nlc.hu
Tabuk nélkül

Gombás hüvelyfertőzés ellen

Így nyomható le apró trükkökkel a gombás hüvelyfertőzés

A 25 éves Encsi rájött a titok nyitjára, miként tud felülkerekedni a gombás hüvelyfertőzés kellemetlen tünetein.

A 25 éves Encsi többször szembesült a hüvelygombával, ezért alaposan utánakérdezett a betegségnek. A fiatal lány megtalálta a módját, hogyan kezelje az állandóan visszatérő, kellemetlen kórt.

Szakemberek szerint, ha valakinél egy év alatt legalább négyszer alakul ki akut hüvelyi gombafertőzés, akkor krónikus visszatérő gombás hüvelyfertőzésről beszélhetünk.

A krónikusan visszatérő hüvelyi panaszok hátterében leginkább recidiváló gombás hüvelyfertőzés áll, mely általában a menzesz előtt okoz a panaszokat. Ilyenkor ugyanis az egészséges hüvelyflórában jelenlevő Lactobacillusok nyálkahártyához történő tapadása csökken, az immunitás gyengébb.

„Piri, nekem a menstruáció előtti másfél héten nemcsak a PMS-sel, de a hüvelygombával is meg kell küzdenem. Kemény harcot vívtam, mire rájöttem a képlet egyszerűségére: ha figyelek az intő jelekre, akkor kevesebbet kell bajlódnom az égő, viszkető érzéssel, amivel a fertőzés jár” – kezdte Encsi.

„Hm, oké, de hogyan figyelsz az intő jelekre, vagy mit csinálsz? Bocs, egyáltalán nem értem” – mondta Piri.

„Több orvosnál is voltam, akik első körben életmódbeli változtatásokat javasoltak. Nem arról van szó, hogy szigorú diétát kell követni. Ismersz, azt nem tudnám betartani. De például sok folyadékot iszom, kevesebb csokit és szénhidrátban gazdag ételt fogyasztok. Az volt a legnehezebb, hogy ne nyúljak a csoki után, ám ha mégis nagyon megkívánom, olyankor eszem egy kis élőflórás joghurtot. Ez képzeld, bejött, azóta sokkal jobban viselem a mensi körüli napokat. Előfordult, hogy egyáltalán nem volt diszkomfortérzésem” – mondta Encsi boldogan.

Nem könnyű, de betartható!

A Candida-fertőzések mielőbbi gyógyulásához a különféle gyógyszerek alkalmazásán túl a megfelelő étrenddel és életmóddal is hozzájárulhatunk. A “gombaellenes” diéták alapszabálya, hogy kerülni kell az olyan élelmiszereket, amelyekben tartósítószer, aroma- és színezőanyagok vannak, illetve cukrot vagy fehér lisztet tartalmaznak. Ez bizony eléggé leszűkíti a lehetőségeket, hiszen a legtöbb péksütemény, a tésztafélék, a készen vásárolható ételek és konzervek, sőt még a gyümölcsök többsége is tiltólistára kerül. Ezen felül még sajnos az alkoholt és a tejet is ki kell iktatni a napi menüből. Helyettük viszont bátran ehetünk párolt és nyers zöldségeket, valamint sovány húsféléket, halat, olajos magvakat és hidegen sajtolt olajokat, élőflórás natúr joghurtokat, citrusféléket és teljes kiőrlésű termékeket. Kifejezetten jó választás Candida ellen néhány gabonaféleség is, például a köles, árpa, hajdina, zabliszt, zabkorpa, zabpehely, barna rizs és a rozs.

Hüvelygomba ellen

(Fotó: Getty Images)

„Tehát én előre gondolkodom, és próbálom kizárni a kockázati tényezőket, és ezt leginkább az étkezéssel tudom megvalósítani.  Így a visszatérő gombás hüvelyfertőzés sokszor már nem is jelentkezik.  Persze nem vagyok tökéletes, előfordul, hogy becsúszik egy csoki vagy fagyi. Azt viszont egy életre megjegyeztem, amit az orvosom mondott: ha úgy érzem, hogy valami nincs rendben odalent, akkor természetes összetevőket tartalmazó, gombaellenes készítményt kell használnom” – mondta Encsi, akinek minden egyes szavát Piri alaposan megjegyezte.

Sajnos a visszatérő gombás hüvelyfertőzés akár minden menzesz előtt jelentkezhet, és a probléma egyes esetekben évtizedekig is fennállhat. Ennek a magyarázata lehet a Lactobacillusok csökkent tapadása a hüvely falán.

Emellett fontos a hajlamosító tényezők kizárása:

  • A gombák a nedves, párás környezetet kedvelik. Az olyan alsóneműk, amelyek nem biztosítanak kellő szellőzést, mert nagyon szűkek vagy mert nem ideális az anyaguk – pl. műszálból készülnek –, elősegítik az elszaporodásukat. A szűk nadrágok, harisnyák és az éjszakai alsónemű viselése is problémát okozhat, továbbá érdemes a tangáról francia bugyira váltani.
  • Strandolás közben azért leszünk hajlamosabbak a gombás hüvelyfertőzésre, mert a nedves fürdőruha alatt rosszul szellőzik és befülled az altestünk. A helyzeten tovább ronthat a meleg vízben való fürdőzés vagy a hosszabb utazások.
  • Az sem mindegy, hogy milyen betétet használunk menstruáció idején, ugyanis ami műanyagot tartalmaz, az hasonló hatást eredményezhet, mint a műszálas fehérnemű. A megfelelő tisztasági betét kiválasztásakor is fokozottan figyeljünk oda, hogy jó légáteresztő és parfümmentes változatot vásároljunk.

Tudj meg többet a testedről!

(Nyitókép: Getty Images/ Jomkwan)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top