Tabuk nélkül
Szponzorált tartalom

Gombás hüvelyfertőzés nyáron? Sajnos lehetséges!

A gombás hüvelyfertőzésnek nagyon kedvező időszak a nyár, és ha nem vigyázunk, könnyen tönkreteheti az önfeledt nyaralást.

A második leggyakrabban előforduló intim fertőzés a hüvelygomba, amely visszatérő gombás hüvelyfertőzésként a nők 5 százalékát érinti.  

A gombás gyulladás kialakulását gyakran a hüvelyflóra egyensúlyának zavara okozza, ugyanis ha valamiért megbomlik ez az állapot, a hüvelyben élő Candida gombák túlszaporodnak, és kialakul a fertőzés, mely jellegzetes tünetekkel jár.

A hüvelyváladék állaga megváltozik, valamint erős égő, viszkető érzést tapasztalhatunk a szeméremtájékon, ami miatt a szexuális aktus is fájdalmas lehet.

Rossz hír, hogy a tünetek nem túl kellemesek, ráadásul a nyári szezon is kedvez a hüvelygombának.

Gombás hüvelyfertőzés nyáron

Nyáron is könnyedén kialakulhat hüvelyfertőzés. Fotó: profimedia

Hüvelygomba kialakulására hajlamosító tényezők

A hüvelygomba meleg, nyirkos közegben kiválóan érzi magát, ami az izzasztó kánikulában könnyen kialakul az intim területeken.

Viseljünk lehetőleg jól szellőző, pamut alsóneműt, a szoros, műszálas darabokat, falatnyi tanga bugyikat hanyagoljuk!

A strand akár az ellenségünkké is válhat

Sok nő érzékeny a medencék klóros vizére, így nyáron, strandoláskor könnyen megváltozhat a hüvely enyhén savas pH-ja, ami kedvez a gombák elszaporodásának.

Szexuális élet és a hüvelygomba

Hüvelygomba esetén a teljes és gyors gyógyulás érdekében a gombaellenes kezelés alatt nem ajánlott a szexuális aktus. A közhiedelemmel ellentétben nem a ping-pong effektus miatt, hanem a felületi hámsérülések és a fájdalom elkerülése érdekében, hiszen a gomba, ahogy fentebb is említettük, nem szexuális úton terjedő betegség.

Fontos! Gombaellenes készítményekkel, például tablettákkal, kenőcsökkel, kúpokkal legyőzhetjük a hüvelygombát. Ne feledjük, hogy a gyógyszeres kúra után gondoskodni kell a hüvelyflóra visszaállításáról is!

A strandon mindig legyen nálunk „váltófürdőruha”

Ha már nem úszunk vagy ázunk a medencében, akkor először mindig tusoljunk le tiszta vízzel, aztán cseréljük át a nedves fürdőruhát szárazra, ugyanis a nedves környezet nagyon kedvez a gombák szaporodásának.

„Egy életre megtanultam, hogy mindig legyen nálam váltófürdőruha, ugyanis elkövettem az a hibát, hogy nem vittem magammal a strandra, így egész nap a nedves fürdőruhámban voltam. Ennek pár nappal később az lett a következménye, hogy égő, viszkető érzetem támadt odalent, ami nem akart magától elmúlni, így elmentem a nőgyógyászomhoz. Megállapította, hogy hüvelygombám van, amire gombaellenes készítményt kaptam. A lelkemre kötötte, hogy amíg tart a kezelés, ne legyek együtt a párommal, de ha mégsem bírunk magunkkal, akkor mindenképp használjunk óvszert. Megmondom őszintén annyira kellemetlen tünetekkel járt a gombás hüvelyfertőzésem, hogy még csak gondolni sem bírtam a szexre. Szerencsére már minden rendben van, a váltófürdőruhát pedig azóta mindig bekészítem a strandtáskámba” – mesélte Olga.

A hosszabb utazás is hajlamosít

Hosszabb repülő/autóút alatt könnyebben bepállik az intim terület, főleg, ha nem pamut alsóneműt használunk, ez pedig kedvez a fertőzés kialakulásának.

Ne feledjük: mi magunk sokat tehetünk, hogy kivédjük a hüvelygombát! Ne várjuk meg, míg bekövetkezik a baj, legyünk résen!

(Nyitó kép: profimedia)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top