nlc.hu
Tabuk nélkül

Gombás hüvelyfertőzés a mindennapokban

Igen, ilyen is előfordulhat: egy bringás futárlány nem várt kalandjai a gombás hüvelyfertőzéssel

Vannak olyan élethelyzetek, munkák, amelyek, ha nő vagy, egy sor kellemetlenséget, bosszankodást hozhatnak az életedbe. Így járt a fiatal biciklis futárlány, Rita is.

A 22 éves Rita két éve döntött úgy, hogy bringás futár lesz, ami sok kihívást, viszont rendszeres mozgást hozott az életébe. A fiatal lány nem is gondolta, hogy a sok szabadsággal járó biciklis futárkodás azzal is együtt jár majd, hogy a korábban néha-néha kiújuló hüvelygomba gyakorlatilag állandó „vendég” lesz nála.

Mikor beszélünk gombás hüvelyfertőzésről?

Ha felborul a hüvelyflóra természetes egyensúlya, és túlzottan elszaporodnak a hüvelyben élő Candida gombák, akkor gombás hüvelyfertőzés alakulhat ki. Ebben az esetben a hüvelyfolyás is megváltozik, sárgásfehér színűvé és túrós állagúvá válik, amit az intim tájakon jelentkező kellemetlen, égő, viszkető érzés is kísér.

A gombák a nedves, párás környezetet kedvelik, ezért az olyan alsóneműk, amelyek nem biztosítanak kellő szellőzést, mert nagyon szűkek vagy mert nem ideális az anyaguk – például műszálból készülnek –, elősegítik az elszaporodásukat. A szűk nadrágok, harisnyák és az éjszakai alsónemű viselése ugyancsak a probléma forrása lehet. Ez történt Ritánál is!

„Imádom a munkám, mert nagyon változatos, ráadásul formában is tart. Bevallom, korábban is voltak gondjaim a hüvelygombával, de csak néha-néha. Az elmúlt hónapokban viszont szabályosan pokollá tette az életemet ez a fertőzés. Addig fajult a dolog, hogy végül orvoshoz kellett mennem, aki a megfelelő terápia mellett adott néhány hasznos tanácsot. Korábban nagyon szerettem a műszálas fehérneműket, tangákat, ám mint kiderült, ez az én esetemben cseppet sem volt előnyös, hiszen állandóan a biciklimen ültem, így az intim részeknek esélyük sem volt a szellőzésre. Ebben a nedves környezetben a gomba pedig könnyedén elszaporodott. Azóta már a tangáról francia bugyira váltottam, ami remek döntésnek bizonyult” – meséli Rita.

(Fotó: Getty Images/Alla Bielikova)

Fotó: Getty Images/Alla Bielikova

Tudtad? A menstruációs ciklus alatt ingadozó ösztrogénszint miatt a peteérés utáni és a havi vérzés előtti időszakban a nők fogékonyabbak a hüvely gombás megbetegedésére, és ilyenkor intenzívebben jelentkeznek a betegség tünetei is.

„Állandó problémám volt azzal is, hogy a menstruációs ciklusom rendszerint együtt járt a hüvelygombával. Képzelhetitek! De erre is van egy bevált, szuper tippem: lányok, nem mindegy, hogy milyen betétet használunk menstruáció idején, ugyanis ami műanyagot tartalmaz, hasonló hatást eredményezhet, mint a műszálas fehérnemű. Tehát a számunkra megfelelő tisztasági betét kiválasztásakor fokozottan figyeljünk oda, hogy jó légáteresztő és parfümmentes változatot vásároljunk” – tanácsolta a 22 éves lány, aki az apró praktikák mellett megfelelő kezelést is kapott.

„A gyógyszertárakban számos termék áll rendelkezésre: gombaellenes készítményekkel, tablettákkal, kenőcsökkel és kúpokkal úrrá lehet lenni a hüvelygombán. Egy dolog azonban nagyon fontos, aminek segítségével én nemcsak megállítottam a gomba szaporodását, de annak érdekében is tettem, hogy ne térjen vissza az életembe.  Ez pedig nem más, mint hogy gondoskodjunk a hüvelyflóra helyreállításáról és/vagy fenntartásáról is, mert ez segít a megakadályozni a fertőzések kiújulását. Ez a titok nyitja” – árulta el Rita, akinek a gombaellenes kezelésnek köszönhetően, valamint a műszálas fehérneműk elhagyása óta megszűntek a panaszai.

Jegyezd meg! Gyakran előfordul, hogy egy bizonyos betegség kórokozóit elpusztítja az antibiotikum, de sajnos a szervezet hasznos baktériumai is áldozatul eshetnek a kezelésnek, és kialakul például a bakteriális hüvelyfertőzés. Sőt, előfordulhat, hogy gomba és baktérium együtt okoz tüneteket. Éppen ezért fontos, hogy egy-egy kúra végeztével kenetvétellel ellenőriztessük, hogy biztosan elmúlt-e a fertőzés.

Még több hasznos cikk a témában:

 
(Nyitókép: Getty Images/Alla Bielikova)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top