nlc.hu
Tabuk nélkül

Felfázás, ami a legrosszabbkor jön

Ami mindig a legrosszabbkor jelentkezik: a felfázás

A fájdalmas, csípő vizeléssel, állandó vizelési ingerrel, súlyosabb esetben lázzal, deréktáji fájdalommal járó felfázás nemcsak a téli időszak betegsége. Nézzük meg közelebbről, mi is áll a hátterében.

A felfázásnak (hólyaghurutnak vagy hólyaggyulladásnak) csak részben oka a hideg vagy egy hűvösebb este, a tünetekért ugyanis elsősorban a bélrendszerben élő, de a hüvelyben is jelen lévő E. coli baktériumok a felelősek, amelyek többek között azért szaporodhatnak és telepedhetnek meg az érintett részeken, mert a lehűlt testtáj helyi védelme meggyengül.  A felfázás tehát bakteriális fertőzés, aminek kialakulásához egy wellness-hétvége vagy a túl intenzív szex is hozzájárulhat.

Tudtad? Az immunrendszer hideg miatti gyengülésén túl a meleg és nedves környezet szintén kedvez az E. coli baktériumok szaporodásának, ami a hüvelyflóra természetes egyensúlyának felborulásához, ennek talaján pedig hólyaghurut kialakulásához is vezethet.

Fefázás ellen

Fotó: getty

A felfázás hátterében állhatnak a szervezet védekezőképességét csökkentő tényezők is:

  • antibiotikum-kezelések,
  • vitaminszegény táplálkozás,
  • stressz,
  • bizonyos betegségek,
  • változókori hormonhiány,
  • illetve összefügghet az elégtelen intim higiéniával ugyanúgy, mint ennek ellenkezőjével, a túlzásba vitt tisztálkodással. A lúgos, fertőtlenítő hatású szappanok ugyanis megváltoztatják a hüvely egészséges flóráját biztosító jótékony baktériumok számára kedvező savas kémhatást. Az így megváltozó körülmények pedig ezután szabad terepet biztosítanak a kórokozók féktelen szaporodásához.

Fontos! Elsősorban anatómiai különbségek állnak annak hátterében, hogy a nőknél gyakrabban fordul elő a felfázás, mint a férfiaknál. A női húgycső ugyanis rövidebb, így a kórokozók azon hamarabb feljutnak a hólyagba. Ha egy évben kétszer vagy annál is többször jelentkeznek a tünetek, akkor mindenképp orvoshoz kell fordulni, mivel az elhúzódó, gyakran visszatérő hólyaghurut akár vesemedence-gyulladást is okozhat, amelynek gyógyítása már jóval hosszadalmasabb folyamat.

Legtöbb esetben elejét vehetjük a fertőzéseknek:

  • meg kell tanulni a WC-használat utáni helyes irányú, vagyis elölről hátrafelé való törlést
  • ne csak WC-használat után, hanem előtte is mossunk kezet!
  • fontos a rendszeres tisztálkodás: bármilyen fáradtak is vagyunk este, lefekvés előtt soha ne maradjon ki, fürdés helyett pedig inkább zuhanyozzunk
  • intim tisztálkodáshoz használjunk lehetőleg semleges pH-jú, illatmentes mosakodókat, hüvelyöblögetést pedig csak orvosi javaslatra végezzünk
  • ne mászkáljunk papucs nélkül a hideg kövön
  • fontos a napi 2-2,5 liternyi folyadékbevitel már csak azért is, hogy a vizeletünk kellően híg legyen, és így kevés tápanyagot biztosítson a hólyagban rejtőzködő kórokozóknak
  • ha pisilni kell, ne tartsuk vissza túl sokáig! Szex után mindig menjünk el pisilni, ezzel megszabadítjuk a hólyagot az aktus során esetleg oda bejutott kórokozóktól!

Szex és a felfázás? Igen, nem lehetetlen!

Egyeseknél a gyakori és intenzív szex eredményezhet hólyaghurutot. Szexuális aktus közben – a végbél- és húgycsőnyílás közelsége miatt – megsokszorozódik annak az esélye, hogy az E. coli baktériumok átsodródnak a húgycsőhöz, ahonnan a mechanikai hatás a húgyhólyag irányába tolja azokat. Ezért gyakori szexuális együttlét is okozhat „felfázást”.

Ha valaki visszatérő hólyaghuruttal küzd, akkor feltétlenül forduljon urológus szakorvoshoz, aki a megfelelő vizsgálatok elvégzése után antibiotikum szedését javasolhatja. Ilyenkor a gyógyszeres kúra után a hüvely természetes egyensúlyának a visszaállítására is törekedni kell!

Tudj meg többet a testedről!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top