán amikor a probléma gyakorlatilag minden második hónapban jelentkezett, arra kezdtem gyanakodni, hogy Péter megcsal. Egy nap kitörtem. Semmi előjele nem volt, Péter pedig érthető módon nem nagyon tudta hova tenni a kirohanásom. A hüvelygombára majdnem ráment a kapcsolatunk. Ha nyíltan, őszintén kommunikáltunk volna, ha nem titkolóztam volna arról, hogy komoly problémákkal küzdök, akkor megspórolhattunk volna egy halom idegeskedést, veszekedést. Kiderült, hogy a hüvelygomba nem nemi úton terjedő betegség, Péter nagyon hűséges. A probléma az életvitelemmel volt. Nagyon szégyelltem magam. Egyrészt, hogy nem mondtam el, mi a baj, másrészt, hogy úgy nekiestem. De szerintem egy hüvelyi fertőzésről nem szívesen beszélnek a nők…” – mondta Lívia, akitől barátnője vette át a szót.

Párkapcsolati intim titkok: hol a határ?

(Fotó: Getty Images)

„Mi nagyon nyíltan kommunikálunk, mindenről, még arról is, amire egyáltalán nem vagyok kíváncsi” – mondta nevetve Bea. – “Zsoltnak voltak prosztataproblémái, amihez én csak annyit tudtam hozzáfűzni, hogy orvoshoz kell menni. Nagyon nehéz az intim dolgokról beszélni, sokszor a párunkkal is. Nálam ilyen volt a cikluszavar. Nagyon sok időbe telt, míg előálltam ezzel Zsoltnak. De már megbántam, mert azóta folyamatosan azt kérdezi, megjött-e a menstruációm, minden rendben van-e?! Épp elég a gondom, nem hiányzik, hogy ő is presszionáljon. Életmódot váltottam, szedek gyógynövényeket is, nekem ezek beváltak, de még egy kis idő, mire minden visszarendeződik. Ő pedig türelmetlen” – mondta Bea.

„Egyetértek Livivel. Szerintem a hüvelyfertőzésekről nem szívesen diskurálnak a nők a párjukkal, pedig sok esetben elkerülhetők lennének a viták, vádaskodások, ha elmondanánk nekik. De ez nagyon nehéz kérdéskör, nem úgy, mint például a PMS. A menstruáció előtti pokolról például én nagyon őszintén tudok beszélni, tényként közöltem a barátommal, hogy ez van, ilyenkor teljesen kifordulok önmagamból. Szerencsére Dávid ezt megértette” – mondta Angéla. – „Nyilván a férfiaknak is vannak olyan intim titkaik, amikről nem szívesen beszélnek. Az aranyér, a prosztata, a merevedési zavarok egyértelműen ide tartoznak.”

„Nekem nagyon sokat segített az, hogy Laci tudott a cikluszavaromról. Nagyon támogató volt, örült annak, hogy inkább az őszinteséget választom, minthogy kizárjam őt, vagy homokba dugjam a fejem. De érdekes, mert míg a cikluszavaromnál nagyon megértő, a PMS-sel kapcsolatos tüneteimet nagyon rosszul viseli. Rengeteg a vitánk, a feszültség ezekben a napokban. Semennyire sem tolerálja” – árulta el Ildikó, aki hozzátette, hogy a merevedési zavarokkal küzdő férfiaknál teljesen normális, hogy frusztráltak, és nem akarják feltárni a problémájukat, főleg egy kezdődő kapcsolat esetén, mert a legtöbb nő nem szívesen hallja ezt a fajta gondot az új párjától.

Nehéz igazságot tenni, meghúzni a határokat abban, mi számít tabunak egy kapcsolatban, ki mit mond el a párjának az intim egészsége kapcsán, vagy éppen ki hogyan reagál. Valaki nyíltan kommunikál, valaki szégyenkezik, és eltitkolja, vannak, akik nagyon megértőek és támogatóak, vannak, akik hallani sem akarnak párjuk problémájáról, és ignorálják. Az olyan női, intimegészséggel kapcsolatos kérdések, mint a PMS vagy a cikluszavar pedig megosztóak: van, aki beszél róla, van, aki az utolsó utáni percet is kivárja, hogy előálljon vele. Vannak olyan férfiak, akik ezt megértik, és jól kezelik, és vannak, akik tudomást sem vesznek róla, vagy épp megérteni sem akarják.

Mégis talán egy kapcsolatot az tesz erőssé és működőképessé, ha a felek tudnak és akarnak is kommunikálni még az intimegészségről is, akár kínos az adott probléma, akár nem. Együtt, közös erővel mindent könnyebb megoldani!

Hirdetés
Viszlát cikluszavar és PMS! Helló Premens!

A cikluszavar rendezésében és a menstruáció előtti kellemetlen panaszok enyhítésében is segít a hormonmentes, koncentrált barátcserje-kivonatot tartalmazó Premens tabletta, melynek gyógynövény összetevői pozitívan hatnak a női hormonális szabályozórendszer működésére. Hatását és biztonságosságát több vizsgálat is alátámasztja. Jelenleg az egyetlen recept nélkül kapható barátcserjekivonat-tartalmú gyógyszer, melyet a kívánt hatás érdekében ajánlott legalább 3 hónapon át, a menstruáció alatt is szedni. A kezelés szükség esetén tovább folytatható, vagy kiújuláskor újrakezdhető. 3 havi terápiára elegendő kiszerelés is kapható.

Vény nélkül kapható, barátcserjekivonat-tartalmú gyógyszer
https://www.premens.hu/ 
Fotó: Phytotec Hungária Bt.

 

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

 

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top