Tabuk nélkül
Szponzorált tartalom

A nyugodt élet kulcsa: 5 bevált feszültségoldó módszer

A stressz komoly testi betegségeket idézhet elő. A nyugodt élet visszaszerzése azonban nem megy tudatos döntés nélkül!

A folyamatos feszültséggel és idegességgel járó, úgynevezett negatív stressz egy bizonyos határon túl ártalmassá válhat. Egészen pontosan rámehet az egészségünk is: nagyon komoly emésztési problémák, daganatos, szív- és érrendszeri betegségek léphetnek fel, esetleg pánikbetegség, depresszió, fóbiák és szorongások lehetnek úrrá rajtunk – attól függően, ki, mire hajlamos.

Ez persze hónapok-évek alatt alakul ki, de előtte még számos figyelmeztető jelet küld a szervezet: fejfájás, álmatlanság, fáradékonyság, ingerlékenység, hasmenés, étvágytalanság vagy éppen szűnni nem akaró falánkság jelentkezhet. Emellett legyengülhet az immunrendszer és szexuális problémák is adódhatnak. Gyakori velejárója, hogy itt-ott fájni kezd valami: a nyak, az állkapocs vagy éppen a derekunk állhat be időről időre, megduzzadhatnak a lábaink, és szoríthat a mellkasunk is az állandó stressz következményeként.

Vegyük fel a harcot a stressz ellen

Sokat tehetünk azért, hogy a kiváltó ok megoldódjon, illetve a bennünk lévő feszültség a minimálisra csökkenjen.

Figyeljünk a kávéadagra!

A koffein stimulál, ezért nagy mennyiségben erősítheti a szorongást és a stresszt is. Embere válogatja, hogy kinek mennyi számít soknak – tapasztaljuk ki a saját határainkat, és fogyasszunk ennek megfelelően.

Nevessünk – sokat!

A nevetés endorfint szabadít fel az agyban, ami egyfajta természetes fájdalomcsillapító.

Tudtad? Egyes kutatások szerint a könnyű, kiegyensúlyozott táplálkozás a stresszmentes élet egyik alappillére.

Tanuljunk a hibáinkból!

A legrosszabb, ha eluralkodik rajtunk a pánik, beszűkült tudattal ugyanis csak egy megoldást, egy utat látunk, és nem mindig a legjobbat. Ha már legalább 3 megoldási javaslatunk van egy problémára, sokkal felszabadultabbak leszünk.

Segítenek a gyógynövények!

Nyugodtan nyúljunk feszültségoldó gyógynövényekhez bármilyen formában: tea, étrend-kiegészítő, vagy gyógyszer formájában is. Fontos tudni, hogy hatásuk nem azonnal, hanem kis idő elteltével alakul ki. Legyünk türelmesek!

Sportoljunk!

A sport és az aktív testmozgás a legtöbb esetben beválik, hiszen ez eleve feszültségcsökkentő „boldogsághormont” (endorfint) termel, de a kikapcsolódás elmélyültebb formái, a meditáció és a relaxáció is kiváló módszer lehet a feszültség oldására.

+1 Ne hanyagoljuk a barátokat!

Találkozzunk rendszeresen barátokkal, járjunk közösségbe, hogy naponta kapjunk megerősítést arról, hogy értékesek vagyunk! Az emberi kapcsolataink ápolása kitűnő védelem a stressz káros hatásai ellen.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top