nlc.hu
Tabuk nélkül

Utazás és hüvelyfertőzés

Magasságok és mélységek az utazásaim során, avagy a dolce vita és a hüvelygomba

Nyaraláskor hajlamosak vagyunk elengedni magunkat, de a túlzott szénhidrát-, édesség- és alkoholfogyasztás egészen kellemetlen szituációkba sodorhat minket.

„Igazából a lételemem az utazás. Bármikor kapható vagyok akár pár napos kiruccanásra is. Annak ellenére, hogy rutinosnak számítok, azért engem is értek már kellemetlenségek – nem is kicsik” – mondta Ili, aki így folytatta:

„Nyilván, szerencsés is vagyok, mert van egy remek, megértő, támogató férjem, aki minden hülyeségemet tolerálja. Kitaláltam, hogy pár napra elmegyek nyaralni Olaszországba, végülis, miért ne tehetném meg 42 évesen? Mondanom sem kell, mennyire imádom a kultúrát, a dolce vita-életérzést, az ételeket, az olasz kávét és fagyit. Napkeltétől napnyugtáig tömtem magamba a finom falatokat. A pasta és a pizza sem maradt ki, amit egy jó kis tiramisuval koronáztam meg. Azonfelül, hogy úgy néztem ki 3 nap után, mint egy felfújt lufi, valami egészen furcsa dologra lettem figyelmes, méghozzá szúró-csípő érzésre. Nem voltam túl boldog, mondhatni rettenetesen bepánikoltam” – mondta Ili.

Utazás és a hüvelygomba

(Fotó: Getty Images/Oleg Breslavtsev)

Gombás hüvelyfertőzésről akkor beszélünk, ha a hüvelyflóra természetes egyensúlya felborul, és az ott élő Candida gombák túlzottan elszaporodnak. Ebben az esetben a hüvelyfolyás is megváltozik, sárgásfehér színűvé és túrós állagúvá válik, amit kellemetlen viszketés, égő érzés kísér.

„Persze, fogalmam sem volt, mit kezdjek magammal. Felhívtam a férjem, hogy nagyon nem érzem jól magam, fogalmam sincs, mit kell tennem. Teljesen kilátástalan helyzetbe kerültem. Valamennyire beszéltem angolul, de az nem volt elégséges, ráadásul úgy fájt odalent, hogy türelmem sem volt kézzel-lábbal magyarázni a gyógyszertárban. Végül egy kínszenvedéses éjszaka után hazamentem. Életem leghosszabb, legszörnyűbb éjszakája volt, ez a nyaralás biztosan nem kerül a kedvenceim közé” – mondta Ili, akinek a férje viccesen csupán annyival kommentálta az esetet, hogy csak egyszer megy el az asszony nélküle nyaralni, máris hívatlan vendégeket hoz magával haza.

Gombaellenes készítményekkel, például tablettákkal, kenőcsökkel, kúpokkal úrrá lehet lenni a hüvelygombán. Érdemes olyan hüvelyi készítményt használni, amely speciális összetételű és komplex hatású, azaz nemcsak a gombák szaporodását képes gátolni a hüvelyflóra helyreállításával, hanem még a kellemetlen tüneteket, a viszketést és az égő érzést is csillapítja.

„Végülis igaza volt, bevallom! Borzalmas út volt, de szerencsére tanultam a hibáimból. Ma már gombaellenes készítmény nélkül nem indulok sehova nyaralni. Az úti patikából nem hiányozhat, kizárt dolog! Mivel érzékeny vagyok a hüvelyfertőzésekre, ez volt életem legjobb döntése. A férjem meglepett – pár héttel a híres olasz utam után – egy wellness hétvégével. Igen ám, de a medencék klóros vize könnyen megváltozhatja a hüvely enyhén savas pH-ját, ami ugyancsak kedvez a gombák elszaporodásának. Mondanom sem kell, mi történt! Ezúttal azonban átolvasva a hüvelygomba-szakirodalmat, a magammal vitt gombaellenes készítmény segített. Sokkal élvezhetőbb volt így a pihenés!” – mondta Ili, akinek végül otthon is visszatért a hüvelygombája, így elnevezte ezt a nyarat gombás júniusnak.

Miután rövid időn belül harmadszor jelentkeztek nála a kellemetlen tünetek, elment az orvosához, aki azt tanácsolta, hogy a fertőzés után figyeljen a hüvelyflóra természetes egyensúlyának visszaállítására is. Ili pedig ezt nem tette – ezidáig!

Előzzük meg a bajt!

  • A gombák a nedves, párás környezetet kedvelik, ezért az olyan alsónemű, amely nem biztosít kellő szellőzést, mert nagyon szűk, vagy nem ideális az anyaga – például műszálból készült –, elősegíti az elszaporodásukat. A szűk nadrágok, harisnyák és az éjszakai alsónemű viselése is hasonló problémát okozhat. Használjunk inkább pamutból készült alsóneműt.
  • A hüvelygomba hátterében a stressz is állhat: a hüvelyflóra természetes részét képező Candida gombák az egészséges, savas kémhatású környezetben nem képesek túlszaporodni, ám stressz hatására felborulhat a belső rend, és ekkor nagyon gyorsan jelentkezhetnek és még könnyebben visszatérhetnek a hüvelygomba tünetei is. Próbáljunk tehát relaxálni, amennyire csak lehetséges.
  • A gyakori intim mosakodással, hüvelyöblögetéssel (irrigálás), az illatos, lúgos tisztálkodószerekkel (szappanok, intim tusfürdők), intim spray-kkel és mosakodókkal megváltoztatjuk a hüvely normál pH-ját, ideális savasságát, így tönkretesszük a védelmet adó tejsavbaktérium-flórát, ezáltal a kórokozók könnyedén elszaporodhatnak.

 

Hirdetés

A Micovag Plus hüvelykúp természetes eredetű összetevőkkel, tejsavval és kamillakivonattal egészíti ki a hüvelygomba kezelését. A tejsav visszaállítja a normál hüvelyi pH-t, így képes gátolni a gombák szaporodását, a kamillakivonat pedig enyhíti az égő érzést és csillapítja a kellemetlen viszketést. A Micovag Plus hüvelykúp a tünetek enyhítésével teszi teljessé a célzott gombaellenes terápiát. A gyógyszertárakban vény nélkül elérhető.

micovag

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz
Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top