nlc.hu
Tabuk nélkül

Strand és a hüvelygomba

Kerüld el a gombás hüvelyfertőzést: 3 dolog, ami tilos a strandon

Akár fogékonyabbak vagyunk a hüvelyfertőzésekre, akár nem, jó tisztában lenni azzal, milyen kellemetlen tünetekkel kell szembenéznünk egy-egy felelőtlen, önfeledt strandolás után.

A meleg nyári hónapokban a nyaralásé, a strandolásé és a pihenésé a főszerep. De sajnos a szezon kedvez a kellemetlen hüvelygombának is.

A hüvelyfertőzések egyik első jele a rendellenes hüvelyfolyás: ha a váladék túrós-szemcsés, sárgás színű, ráadásul égő, viszkető érzés társul hozzá, akkor hüvelygombára gyanakodhatunk, amit az egészséges hüvelyben is jelen lévő Candida gombák elszaporodása okoz.

Tudtad? A statisztika szerint öt nőből négynél legalább egyszer előfordul az életében a hüvelygomba, és sokaknak visszatérő panaszokat is okoz.

Stand és a hüvelygomba

Fotó: Getty Images/Khaichuin Sim

Mi minden hajlamosít nyáron a hüvelygomba kialakulására?

Meleg

A hüvelygomba kiválóan érzi magát a meleg, nyirkos közegben, ami az izzasztó kánikulában könnyen kialakul az intim területeken.

Strand

Aki hajlamos rá, annál akár a strandolás is megzavarhatja a hüvelyflóra biológiai egyensúlyát. Sok nő érzékeny a medencék klóros vizére, így nyáron strandoláskor könnyen megváltozhat a hüvely enyhén savas pH-ja, ami kedvez a gombák elszaporodásának. Tehát a hüvelygombát általában nem elkapjuk, hanem a fertőzés mondhatni „magunkból” fejlődik ki.

Mit NE tegyünk?

1. NE együk tele magunkat édességgel

Megfigyelések szerint a kontroll nélküli édességevéssel és/vagy túl sok szénhidrát bevitelével kedvezünk a Candida gombák szaporodásának. Ha inkább elkerülnénk a gombás hüvelyfertőzést, akkor a fagyi, lángos és társai helyett inkább részesítsük előnyben a zöldségeket, gyümölcsöket. Nem hangzik túl jól, de valamit valamiért.

2. NE üljünk a jakuzziba, termálvízbe

A meleg vízben való üldögélés szintén növelheti a fertőzés kialakulásának kockázatát. Ha hajlamosak vagyunk a hüvelygombára, inkább ne időzzünk sokat a termálvízben vagy a jakuzziban. Ha mégis, fürdés után zuhanyozzunk le, és legyen nálunk váltófürdőruha.

3. NE hordjunk műszálas fehérneműt

Viseljünk lehetőleg jól szellőző, pamut alsóneműt, a szoros, műszálas darabokat viszont kerüljük! A strandon jó minőségű, gyorsan száradó fürdőruhát használjunk!

Ha már nem úszunk vagy ázunk a medencében, akkor először mindig tusoljunk le tiszta vízzel, aztán cseréljük át a nedves fürdőruhát szárazra, ugyanis a nedves környezet nagyon kedvez a gombák szaporodásának.

Ha már megvan a baj

Gombaellenes készítményekkel, például tablettákkal, kenőcsökkel, kúpokkal úrrá lehet lenni a hüvelygombán. Ne feledjük, hogy a gyógyszeres kúra után gondoskodni kell a hüvelyflóra visszaállításáról is!

Ha nem szeretnénk szenvedni a hüvelygomba kellemetlen tüneteitől, akkor érdemes betartani a fenti három szabályt, amelyek segítenek elkerülni, hogy a felelőtlen strandolás miatt esetleg kialakuló hüvelygomba-fertőzés elrontsa a vidám nyári napokat!

 

Hirdetés

A Micovag Plus hüvelykúp természetes eredetű összetevőkkel, tejsavval és kamillakivonattal egészíti ki a hüvelygomba kezelését. A tejsav visszaállítja a normál hüvelyi pH-t, így képes gátolni a gombák szaporodását, a kamillakivonat pedig enyhíti az égő érzést és csillapítja a kellemetlen viszketést. A Micovag Plus hüvelykúp a tünetek enyhítésével teszi teljessé a célzott gombaellenes terápiát. A gyógyszertárakban vény nélkül elérhető.

micovag

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz
Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top