nlc.hu
Életmód

Bokszedzések népszerűsége

Miért ennyire népszerű edzésforma a boksz?

Gyere formába, támogasd a mentális egészséged és add ki magadból a feszültséget! Egy bokszedzéstől ezt mind megkaphatod, sőt, többet is!

Készüljünk fel, mert most bizony harci formába kerülünk! Napjainkban egyre divatosabbak a harcművészetek és a küzdősportok, és egyre többen lesznek szerelmesek ezekbe a sportokba. Az egyik legnépszerűbb közülük a boksz. Nem csoda, hiszen ezek az edzések egyaránt kínálnak fizikai és mentális egészségügyi előnyöket.

Rózsaszín fehér bokszkesztyűk.

A Pinterest adatai azt mutatják, hogy az alkalmazás 482 millió felhasználója körében a kevert harcművészetekre (MMA) való keresések 2023-ban 200 százalékkal nőttek 2022-hez képest. Eközben a TikTokon a #boxing is népszerű hashtag, már nagyjából 143,1 milliárd megtekintést ért el.

A fitneszstúdiók is érzik ennek a hullámnak a hatását, így alkalmazkodnak az igényekhez. A Rumble alapítója, Noah Neiman elárulta, hogy a bokszalapú csoportos fitneszterem novemberben minden idők rekordbevételét érte el. De lássuk, miért is rajonganak egyre többen a bokszért?

Miért divatos a harc?

Hogy lehet, hogy manapság ennyire nagy az érdeklődés az ökölvívás iránt? „Ez a legősibb ösztöneinkre hat: harcolj vagy menekülj – mondja Neiman. – Van ez az ősi vonzalom, amit a civilizált társadalomban nem igazán tudunk kifejezni. Az őseinknek szükségük volt arra, hogy ezeket a képességeket csiszolják, hogy szó szerint túléljenek.”

A boksz remek mód arra, hogy helyén kezelhessük érzéseink. Sokszor csak arra van szükségünk, hogy jól megpüföljünk valamit, illetve hogy le tudjuk vezetni az energiát. Többünknek is szembe kell néznünk megoldásra váró problémákkal, amelyeket halogatunk, így jó nagy adag feszültséget teremtenek bennünk. Az edzések során levezethetjük ezt a feszültséget. Nem kell dühösnek lennünk egyetlen személyre sem, minden haragunk a bokszzsákra irányíthatjuk.

A COVID-nak is köszönhetően a fitnesziparban manapság a tapasztalat a divatos szó. Például, egy idegent földre vinni egy jiu-jitsu órán sokkal emlékezetesebb – és szórakoztatóbb – élménynek tűnik, mint a nappaliban súlyzókat emelgetni. De nem csak a fitnesziparban az influenszerek és celebek körében népszerű ez a sport, egyre többen szállnak ringbe.

A verekedés egészségügyi előnyei

A másik ok, amiért az edzőtermek látogatói a küzdősportokat választják, az az, hogy összetett edzést biztosítanak. „A legtöbb mai, harcra épülő fitneszóra a kardió és az erőnléti edzés keverékét tartalmazza, és sokan mozgásfejlesztő edzéseket is beiktatnak – mondja Neiman. – Mindez együttesen egy egyedülállóan jól összeállított edzésprogramot eredményez.”

A küzdelemhez szükséges teljes testmozgások tetőtől talpig erősítenek, beleértve néhány olyan izomcsoportot is, amelyeket gyakran figyelmen kívül hagyunk, például a hátat. Ugyanakkor a több mozgássíkban végzett lábmunka növeli a mozgékonyságot, és a felsőtestet érintő ütésekkel vagy birkózással kombinálva az egyensúlyérzéket is próbára teszi.

Egy 2021-es tanulmány szerint a bokszterápia a Parkinson-kóros betegeknél 87 százalékkal csökkentette az eséseket. A kombinációk megtanulásának és megjegyzésének kognitív kihívása miatt a boksz az agyunk egészségének is jót tesz.

Nők bokszedzés közben.

Az ütések és rúgások által felgyülemlett stressz felszabadítása egyértelműen a mentális egészségre is jótékony hatással van. Egy 2020-as tanulmány szerint a harcművészeti edzés csökkentheti a negatív mentális egészségügyi tüneteket, csökkentheti az agressziót és javíthatja az általános jólétet.

„Sokszor a testünk nem is tudja, hogy feszült, amíg még jobban meg nem feszítjük, majd el nem lazítjuk” – mondja Wendy Cope fitneszedző. A jógaoktatóként is tevékenykedő Cope azt mondja, hogy a bokszolás által inspirált edzéseken végzett kombinációk „egyfajta mozgó meditációvá válnak, így nincs időnk arra, hogy fecsegjünk.”

Neiman hozzáteszi, hogy nem szabad alábecsülni azt a tényezőt, hogy mennyire előnyös lehet megtanulni bokszolni. Akár a való életben kell megvédenünk magunk fizikailag, akár nem, a tudat, hogy képesek vagyunk rá, komoly önbizalmat adhat. Ennél jobb önbizalomnövelő pedig nincs is.

(Forrás: Popsugar, Fotó: Unsplash)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top