nlc.hu
Tabuk nélkül

Tavaszi fáradtság hátterében

Koncentrációs zavarok: lehet, hogy ez már nem szimpla tavaszi fáradtság!

A tartós fáradtság mellett a vashiány másik gyakori tünete a koncentrálóképesség gyengülése. Ne hagyjuk figyelmen kívül!

A vashiány nemcsak az időseket és a betegeket fenyegeti, hanem az aktív életet élő férfiakat és nőket egyaránt.

A fáradtságnak és kimerültségnek számos oka lehet, köztük a stressz, a túlhajszolt életmód vagy az alváshiány. Ha ez az állapot tartósnak bizonyul, előfordulhat, hogy a háttérben vashiány húzódik meg. A vashiány egyik legjellemzőbb tünete a fáradékonyság, amelyet gyakran kísér fejfájás is.

A fáradtságon túl: koncentrációs zavar és a vashiány

A sejtek és az idegrendszer normál működéséhez elengedhetetlen a vas, ezért hiánya esetén nehezebben mehet a koncentráció is.

Vashiány és tünetei

Fotó: Getty Images

Azt gondoltam, hogy a karácsonyi időszak után majd lesz egy kis pihenő a munkában, de sajnos nem így lett” – kezdte a történetét Tímea, aki az elmúlt időszakban hibát-hibára halmozott a munkában is.

Azt gondoltam, egyszerűen csak elfáradtam a túlhajszolt életmód és a sok álmatlan éjszaka miatt, ezért vétek ennyi hibát, de, amikor egyre gyakrabban fájt a fejem, majd egyre nehezebben tudtam a figyelmemet összpontosítani az élet minden területén, kicsit megijedtem. Hiába vettem ki pár nap szabit, a problémám nem oldódott meg. Nem volt mit tenni, elmentem az orvosomhoz, akinek elmeséltem, hogy igazi pokol volt az elmúlt fél év: nem ettem rendszeresen, ha ettem is, csak a gyorséttermi és gyorsfagyasztott ételekre volt időm, keveset aludtam, ráadásul vitaminokat nem szedtem… Az orvos elküldött vérvételre, ahol egyértelműen kiderült, a szervezetem vastartalékai erősen megcsappantak. Vaskészítményt javasolt, amit most fél évig egészen biztosan szednem kell. Nem örülök neki, de legalább kiderült, hogy mi a baj, mostantól pedig jobban fogok figyelni magamra és arra, hogy több nyomelemhez és vitaminhoz jusson a szervezetem” – fogadta meg Tímea.

Jobb, ha tudod! Legfontosabb a vashiány megelőzése! Erre a célra már recept nélkül is elérhetők megfelelő mennyiségű elemi vasat (100 mg) tartalmazó készítmények, melyekből akár napi 1 tabletta szedése is elegendő lehet a vashiány megakadályozására.

Másfajta hosszan tartó stresszes helyzet is eredményezhet vashiányt. Gábor például érettségire készült, és annyira a tanulásra koncentrált, végül odáig jutott, hogy tanulni sem bírt.

„Nagyon fontos volt számomra az érettségire való felkészülés, hiszen a jövőmről van szó. Nem tettem jót magammal, sőt, butaságot csináltam: mindig csak tanultam, nem ettem, nem pihentem, nem figyeltem magamra, aminek következtében teljesen kimerültem. Egy ponton viszont észrevettem, hogy egyáltalán nem fogom fel, amit olvasok, mindent elfelejtettem. Anyukám is észrevette, hogy valami nincs rendben, ezért elmentünk vérvételre. Kiderült, hogy vashiányos vagyok, amit gyógyszertárban recept nélkül kapható rágótablettával kezdtem el visszapótolni. Most már sokkal jobb, és tudom, érettségi ide vagy oda, a pihenésre is kell időt fordítani!” – mondta Gábor. 

A képlet egyszerű

Ha a különböző élettani feladatok ellátására nem áll rendelkezésre elegendő vas, akkor a hiány pótlására a raktározott vaskészletet mozgósítja a szervezet. Ennek következtében először az elraktározott vas mennyisége fogyatkozik meg. Ha a vasraktárak teljesen kimerültek, onnantól a vérképzésünk is zavart szenved, és már nem egyszerű vashiánnyal, hanem annak súlyosabb formájával, vashiányos vérszegénységgel állunk szemben.

A nők mindig veszélyeztetettebbek, mint a férfiak, mert a menstruációval minden hónapban vért, ezzel együtt vasat veszítenek. Várandósság alatt, szülés után és a szoptatás idején a kismamáknak megnő a vasigényük.

Ezen kívül különösen veszélyeztetettek még a diétázók és a vegetáriánusok, illetve vegánok, mert az egysíkú táplálkozás és a vörös húsok kiiktatása az étrendből vashiányhoz vezethet.

Tudj meg többet a testedről!

 
(Getty Images/maroke)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top