Életmód

Edzésértelmező kéziszótár: piloxing

Milyen lehet az a mozgásforma, amit táncból, bokszból és a pilatesből gyúrtak össze? Pörgős és hatékony.

A csoportos edzések rendkívül motiválóak tudnak lenni, hiszen nem egyedül izzadunk, hanem sokad magunkkal igyekszünk elérni az áhított beachbodyt. A jó társaság fokozza a hangulatot, átsegít a holtpontokon, kihozza belőlünk a „ha ők képesek rá, én is az vagyok” mentalitást, és ha összehaverkodunk a többi sporttárssal, van, aki számonkérje, ha lógunk, így ritkábban hagyjuk ki az edzést.

Azért azt is hozzá kell tenni, hogy ez a kollektív fitté válás elsőre ijesztő lehet, hiszen mikor beiratkozunk egy új konditerembe, gyakran egy összeszokott csapattal találjuk szembe magunkat, akik ismerik egymást, az edzőket, na meg persze az adott edzésforma mozgásanyagát is, így könnyen lehet, hogy inkább a futópad magányát választjuk.

Ha összeismertetni nem is tudunk téged a leendő edzőtársakkal, segítünk magabiztosan kiigazodni a különböző mozgásformák között, így felkészülten érkezhetsz az első csoportos tréningre, és így könnyebben átlendülhetsz a kezdeti, kissé esetlen helyzeteken. Az edzésértelmező kéziszótár rovatunkban már bemutattuk a bodyArtot, a M.A.X tréninget és a kanga különböző változatait, most pedig következzen egy táncos őrület, a piloxing.

Egy pörgős egyveleg, hogy ne kelljen választani

A piloxing nem más, mint a pilates, a boksz és a tánc keveréke, ami ugyan elsőre jó nagy zagyvaságnak hangzik, de érdekes módon teljesen jól kombinálható ez a három mozgásforma. Az ötlet Viveca Jensen, svéd származású, az Egyesült Államokban befutott egykori táncos fejéből pattant ki, de akár úgy is mondhatnánk, hogy karrierjének összefoglalása ez a módszer.

A piloxing a pilates, a boksz és a tánc keveréke (Fotó: iStock)

Viveca a Stockholmi Balett Akadémia táncosa volt, majd aerobicedzőként folytatta pályafutását Los Angelesben, később pilatesmester lett, miközben beleszeretett a bokszba is. Mivel nem tudott választani a merőben különböző sportágak közül, úgy döntött, hogy megalkotja azok kombinációjából a saját edzésmódszerét, így született meg a piloxing, amely azóta meghódította a világot.

Ez a mezítlábas intervall edzés ideális azok számára, akik folyton bajban vannak, hogy aznap éppen melyik edzéshez lenne kedvük, egy pörgős bokszedzéshez, egy zenés táncórához vagy épp egy minden porcikát átmozgató pilateshez.

Főként csajoknak szól ez a tréning, és a célja, hogy egyszerre tegyen minket erőssé, kecsessé, és dobja fel a hangulatunkat. A bokszból vett intenzív mozdulatsorok a dinamikát és az erőt fejlesztik, pörgetik a pulzust, égetik a zsírt és növelik az állóképességet. A pilates álló pozícióban végzett gyakorlatai javítják a tartást, fejlesztik az egyensúlyt és a hajlékonyságot és jól megdolgoztatják a törzs izmait. A pörgős zenére végzett táncos koreográfia pedig újból feldobja a pulzusunkat és a hangulatunkat is, ami nem csak motivál, de ügyesen el is tereli a figyelmet arról, hogy éppen ezerrel dolgozunk a testünk formába rázásán.

A három különböző mozgásforma blokkjainak váltakozása adja az intervall jelleget, és hogy még hatékonyabb legyen az edzés, mezítláb, valamint egy úgynevezett piloxingkesztyűt viselve végezzük. A kesztyű súlyozott, egyenként 250 grammot nyom, ami elsőre nem tűnik soknak, de az óra végére garantáltan jól fog esni, hogy levehetjük.

Piloxing Baree, mert még a balett is belefér

Miután a piloxing világszerte elterjedt, Viveca Jensen úgy gondolta, ideje feldobni még egy kicsit a módszert, ha a boksz, a pilates és a tánc kombinációja nem lenne nekünk elég, így megfejelte még az egészet a balettal is.

A Piloxing Barre edzés ugyanúgy mezítláb, kesztyűben folyik, de bejön a képbe még egy balettrúd is. Az intervall tréning koreográfiájának középpontjában a rúd áll, amit szinte minden mozdulatba bevonunk, hol a lábunk van rajta, máskor fekvőtámaszhoz használjuk, majd jönnek a relevék (lábujjhegyre emelkedés) és pliék (guggolás). A pilateselemek a rúd segítségével tovább kitarthatók, és megjelennek a balettmozdulatok is, így a hajlékonyság és a kecses, szálkás izomzat garantált. A boksz pedig továbbra is viszi a magas intenzitású, erősítő és zsírégető részét az órának, összekötve a táncos koreográfiákkal.

Piloxing Knockout, ami még a pasiknak is bejön

Az előző két módszer főként a nőket célozza meg, így megjelent a piloxing család újabb tagja is, a Piloxing Knockout, ami már a férfi közönséget is bevonzza ezekre az órákra. Ez a csupán 30 perces tréning keményen megdolgoztat mindenkit, nagyon magas intenzitású gyakorlatokat tartalmaz, és bár itt is meg kell tanulni a zenére egy koreográfiát, ez sokkal inkább hasonlít egy funkcionális edzéshez, mint mondjuk egy aerobic- vagy tánctréninghez, ide már nem árt egy alap edzettségi szint.

Itt már sok a talajon végzett gyakorlat, tele van fekvőtámaszokkal, guggolásokkal, ugrásokkal, hasizomgyakorlatokkal, mindezt egy változatos koreográfiában ötvözve, amit már táncosnak nem neveznék, de még mindig remekül megadja a mozgássorok és gyakorlatok dinamikusságát és folyamatosságát.

Érdemes a piloxing mindhárom változatát kipróbálni, mind más és más élményt nyújt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top