Tabuk nélkül
Szponzorált tartalom

30 évesen klimax? Lehetséges!

A változókor tünetei általában csak 45 éves kor után jelentkeznek, de előfordulhat, hogy ennél jóval előbb. Mikor beszélünk korai klimaxról? Mik a tünetei? Segítünk, hogy felismerd, mivel állsz szemben!

Mikor beszélünk korai klimaxról?

Korai klimaxnak azt nevezzük, ha a női hormontermelés csökkenése már a 40-es évek előtt megkezdődik. A legtöbb esetben a tüneteket önmagukban nem is szokták felismerni, általában csak akkor derül ki, mi áll a probléma hátterében, amikor az érintettek a menstruációs zavarok, vagy esetleg a teherbeesés sikertelensége miatt nőgyógyászhoz fordulnak.

Tény! A legfrissebb kutatások is alátámasztják, hogy a cukorbetegség a korai menopauza esélyét megháromszorozza. 

Maga a folyamat ugyanaz, mint a „normális” klimax esetén, a hormonális változások azonban ilyenkor jóval korábban elkezdődnek, azaz hamarabb csökken a progeszteron, majd az ösztrogén szintje. Ennek hatására jelentkeznek a vérzészavarok, míg végül teljesen elmarad a menstruáció.

Jellemző tünetek:

  • meddőség
  • gyakori fejfájás
  • hangulatingadozások
  • hőhullámok
  • depresszió
  • hízás
  • alvászavarok
  • csökkent libidó
  • hajhullás

Tény! Egy brit vizsgálat szerint a korai menopauza egyre gyakoribb jelenség. A kutatásukból kiderült, hogy száz nőből egynél áll le a petefészekműködés negyven éves kor előtt.

„Rendszertelenné vált a menstruációm, majd egyszer csak kimaradt három hónapra. Addig nem is foglalkoztam a problémával, de amikor a harmadik hónapban sem jött meg, nagyon megijedtem. Mivel barátom nem volt, a stresszes időszaknak tudtam be a történteket, de amit az orvosom mondott, arra nem igazán voltam felkészülve. Miután jól kikérdezett, megvizsgált, felállította a diagnózist: 36 évesen elért a korai klimax. Így meglett a magyarázat az elmaradt menstruációmra, az alvászavaraimra és a hőhullámokra is. Még mindig nem dolgoztam fel, hogy fiatal korom ellenére klimaxolok” – mondta Beáta, aki hormonterápiát kapott.

Klimax fiatalkorban

A korai klimax már a 30-as korosztályban is előfordulhat.

A korai klimax okai

Genetika

Érdemes figyelembe venni, hogy ha a családban előfordult már korai klimax, akkor lehetséges, hogy nálunk is idő előtt fog bekövetkezni.

Helytelen életmód

A helytelen életmódnak számtalan negatív hozadéka van. Ilyen egyebek között a korai menopauza. Ez egyrészt a dohányosokra igaz, mivel a cigarettának anti-ösztrogén hatása van, emellett a túl alacsony BMI is korai klimaxhoz vezethet, mivel a zsírrétegben raktározódik az ösztrogén. Így azok, akik a normál BMI alatt vannak, kevesebb ösztrogénnel is rendelkeznek, így a raktáraik hamarabb kimerülhetnek.

Autoimmun betegségek

A problémát autoimmun pajzsmirigyzavarok is okozhatják, mivel ekkor a szervezet saját maga ellen fordul, ami érintheti a petefészkeket is.

Epilepszia

Az epilepsziában szenvedők egy részénél szintén korai menopauza figyelhető meg, mivel idő előtti petefészek-elégtelenség alakulhat ki náluk.

A kemoterápia vagy a sugárkezelés és kromoszóma-rendellenesség is indukálhatja a jelenséget.

Tanács! Ha valaki egyéves próbálkozás után sem tud teherbe esni, érdemes gyanakodni a korai menopauzára is.

Mit tehetünk?

Korai klimax esetében leginkább a D-vitamin- és a kalciumtartalmú étrendkiegészítők ajánlottak, és nagyon fontos a rendszeres sport is. De bevethetünk gyógynövényeket is, amelyek hatásosak lehetnek a tünetek enyhítésében. Ilyen a szója, a lenmag és a vörös lóhere, vagy a poloskavész nevű gyógynövény.

Mindenképp keressük fel orvosunkat, ha tapasztaljuk magunkon a fent említett tünetek valamelyikét. Enyhe esetben elég a természetes módszereket bevetni, de orvosi javallatra hormonterápiára is szükség lehet.

(Nyitó kép: getty)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top