nlc.hu
Tabuk nélkül

Segítség a Candida diéta?

Candida diéta? Tényleg segít, vagy a megoldás bennünk van?

A Candida-diéta lenne a mindent megoldó csodafegyver? Egyáltalán, mit tegyünk a visszatérő gombás hüvelyfertőzéssel? Hoztunk válaszokat!

A Candida olyan gomba, amely az emberi szervezetben normál esetben is jelen van. A mikrobiomot azon a mikrobák, baktériumok, gombák, vírusok összessége alkotja, amelyek velünk, bennünk, rajtunk élnek, és időnként táplálnak, védenek, időnként pedig „kihasználnak” bennünket. Amikor a mikrobiom károsodik, vagy az immunrendszer nem működik megfelelően, akkor a gomba el tud szaporodni, és ilyenkor alakulhatnak ki a gombás bőr- és nyálkahártya-fertőzések.

A hüvelygomba elszaporodását a gombák speciális fehérjéi segítik: megváltozik a gomba szerkezete, emiatt elszaporodik azon a helyen, ahol a fertőzés létrejön. Így alakul ki a gombás fertőzés, ami lehet bőrben, véráramban (nagyon ritka), illetve nemi szervben.

A Candida gombák túlszaporodásának számtalan oka lehet: többek között a magas szénhidrát- és cukortartalmú ételek rendszeres fogyasztása – aminek következtében immunrendszerünk nem működik megfelelően –, antibiotikum vagy fogamzásgátló szedése, cukorbetegség, stresszes életmód, valamint a terhesség is.

Tudtad? A hüvelygomba nem nemi úton terjedő betegség, az viszont tény, hogy a hüvelygombát szexuális úton oda-vissza adogathatjuk a partnerünknek, akinek a szervezete valószínűleg kevésbé érzékeny a gombás fertőzésre, így nála nem okoz látható problémát a fertőzés. Ettől függetlenül még hordozhatja és vissza is adhatja a kórokozókat. Fontos, hogy a gombás fertőzést mindkét fél – még a tünetmentes is! – kezeltesse, hogy ne alakuljon ki „pingpongeffektus”!

Hüvelygomba és következményei

Fotó: Profimedia

Mi állhat még a visszatérő hüvelygomba hátterében?

Cukorbetegség

A szénhidrát a gombák számára fontos tápanyag, ezért, ha a kelleténél nagyobb mennyiségben van jelen a szervezetben – például cukorbetegség miatt –, az segíti a gombák szaporodását. A cukorbetegségben olyan Candida-alfajok is okozhatnak hüvelyfertőzést, melyek ellenállóbbak a szokásos gombaellenes szerekkel szemben, ezért ilyenkor – hüvelyváladékból végzett tenyésztést követően – a nőgyógyász kiegészítheti a szokásos kezelést bórsavas készítménnyel.

Hagyományos kezelésnek ellenálló, rezisztens gombafajok?

Érdemes alaposan átböngészni a készítményekhez mellékelt használati útmutatót. Ebből ugyanis többek közt azt is meg lehet tudni, milyen összetevőket tartalmaz egy-egy hüvelykúp vagy hüvelytabletta. A Candida gomba bizonyos alfajai ugyanis ellenállnak azoknak a hatóanyagoknak, melyek neve „-azol” végződésű, így a hüvelygomba elleni kezelés sikertelenségének hátterében ez a probléma is állhat. Szerencsére van megoldás: bórsavval vissza lehet szorítani a gomba szaporodását.

Túlzásba vitt intimhigiénia

A gyakori intim mosakodással (irrigálás), szappanokkal, intim tusfürdőkkel és spray-kkel megváltoztatjuk a hüvely normál pH-ját, ideális savasságát, tönkretesszük a védelmet adó tejsavbaktérium-flórát, így a kórokozók könnyedén elszaporodhatnak. Felejtsük el ezeket az illatos készítményeket, különben a hüvelygomba vissza-visszatérő jelenség lehet az életünkben.

Miért téves elképzelés a hüvelygombát Candida-diétával „gyógyítani”?

A közhiedelemmel ellentétben a hüvelygomba gyógyulásához nem feltétlenül a megfelelő étrenddel járulunk hozzá.

A gombák szénhidrátokkal táplálkoznak, de a szénhidrátot nem a bevitt tápanyagból szerzik, tehát nem abból, amit megeszünk, és nem is a vérünkből, hiszen nem ott élnek, hanem a sejtekből szerzik meg azt, amire szükségük van.

A visszatérő gombás hüvelyfertőzés esetében kialakult tévhit, a “gombaellenes” diéták alapszabálya, hogy kerülni kell az olyan élelmiszereket, amelyekben tartósítószer, aroma- és színezőanyagok vannak, illetve cukrot vagy fehér lisztet tartalmaznak. Ez amúgy is eléggé leszűkíti a lehetőségeinket, hiszen a legtöbb péksütemény, a tésztafélék, a készen vásárolható ételek és konzervek, sőt még a gyümölcsök többsége egyaránt tiltólistára kerülhet ezen elv alapján.

Holott az egyszerű szénhidrátok csökkentett fogyasztása mindenki egészségére jó hatással van, és hosszú távon egy egészséges ember immunrendszere jobban működik, de ehhez NEM elég egy diétát követni, hanem életmódot kell változtatni. Másrészt egy éppen kialakult gombás fertőzés kezelésére a szénhidrátok megszorítása nem alkalmas, helyette az okokat kell kideríteni és azt kezelni, visszatérő hüvelygombánál pedig életmódot váltani.

Amit tehetünk: figyeljünk magunkra, és zárjuk ki a hajlamosító tényezőket

  • A gombák a nedves, párás környezetet kedvelik, ezért az olyan alsóneműk, amelyek nem biztosítanak kellő szellőzést, mert nagyon szűkek, vagy nem ideális az anyaguk – pl. műszálból készülnek –, elősegítik az elszaporodásukat. Jobb, ha ezeket mielőbb lecseréljük.
  • Nem mindegy, milyen betétet használunk menstruáció idején, ugyanis ami műanyagot tartalmaz, hasonló hatást eredményezhet, mint a műszálas fehérnemű. Tehát a számunkra megfelelő tisztasági betét kiválasztásakor fokozottan figyeljünk oda, hogy jó légáteresztő és parfümmentes változatot vásároljunk.
  • A fogamzásgátló tabletta szedése miatt megváltozhat a szervezet hormonháztartása, és a megemelkedett ösztrogénszint miatt megnő a hámsejtek glikogéntartalma. Ez az összetett szénhidrát pedig kedvezőbb körülményeket biztosít a gombák szaporodásához. Érdemes nőgyógyásszal megbeszélni a fogamzásgátlás egyéb lehetőségeit.
  • Gombaellenes készítményekkel (kúppal, krémmel vagy tablettával) kezelhető a fertőzés, de fontos az is, hogy gondoskodjunk a hüvelyflóra helyreállításáról, illetve fenntartásáról is, mert ez segít a fertőzések kiújulásának megakadályozásában.

Tudj meg többet a testedről!

Nyitókép: Profimedia

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top