nlc.hu
Tabuk nélkül

a bakteriális hüvelyfertőzés és a várandósság

„Terhesen, nyáron nem a kényelmetlen alvás a legnagyobb problémám” – a bakteriális hüvelyfertőzés és a várandósság

Várandósan hüvelyfertőzéssel küzdesz? Megváltozott a hüvelyfolyásod, és tanácstalan vagy? Nem vagy egyedül a problémával, mondjuk, mire figyelj.

Bizonyos betegségek, fertőzések nem feltétlenül jelentenek problémát a hétköznapi életben, ha kezeljük őket. Amikor egy babát is hordunk a szívünk alatt, már sokkal nagyobb körültekintéssel kell eljárnunk.

A terhesség során a hormonok hatására a hüvelyflóra megváltozik, és az egészséges egyensúlya könnyen felborul, így gyakrabban alakulhat ki bakteriális hüvelyfertőzés, ami egyáltalán nem a kismamák hibája.

Ha a Lactobacillusok száma lecsökken, akkor a hüvely egészségesen savas pH-ja lúgossá változik. Mindez kedvező körülményeket teremt olyan baktériumok gyors szaporodásához, amelyek fertőzést okozhatnak. Fontos, hogy a jelek észlelésekor (megváltozott mennyiségű, híg, szürkésfehér, kellemetlen szagú hüvelyfolyás) azonnal forduljunk a kezelőorvosunkhoz.

A kezeletlen bakteriális vaginózis tovább terjedhet a méhszáj felé, a méhbe jutva idő előtti burokrepedést, azaz koraszülést vagy akár vetélést is előidézhet. Fontos korán felismernünk a tüneteit, illetve fordítsunk figyelmet a megelőzésére!

Terhesség és a nyár

(Fotó: Getty images)

Mit tehetünk a megelőzés érdekében?

  • Kerüljük az ülőfürdőt!
  • Fürdés után mindig alaposan törölközzünk meg! Mosakodás, valamint WC-használat után fontos a helyes törlési irány megválasztása: a szeméremtest felől a végbél irányába, vagyis elölről hátrafelé!
  • A műszálas és szoros bugyik helyett részesítsük előnyben a pamut anyagú, kényelmes fehérneműt!
  • Ne üldögéljünk vizes fürdőruhában vagy nedves alsóneműben!
  • Kerüljük a különböző intim mosakodók, illatosított krémek, parfümök, fürdőolajok használatát!
  • A hüvelyfertőzések kezelhetők, de nem lehet elégszer hangsúlyozni: a kórokozók elpusztítása mellett fontos a hüvelyflóra helyreállításáról vagy fenntartásáról is gondoskodni, mert ez segít a fertőzések kiújulásának megakadályozásában.
  • A nők hüvelyflórája egyedi és folyamatosan változik. A hüvelyi baktériumösszetétel is változékony, ezt befolyásolja az egyéni ösztrogénszint, a hüvely pH-értéke, valamint egy sor életmóddal kapcsolatos tényező, úgymint a táplálkozás, a szexuális szokások és a stressz is. Nagyon fontos a hüvelyben a prebiotikumok – mint az oligo- (pl. maltodextrin) és poliszacharidok (pl. glikogén) – jelenléte, mivel azok a hasznos tejsavtermelő baktériumok táplálékául szolgálnak, ezáltal segítik azok megtelepedését és szaporodását.
  • A gyakori intim mosakodással, hüvelyöblögetéssel, intim tusfürdőkkel, nedves és illatosított törlőkendőkkel, spray-kkel és dezodorokkal megváltoztatjuk a hüvely védelmező, savas pH-ját, ezért inkább kerüljük a kemikáliákat! Részesítsük előnyben a szappanmentes, tiszta vízzel való tisztálkodást, amely terhesség alatt ideális a hüvelyflóra és a savas hüvelyi pH megőrzése szempontjából.

Summa summarum: hiába tűnik például egy „kis” hüvelyfolyás banális problémának, áldott állapotban komolyan kell venni. A bőséges, híg és halszagú hüvelyváladék mindig bakteriális hüvelyfertőzésre utal. Ha ezt észleljük magunkon, még akkor is keressük fel minél előbb a kezelőorvost, ha esetleg nincs komolyabb panaszunk.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top