Tabuk nélkül
Szponzorált tartalom

Ilyen károkat okoz az egészségedben, ha állandóan feszült vagy

A stressz, az állandó feszültség általában nem tartós állapot, ha viszont engedjük beépülni a mindennapjainkba, komoly egészségkárosodást okozhat.

A teljesség igénye nélkül összeszedtük, hogy jellemzően milyen problémákat okozhat az egészségedben, ha állandóan feszült vagy!

1. A nappali feszültség, a folyamatos 120 százalékos teljesítési kényszer miatt az agy még éjszakára is képtelen kikapcsolni, ez pedig alvászavart okozhat, aminek következményeként napról napra fáradtabb leszel. A nyugtalanság, feszültség, idegesség és az állandó fáradtság, levertség pedig depressziót okozhat.

2. Legyengülhet az immunrendszered, és ennek köszönhetően egy olyan vírus, amelyet normális esetben legyőzne a szervezeted anélkül, hogy észrevennéd, képes napokra ágynak dönteni. Azaz egy szimpla náthát is olyan nehezen heversz ki, mint egy magas lázzal járó influenzát.

3. Megfájdulhat a hátad, ami ellen masszőr aligha tehet, hiszen itt kivételesen nem izomkérdésekről beszélünk. A stressz kiváltó okát kell megszüntetni ahhoz, hogy a hátfájástól megszabadulj.

4. Csökken az étvágyad, az étkezésed rendszertelenné válik, és súlyt veszítesz. Persze elképzelhető, hogy egyesek mindezt a stressz jótékony hatásnak veszik, de nekik nincs igazuk. Súlyt sporttal dobunk le, a stressz pedig nem sport.

5. Csökken a libidód, ami nem is meglepő, hiszen fáradtan és idegesen aligha gondolsz a szexre.

6. Önpusztítás – könnyebben szokhatsz rá szenvedélybetegségeket okozó szerekre (értsd: alkohol, nikotin, drogok), mivel ezeknek nyugtató, esetleg hangulatjavító hatása van, és amíg ez tart, a problémákat is elfelejted. Ne szokj rá, nem ez a helyes út!

Amennyiben konstans stresszről beszélünk, a fentebb említett gondok közül bármelyik jelentkezhet nálad is, de a sor közel nem áll meg az említett példáknál. A hosszan tartó stressz ezen túl közrejátszhat a cukorbetegség, a magas vérnyomás, egyes szív- és érrendszeri betegségek, ajakherpesz, légzőszervi betegségek, reflux vagy akár bőrbetegségek kialakulásában is.

Fotó: iStock

Mit tehetünk?

Tarts 5 perc szünetet!

Érdemes tudatosan kiszakítani magunkat a stresszes helyzetekből. Lehet ez egy séta az irodaház körül, egy kellemes teázás a konyhában vagy egy jó félóra a futópadon.

Merj segítséget kérni!

Talán nem megszokott, de jó módszer lehet szakember bevonása, aki nem tesz mást, mint külső szemlélőként mutat rá a konfliktusok forrására.

 Legyen énidőd!

A magunkra szánt idő – legyen az kertészkedés, olvasás vagy mozizás – hozzásegít ahhoz, hogy kiszabaduljunk a mókuskerékből, megismerjünk más értékeket, feltöltődjünk, és teljes embernek érezzük magunkat.

Sportolj!

„Sajnos nagyon szorongó típusú ember vagyok. Az állandó feszültség miatt sokáig nyugtalanul aludtam, mindig fáradt, kimerült és ingerlékeny voltam. A tartós stressztől pedig komoly gyomorpanaszaim lettek. Egy évvel ezelőtt úgy éreztem, eljött az ideje, hogy végre tegyek magamért valamit, mert ha nem lépek, baj lesz. Felkerestem egy dietetikust, aki segített a helyes és egészséges táplálkozás felé vezető úton, emellett elkezdtem rendszeresen futni és edzőterembe járni.  Heti háromszor járok edzeni, ami segít levezetni a feszültséget. Nagyon jó hatással van rám már az is, hogy emberek között vagyok, mert nem a munkahelyi gondokról, bajokról beszélgetünk, hanem arról, ki, hány kilométert futott, mekkora súlyt emelt… Kikapcsol, ellazít a sport. Nekem nagyon bevált!” – mondta Jutka.

Segítenek a gyógynövények is!

A feszültséget vény nélkül kapható, gyógynövénykivonatokat tartalmazó készítményekkel is oldhatod. Megnyugtat és az elalvásban is segít!

Tudtad? Alvásspecialista orvosok szerint, a nappal nyugalma szükséges az éjszakai jó pihenéshez. Vagyis nem elég este bekapni 1-2 szem altatót, nappal is gondoskodni kell a megfelelő feszültségoldásról.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top