Tabuk nélkül
Szponzorált tartalom

Hitek és tévhitek a hüvelygombáról

A probléma gyakorlatilag szinte az összes nőt érinti, mégis nagyon sok a tévhit a gombás hüvelyfertőzés körül. Mi az igazság? Tegyünk rendet a fejekben!

A gombás hüvelyfertőzést a szervezetben jelen lévő Candida gombák túlszaporodása okozza, aminek számtalan oka lehet: többek között a magas szénhidrát- és cukortartalmú ételek rendszeres fogyasztása, antibiotikum vagy fogamzásgátló szedése, cukorbetegség, stresszes életmód, terhesség. Itt az ideje, hogy tisztába tegyük a gombás hüvelyfertőzés körüli téveszméket.

Fotó: getty/bymuratdeniz

Fotó: getty/bymuratdeniz

Tévhit: a hüvelygomba nemi úton terjedő fertőzés

Nem kifejezetten nemi úton terjedő betegségről van szó! A fertőzést általában a Candida albicans nevű élesztőgomba okozza, amely normál körülmények között is megtalálható a szervezetben. Akkor okoz csak panaszokat, ha valamilyen okból felborul a hüvelyflóra egyensúlya, ezáltal pedig a gombák el tudnak szaporodni. Ha nem kezeljük a fertőzést, akkor partnerünket is megfertőzhetjük. Ebben az esetben kialakulhat az úgynevezett „pingpong-effektus”, amikor a fertőzést a párok oda-vissza adogatják egymásnak. A fertőzést mindkét félnél kezeltetni kell abban az esetben, ha a férfi is észlel magán tüneteket!

Tény: lehet szexuális életet élni, de nem ajánlott!

A legtöbb nő a hüvelygombás tünetekkel harcolva kevésbé gondol az édes együttlétekre.  Amikor azonban a kezelés hatására a tünetek enyhülnek, gyakran felmerül a kérdés, hogy a szexuális élet is visszatérhet-e a szokásos kerékvágásba. Bár ilyenkor nagy a kísértés, érdemes inkább türelmesen várni, amíg az orvos teljesen gyógyultnak nyilvánít bennünket. Ha mégsem bírjuk a várakozást, akkor mindenképpen javasolt az óvszerrel történő védekezés.

Tévhit: intim higiénia mindenek felett

Furcsa, de előfordulhat, hogy többet árt, mint használ a túlzott intim higiénia. A gyakori intim mosakodással, hüvelyöblögetéssel (irrigálás), az illatos tisztálkodószerekkel (szappanok, intim tusfürdők), intim spray-kkel ugyanis megváltoztatjuk a hüvely normál pH-ját, ideális savasságát, tönkretesszük a védelmet adó tejsavbaktérium-flórát, így a kórokozók könnyedén elszaporodhatnak.

Tény: a hüvelygomba könnyedén visszatérhet

Rendszeresen visszatérő hüvelygombát több tényező is okozhat, például az is, ha nem kezeljük megfelelően a problémát, ha nem alkalmazzuk kellő ideig a gombaellenes szert. Vannak, akik nem mernek vagy egyszerűen nem akarnak nőgyógyászhoz fordulni, mondván, hogy majd otthoni praktikákkal kikúrálják magukat a fertőzésből. Ez a lehető legnagyobb hiba!

Tény: a hüvelygomba gyógyszerszedés következményeként is kialakulhat

Előfordulhat, hogy fogamzásgátló szedése miatt vagy egy antibiotikum-kúra után alakul ki gombás vagy akár kevert hüvelyfertőzés, amikor gomba és baktérium együtt okozza a tüneteket. Mindkét esetben a hüvelyflóra egyensúlya borul fel, ami aztán kedvez a gombák, illetve a baktériumok szaporodásának. Ha a fogamzásgátló a gond, akkor a problémát érdemes nőgyógyásszal megbeszélni, antibiotikum-szedéskor pedig a nőknek nem csupán a bélflóra, hanem a hüvelyflóra regenerálásáról is gondoskodniuk kell!

Tévhit: a rendszertelen és egészségtelen táplálkozás nem válthat ki hüvelygombát

A szénhidrát a Candida gombák számára fontos tápanyag, ezért ha – például cukorbetegség vagy túl sok szénhidrát fogyasztása miatt – a kelleténél nagyobb mennyiségben van jelen szénhidrát a szervezetben, az elősegíti az elszaporodásukat. A rendszeres és túlzott alkoholfogyasztás ugyancsak kiválthatja ugyanezt.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top