Tabuk nélkül
Szponzorált tartalom

Felfázás nyáron? Ne vedd félvállról!

Tévhit, hogy felfázni csak télen lehet! Ez sajnos nyáron ugyanolyan könnyen megeshet: a légkondicionált helyiségek, a hideg fürdővíz vagy megázás egy nyári zápor során veszélyes lehet. Ilyen körülmények között könnyen kialakulhat a hólyaghurut, amelynek kellemtelen tünetei megkeseríthetik a mindennapokat.

A nők többségének nem ismeretlenek a felfázással járó kellemetlen tünetek: hirtelen fellépő, gyakori vizelési inger, melyet csak pár csepp vizelet ürítése követ, csípő érzet a húgycsőben, alhasi, görcsös fájdalom, de súlyos esetben véres vizelet is megjelenhet. Ha emellett láz és derékfájdalom is tapasztalható, akkor már valószínűleg vesemedence-gyulladásról van szó, ami akár kórházi kezelést is igényelhet.

Elterjedt tévhit, hogy csak a téli időszakban vagyunk kitéve a felfázásnak, ugyanis nyáron éppúgy van rá esélyünk: a strandfürdőkben vizes fürdőruhában való ücsörgés, a nyilvános mosdók használata, a hideg padlón mezítláb mászkálás mind-mind veszélyforrást jelenthetnek.

nyári felfazas

„A barátnőmmel egy csajos nap keretében elmentünk a közeli uszodába. Szuper napunk volt, de már másnap éreztem, hogy valami nincs rendben. Nagyon gyakran jártam a mosdóba, és a csípő, kellemetlen érzés sem maradt el pisilés közben. Tudtam, hogy megint sikerült összeszednem egy hólyaghurutot. Ezúttal a nyilvános WC-re gyanakodtam, mert az uszodában többször is voltam ott. Bár nagyon sok folyadékot ittam, a csípő érzés, a fájdalom mégsem múlt el, így orvoshoz fordultam, aki antibiotikumot írt fel, amitől az igencsak kellemetlen panaszaim végül megszűntek” – mesélte Henriett.

Mit tehetünk a felfázás ellen?

  • Fürdőzés vagy edzés után mielőbb cseréljük szárazra a ruházatunkat!
  • Ügyeljünk a megfelelő intimhigiéniára, ám erre a célra kizárólag semleges pH-értékű mosakodószert használjunk!
  • Fogyasszunk naponta 2,5-3 liter folyadékot – különösen fontos ez nagy hőség idején –, méghozzá cukor-, koffein-, illetve alkoholmentes változatban!
  • Szex után mindig menjünk el pisilni, ezzel megszabadítjuk a hólyagot az aktus során esetleg oda bejutott kórokozóktól!
  • Ne tartogassuk a vizeletet!
  • Ha hüvelyfolyásunk van, mielőbb kezeltessük – de ne hüvelyöblítéssel! –, és tartózkodjunk a szextől a teljes gyógyulásig.

Ha valaki visszatérő hólyaghuruttal küzd, akkor feltétlenül forduljon urológus szakorvoshoz, aki a megfelelő vizsgálatok elvégzése után antibiotikum szedését javasolhatja. Ilyenkor a gyógyszeres kúra után a hüvely természetes egyensúlyának a visszaállítására is törekedni kell!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top