nlc.hu
Tabuk nélkül
Változókor és hólyaghurut: „A lányom volt a megmentőm!”

Változókor és hólyaghurut: „A lányom volt a megmentőm!”

Változókorban a hormonrendszer megváltozott működése miatt a nők fogékonyabbá válhatnak egyebek között a felfázásra is. Mit tegyünk? Hogy előzzük meg? Tuti tippeket hoztunk!

Elsősorban anatómiai különbségek állnak annak hátterében, hogy a nőknél gyakrabban fordul elő a hólyaghurut, mint a férfiaknál. A női húgycső ugyanis rövidebb, így azon át a kórokozók hamarabb eljutnak a húgyhólyagig. Idősebb korban azonban mindkét nemben gyakoribbá válhat a húgyúti infekció.

Változókor és a felfázás

A hüvelyben a tejsavtermelő bacilusok számára szükséges glikogén képződéséhez elengedhetetlen az ösztrogén nevű hormon. A női testben ez az első számú nemi hormon, amelynek szintje azonban bizonyos állapotokban – leggyakrabban és legtartósabban a változókorban – visszaeshet, ez pedig a jótékony baktériumokra, ezáltal a hüvely védekezőképességére, valamint a hüvelyhám vastagságára, hidratáltságára is negatívan hat.

A változókorban tehát a hüvely szárazabbá, érzékenyebbé és sérülékenyebbé válik, a hámszövetek sorvadása pedig nemcsak a vaginát, hanem a húgyutakat is érinti. Ösztrogén hiányában a gyengülő, elvékonyodó szövetek értelemszerűen hajlamosabbak a fertőzésekre, emiatt a hólyaghurut is könnyebben alakulhat ki.

Változókor és hólyaghurut: „A lányom volt a megmentőm!”

(Fotó: Getty Images)

Anna anyukája már a változókorba lépett, és egy sor kellemetlen tünettel kell megküzdenie.

„Egyszerűen kikészít ez a változókor. Sajnos küzdök az álmatlansággal, a fáradtsággal, és hiába van október, a hőhullámok is állandóan kísértenek. És mindennek tetejében sokszor csíp, fáj, szúr a pisi is. Egyszerűen nem értem, miért fordul elő gyakrabban nálam a hólyaghurut. Bőven elegendőek a változókor tünetei, és akkor még ez is” – mondta Juli, Anna anyukája, aki érthető módon nagyon ki volt akadva.

„Szegény anyát nagyon sajnáltam, így kicsit utánajártam, hogyan függ össze a változókor és a felfázás. A hólyaghuruttal járó állandóan vizelési inger, égő, csípő vizelet, alhasi görcsök anyunál is jelentkeztek. Felhívtam az orvos barátomat, aki elmondta, hogy a hormonháztartás változása miatt, ösztrogén hiányában a gyengülő, elvékonyodó szövetek hajlamosabbak a fertőzésekre. Ezt elmagyaráztam anyának, és egyszerre elkezdtünk különféle praktikákat kipróbálni, hogy legalább a felfázás tüneteitől ne szenvedjen, ha már a klimax tünetei az őrületbe kergetik” – mondta Anna.

„Hálás vagyok a lányomnak, hogy foglalkozott a problémámmal. Nem tudtam, hogy a klimax idején gyakrabban előfordulhat hólyaghurut. Nekem nagyon bevált a gyógytea, a napi folyadékbevitelt is megnöveltem, így többször jártam WC-re. Használtam gyógynövény alapú egyéb termékeket is, persze figyeltem ezeknek minőségére, ami ugyancsak jó döntésnek bizonyult. Szerencsére, teljesen elmúltak a felfázás kellemetlen tünetei” – mondta Juli.

Számos segítség áll rendelkezésre, hogy legalább a hólyaghurut kellemetlenségeit le lehessen küzdeni, vagy törekedhetünk a megelőzésre:

  • A kiszáradt, elvékonyodott, sérülésre hajlamos hüvelyhámot hidratáljuk, regeneráljuk arra alkalmas hüvelyi kúpokkal, kenőcsökkel.
  • Az intim együttléteknél ügyeljünk a hüvelyhám épségére, pl. síkosítók használatával.
  • Ne feledkezzünk meg a mindennapi bőséges folyadékfogyasztásról. Így ha kórokozó kerül a húgyutakba, a rendszeres vizeletürítéssel jó eséllyel meg tudunk szabadulni tőle, még mielőtt komolyabb bajt okozna. Az elfogyasztott folyadék lehetőleg cukor- és alkoholmentes legyen, de a tiszta víznél talán nincs is jobb!
  • Sok olyan nő van, aki idegen helyen nem hajlandó pisilni, holott a vizelet tartogatásával csak segítjük a kórokozók elszaporodását. Győzzük le ezt a rossz szokást, ügyelve arra, hogy törekedjünk rendezett/tiszta mellékhelyiséget használni.
  • Fontos a helyes vécéhasználat, a törlés iránya például mindig elölről hátrafelé történjék.
  • Ne csak vécéhasználat után, hanem előtte is mossunk kezet!
  • Az intimtisztálkodáshoz használjunk lehetőleg semleges pH-jú, illatmentes mosakodókat, hüvelyöblögetést pedig legfeljebb orvosi javaslatra végezzünk.
  • A vizelethajtó teák alaposan átmossák a hólyagot, ezzel megtisztítják a baktériumoktól. Remek vizelethajtó tea a többi között a csalán-, a rozmaring-, az aranyvessző- vagy a hibiszkusztea.
  • Figyeljünk arra, hogy a nedves fürdőruhát, átizzadt edzőruhát lecseréljük, mert a nedves, párás környezet ugyancsak kedvez a baktériumok elszaporodásának.

Hirdetés

Felfázás? Cselekedj időben!

Az Urzinol tabletta a húgyutak betegségeire évszázadok óta bevált gyógynövény, a medveszőlő levelének kivonatát tartalmazza. Az Urzinol hasznos segítség az egyszerű hólyaghurut korai tüneteinek – sürgető vizelési inger, illetve égő érzéssel járó hólyagürítés – enyhítésében. Mindez a medveszőlőlevélben található növényi összetevők igazolt antibakteriális, valamint gyulladáscsökkentő és enyhe vízhajtó hatásának köszönhető. 

urzinol, felfazas

Vény nélkül kapható, medveszőlőlevélkivonat-tartalmú hagyományos növényi gyógyszer
Fotó: Phytotec Hungária Bt.

HAGYOMÁNYOS NÖVÉNYI GYÓGYSZER.
A JAVALLATOKRA VALÓ ALKALMAZÁSA A RÉGÓTA FENNÁLLÓ HASZNÁLATON ALAPUL.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

 

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top